ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΄Δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να περιορίσουμε την έξαρση της πανδημίας' - Θερμή έκκληση και αυστηρό μήνυμα - ΒΙΝΤΕΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΄Δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να περιορίσουμε την έξαρση της πανδημίας' - Θερμή έκκληση και αυστηρό μήνυμα - ΒΙΝΤΕΟ

Είναι ξεκάθαρο πως οι κύριες εστίες μόλυνσης και αναμετάδοσης του κορωνοϊού είναι, δυστυχώς, οι Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως "μη παραγνωρίζοντας και τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στις υπόλοιπες Επαρχίες, και ύστερα από σύσκεψη με την επιδημιολογική ομάδα και τους ορατούς κινδύνους μιας ανεξέλεγκτης έξαρσης της πανδημίας, το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε τη λήψη περαιτέρω μέτρων".


Στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως "από τα 68 άτομα που σήμερα νοσηλεύονται, τα 49 προέρχονται από τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ένα ποσοστό δηλαδή της τάξης του 72%".

Είπε ακόμη πως "από τις 28/10 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 2644 νέα κρούσματα και 8 θάνατοι. Από τα νέα κρούσματα, 1798 προέρχονται από τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, δηλαδή ποσοστό 68%, ενώ οι 7 από τους οχτώ θανάτους αφορούν άτομα με μόνιμη διαμονή είτε στη Λεμεσό είτε στην Πάφο".

"Δυστυχώς, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια να αποφύγουμε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, δεν έγινε κατορθωτό να περιορίσουμε την έξαρση της πανδημίας που επικίνδυνα απειλεί πλέον την υγεία, τη ζωή, το σύστημα υγείας και την οικονομία του τόπου", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ακόμη πως "δεν ήταν και δεν είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης να στοχοποιήσει τους πολίτες συγκεκριμένων περιφερειών. Μπορεί σήμερα οι αποφάσεις μας να προκαλούν δυσφορία, όμως τα προστατευτικά μέτρα που παίρνουμε θα επιτρέψουν σε όλους να νιώθουν πιο ασφαλείς".

Διαβάστε αυτούσιο το διάγγελμα:

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Φίλες και Φίλοι,

Πριν μόλις μία εβδομάδα είχα απευθυνθεί σε όλους, επεξηγώντας τους λόγους για τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, εκφράζοντας την ίδια ώρα

την ελπίδα αποφυγής αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων τα οποία η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν.

Δυστυχώς, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια να αποφύγουμε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, δεν έγινε κατορθωτό να περιορίσουμε την έξαρση της πανδημίας που επικίνδυνα απειλεί πλέον την υγεία, τη ζωή, το σύστημα υγείας και την οικονομία του τόπου.

Παρακολουθώντας τους επιδημιολογικούς δείκτες, θα ήθελα να αναφέρω πως για την περίοδο 28 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα  έχουν καταγραφεί 2644 νέα κρούσματα, ενώ την ίδια περίοδο 8 θάνατοι αποδίδονται στον θανατηφόρο ιό.

Από την ανάλυση των πιο πάνω δεδομένων, προκύπτει ότι από τα νέα κρούσματα, 1798 προέρχονται από τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, δηλαδή ποσοστό 68%, ενώ οι 7 από τους οχτώ θανάτους αφορούν άτομα με μόνιμη διαμονή είτε στη Λεμεσό είτε στην Πάφο.

Την ίδια ώρα, από τα 68 άτομα που σήμερα νοσηλεύονται, τα 49 προέρχονται από τις εν λόγω Επαρχίες, ένα ποσοστό δηλαδή της τάξης του 72%.

Από τα όσα έχω παραθέσει πιο πάνω, είναι ξεκάθαρο πως οι κύριες εστίες μόλυνσης και αναμετάδοσης του ιού είναι, δυστυχώς, οι Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Μην παραγνωρίζοντας και τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στις υπόλοιπες των Επαρχιών, και ύστερα από σύσκεψη με την επιδημιολογική ομάδα και τους ορατούς κινδύνους μιας ανεξέλεγκτης έξαρσης της πανδημίας, το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε την λήψη περαιτέρω μέτρων, αυστηρότερων για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου αλλά και νέων μέτρων που αφορούν τις υπόλοιπες των Επαρχιών.

Θέλω, σαν ένας από σας, να σας εξομολογηθώ πως τις τελευταίες των ημερών είναι με μεγάλη αγωνία που παρακολουθώ τους κινδύνους που καταγράφονται μέσα από την επιδημιολογική εικόνα.

Την ίδια ώρα, το αίσθημα ευθύνης δεν θα επέτρεπε στην Κυβέρνηση ή τον ίδιο προσωπικά να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά στους κινδύνους να χαθούν ζωές και να διαλυθούν οικογένειες.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες της Λεμεσού και Πάφου:  Θέλω να σας βεβαιώσω πως κατανοώ απόλυτα τις αντιδράσεις και τα όποια δυσάρεστα αισθήματα που μπορεί τα περιοριστικά μέτρα να σας προκαλέσουν.

Δεν ήταν και δεν είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης να στοχοποιήσει τους πολίτες συγκεκριμένων περιφερειών.

Μπορεί σήμερα οι αποφάσεις της Κυβέρνησης να προκαλούν δυσφορία, όμως τα προστατευτικά μέτρα που παίρνουμε θα επιτρέψουν σε όλους να νιώθουν πιο ασφαλείς, αλλά, το σημαντικότερο, πως θα χαιρόμαστε τα παιδιά και τους γονείς μας  και την επομένη της κρίσης.

Φίλες και Φίλοι,

Παρακολουθείτε καθημερινά τα όσα τραγικά συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Είμαι βέβαιος πως κανένας από σας δεν θα ήθελε να βιώσουμε ανάλογες συνθήκες.

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως είναι η ώρα της ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης του καθενός.

Θέλω να βεβαιώσω πως με το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα αντιμετωπίσουμε και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν σαν αποτέλεσμα των μέτρων που λαμβάνουμε.

Πέραν των αποφάσεων για τα μέτρα που ευθύς μετά θα ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, αύριο οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα εξαγγείλουν νέα δέσμη μέτρων στήριξης των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και άλλων επιχειρήσεων.

Φίλες και Φίλοι,

Καταλήγοντας θα ήθελα να επαναλάβω πως οι στιγμές είναι κρίσιμες.  Και θα γίνουν ακόμη  κρισιμότερες εάν δεν επιδείξουμε το ίδιο αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης που επιδείξαμε κατά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Η όποια πρόοδος, η όποια άρση των περιοριστικών μέτρων, ή μια νέα οπισθοδρόμηση, εξαρτάται απόλυτα από την ατομική και συλλογική ευθύνη να τηρήσουμε με ευλάβεια τα πρωτόκολλα και τους υγειονομικούς κανόνες ασφαλείας που οι επιστήμονες μας συμβουλεύουν.

Ζητώ την κατανόηση και υπομονή σας για αυτό και απευθύνω θερμή έκκληση προς όλους να σεβαστούμε τα όσα με θυσίες, πείσμα και αποφασιστικότητα έχουμε έως τώρα επιτύχει στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας.

Το αβέβαιο της επιθετικής συμπεριφοράς του ιού δεν επιτρέπει την όποια πλάνη και εφησυχασμό.

Αναφέρω τα πιο πάνω απευθυνόμενος κυρίως στη μικρή μερίδα των συμπολιτών μας που με συμπεριφορές απειθαρχίας και χαλάρωσης επιδεικνύουν έλλειψη σεβασμού προς τους συνανθρώπους μας.

Παράλληλα θέλω με έμφαση να τονίσω πως δεν πρόκειται να ανεχτούμε συμπεριφορές από επιχειρήσεις όπου παραγνωρίζοντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας, το οικονομικό όφελος τίθεται πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.

Φίλες και φίλοι,

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως με την κοινωνική ευαισθησία που ως λαός επανειλημμένα έχουμε επιδείξει θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτήν τη δοκιμασία.  

Σας εμπιστεύομαι, εμπιστεύομαι την ανθρωπιά σας και το υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας.

Σας ευχαριστώ. Μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top