ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πληθώρα προτάσεων για έλεγχο 'Πόθεν Έσχες' - Παραλείψεις και 'παραλείψεις' - Η ΕΔΕΚ καλεί βουλευτές να καταθέσουν για διαρροή

Πληθώρα προτάσεων για έλεγχο 'Πόθεν Έσχες' - Παραλείψεις και 'παραλείψεις' - Η ΕΔΕΚ καλεί βουλευτές να καταθέσουν για διαρροή

Με σημαντικά θέματα θα προχωρήσει σήμερα Τετάρτη (11/11) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, σε σχέση με το «Πόθεν Έσχες» πολιτικών, αλλά και την διαρροή εγγράφων που έγινε στο Al Jazeera και αφορά τις πολιτογραφήσεις.

Γιώργος Τάττης

Σε ένα πρώτο επίπεδο, θα συνεχιστεί η συζήτηση των προτάσεων νόμου που αφορούν τον έλεγχο και την δημοσίευση του «Πόθεν Έσχες» των Πολιτικά Εκτιθέμενων Προσώπων (ΠΕΠ).

Οι προτάσεις νόμου για το Πόθεν Έσχες

Σχετικές προτάσεις νόμου (κάποιες εξ’ αυτών μεταφέρθηκαν από την Επιτροπή Νομικών) κατέθεσαν οι βουλευτές της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας και Ρίτα Γεωργιάδου και είναι οι προτάσεις νόμου που είχε καταθέσει ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Το κύριο σημείο της εν λόγω πρότασης αφορά τον έλεγχο και προτείνεται όπως «η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή να συνεπικουρείται στο έργο της από νόμιμους ελεγκτές, ο διορισμός των οποίων εγκρίνεται με Απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Σημειώνουμε πως οι συγκεκριμένες προτάσεις εντάσσουν στην λίστα για έλεγχο και άτομα των ΜΜΕ, όπως διευθυντικά στελέχη, ιδιοκτήτες ΜΜΕ , εκδότες και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη.

Δείτε προηγούμενα ρεπορτάζ για τη πρόταση εδώ ,  εδώ 

Αντιθέτως, η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλου Μυλωνά προτείνει όπως οι δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων να κατατίθενται και να ελέγχονται από Επιτροπή διοριζόμενη από το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, με στόχο να διορθωθεί μια στρέβλωση της νομοθεσίας που επιτρέπει σε ελεγχόμενους να ασκούν έλεγχο στους εαυτούς τους.

Σε προηγούμενη δήλωσή του βουλευτή στο ThemaOnline, ανέφερε πως «η πρόταση για το ίδιο θέμα που έχει καταθέσει ο ΠτΒ κ. Συλλούρης δεν αφορά αντικατάσταση της Επιτροπής που ελέγχει τα «πόθεν έσχες», αλλά υποβοήθησή της από νόμιμους ελεγκτές, οι οποίοι θα διορίζονται από τη Βουλή αλλά δεν θα διεξάγουν έρευνα των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων, αλλά θα ελέγχουν μόνο αν έχουν κατατεθεί οι δηλώσεις».

Παράληλα, ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης από τους Οικολόγους προτείνει «να διασαφηνιστεί ότι η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα διενεργεί έλεγχο σε κάθε δήλωση ελεγχόμενου προσώπου εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχόμενου προσώπου του/της συζύγου του ή των ανήλικων τέκνων του» και παράλληλα να «εισαχθεί πρόνοια ώστε η απόφαση που λαμβάνεται από κοινού…να εγκρίνεται από την Ολομέλεια».

Τέλος, πρόταση καταθέτει και ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου από τον ΔΗΣΥ, ο οποίος προτείνει και την προσθήκη των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ενώ ο κ. Άριστος Δαμιανού από πλευράς ΑΚΕΛ προτείνει να αποκαλύπτεται το συμφέρον όλων των ελεγχόμενων προσώπων και των συγγενών τους που υπάρχει σε σχέση με εταιρείες (νομικά πρόσωπα) σε Κύπρο και εξωτερικό.

Σχέδιο Απόφασης ΕΔΕΚ για διαρροή σε Al Jazeera
Στην εν λόγω σχέδιο η ΕΔΕΚ, όπως έπραξε και ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, απαιτεί να αποκαλυφθούν όσα γνωρίζουν τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών και οι Πολιτικοί Αρχηγοί, σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις. Έτσι, τα «μέλη του σώματος που είναι κάτοχοι εγγράφων πολιτογράφησης (σ.σ καλούνται) να τα παραδώσουν στις Αστυνομικές Aρχές στο πλαίσιο της υποβοήθησης του ανακριτικού έργου για εντοπισμό της πηγής διαρροής, καθώς και της σκοπιμότητας ή των λόγων της εν λόγω διαρροής».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top