ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικό Πρακτορείο: Η πανδημία σταμάτησε να μειώνεται αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη

Γαλλικό Πρακτορείο: Η πανδημία σταμάτησε να μειώνεται αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη

Η πανδημία της Covid-19 σταμάτησε να μειώνεται αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου.

 


Επιπρόσθετα, οι Ελβετοί θα κάνουν σκι τα Χριστούγεννα, όμως με περιορισμούς, στην Σερβία καταγράφηκαν 69 θάνατοι από επιπλοκές του κορωνοϊού και 7.782 νέα κρούσματα, ενώ εγκαινιάστηκε στο Βελιγράδι νέο νοσοκομείο Covid-19 930 κλινών.

Επίσης, ο Πρόεδρος του Μεξικού ζητά από τους πολίτες να ματαιώσουν τα σχέδιά τους για τις γιορτές ώστε να ελεγχθεί η πανδημία.

Ευρώπη

Η πτώση των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό που είχε παρατηρηθεί από τα μέσα Νοεμβρίου στην Ευρώπη, επίκεντρο της επιδημίας της Covid-19, σταμάτησε τις τελευταίες επτά ημέρες: ακολουθούν οι σημαντικές εξελίξεις της εβδομάδας που τελειώνει, με αφετηρία μια βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου.

Βασικός δείκτης, ο αριθμός των θετικών διαγνώσεων δεν αντικατοπτρίζει, ωστόσο, παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων και οι συγκρίσεις ανάμεσα στις χώρες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με αστερίσκους, καθώς οι πολιτικές διενέργειας τεστ διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Μικρή αύξηση στην Ευρώπη, απότομη αύξηση στη Λατινική Αμερική

Η πανδημία ξανάρχισε να επιταχύνεται αυτήν την εβδομάδα παγκοσμίως, με 601.700 νέες θετικές διαγνώσεις να καταγράφονται κάθε μέρα ή 4% περισσότερες απ` ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου στις 13:00 σήμερα.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (+18%) είναι η περιοχή όπου εξαπλώνεται περισσότερο η πανδημία και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς (+5%), η Αφρική (+3%), η Ευρώπη (+2%) και η Μέση Ανατολή (+1%).

Στην Ευρώπη, την περιοχή που κατέγραψε τις περισσότερες νέες θετικές διαγνώσεις αυτή την εβδομάδα (242.500 νέες θετικές διαγνώσεις την ημέρα), αυτή η ελαφρά αύξηση ακολουθεί δύο εβδομάδες καθαρής πτώσης. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν τεθεί σε λοκντάουν ή σε απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Αλλού, η τάση είναι πτωτική στην Ασία (-7%), ενώ ο ιός δεν κυκλοφορεί σχεδόν καθόλου στην Ωκεανία (19 θετικές διαγνώσεις την ημέρα, -22%).

Πού διαδίδεται ταχύτερα

Ο Ισημερινός είναι η χώρα όπου η επιδημία διαδίδεται ταχύτερα (+58%, 1.100 νέες θετικές διαγνώσεις την ημέρα), ανάμεσα σε εκείνες που κατέγραψαν περισσότερες από 1.000 θετικές διαγνώσεις στη διάρκεια της εβδομάδας που τελειώνει.

Ακολουθούν η Ιορδανία (+48%, 1.200), το Ισραήλ (+41%, 1.200), η Ουγγαρία (+30%, 5.700), ο Παναμάς (+29%, 1.600), η Βραζιλία (+27%, 40.400) και το Αζερμπαϊτζάν (+25%, 3.900).

Η Τουρκία σημείωσε αύξηση 482% όμως αυτή εξηγείται από μια αλλαγή στη μεθοδολογία: η Άγκυρα, που δεν κατέγραφε μέχρι τώρα παρά μόνο τα περιστατικά που χρειάζονταν νοσηλεία, δημοσιοποιεί πλέον όλες τις επιβεβαιωμένες μολύνσεις.

Πού σημειώνεται η πιο ισχυρή μείωση

Η πιο ισχυρή μείωση παρατηρήθηκε στην Πολωνία (-39%, 12.500 νέες θετικές διαγνώσεις την ημέρα), την Πορτογαλία (-27%, 3.900), την Αυστρία (-27%, 3.800), τη Γαλλία (-24%, 10.500) και στην Ιταλία (-23%, 22.100). Πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν θέσει σε ισχύ αυστηρούς περιορισμούς.

Πού καταγράφονται οι περισσότερες θετικές διαγνώσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν η χώρα που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό νέων θετικών διαγνώσεων αυτή την εβδομάδα, με 176.100 νέες μολύνσεις την ημέρα και ακολουθούν η Βραζιλία (40.400) και η Ινδία (38.300). Η τάση βελτιώνεται στην Ινδία (-13%), αλλά επιδεινώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες (+4%) και στη Βραζιλία (+27%).

Αναλογικά με τον πληθυσμό τους, εκτός από τα πολύ μικρά κράτη, η Γεωργία παραμένει η χώρα που έχει καταγράψει τις περισσότερες θετικές διαγνώσεις αυτή την εβδομάδα (726 ανά 100.000 κατοίκους) και ακολουθούν η Σερβία (709), η Κροατία (579), το Μαυροβούνιο (576) και το Λουξεμβούργο (568). Από τις 33 χώρες που καταγράφουν επίπτωση (μέσο όρο νέων θετικών διαγνώσεων ημερησίως ανά 100.000 κατοίκους) άνω του 200, οι 30 είναι ευρωπαϊκές. Οι άλλες τρεις είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιορδανία και ο Παναμάς.

Θάνατοι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν τους περισσότερους θανάτους στη διάρκεια της εβδομάδας που τελειώνει (1.811 την ημέρα) και ακολουθούν η Ιταλία (741), το Μεξικό (562), η Βραζιλία (544), και η Ρωσία (506).

Παγκόσμιος απολογισμός

Η πανδημία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1,5 εκατ. θανάτους σε όλο τον κόσμο από τα τέλη Δεκεμβρίου, σε σύνολο περίπου 65 εκατ. επιβεβαιωμένων μολύνσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η χώρα που έχει θρηνήσει τους περισσότερους νεκρούς (276.401 και ακολουθούν η Βραζιλία (175.270) και η Ινδία (139.188).

Ελβετία

Θα είναι δυνατό το σκι τα Χριστούγεννα στην Ελβετία, όμως η χωρητικότητα στα κλειστά δίκτυα μεταφοράς όπως τα τρένα και τα τελεφερίκ θα είναι περιορισμένη, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, υπό την πίεση του Παρισιού, της Ρώμης και του Βερολίνου.

"Δεν υπάρχει γενικό όριο χωρητικότητας στις χιονοδρομικές πίστες. Αντιθέτως, σε όλες τις κλειστές εγκαταστάσεις μεταφοράς, δηλαδή τα τρένα, τους εναέριους καλωδιοκίνητους σιδηροδρόμους και τα τελεφερίκ, θα μπορούν να καταλαμβάνονται μονάχα τα δύο τρίτα των θέσεων", έγινε γνωστό από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, σε ένα δελτίο τύπου.

Το όριο αυτό θα εφαρμόζεται στις θέσεις των καθήμενων και των όρθιων επιβατών.

"Επιπλέον, οι πίστες του σκι και οι χιονοδρομικοί σταθμοί θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια προστασίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση ζητά να τηρούνται σε κάθε περίπτωση οι αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων. Η χρήση της μάσκας και ο σεβασμός της κοινωνικής αποστασιοποίησης θα είναι υποχρεωτικοί στις ουρές αναμονής.

Η χρήση της μάσκας θα είναι επίσης υποχρεωτική σε όλους τους μηχανικούς αναβατήρες, περιλαμβανομένων των τελεσκί και των σκι λιφτ.

Για την κυβέρνηση, είναι απαραίτητο να ληφθούν αυτά τα μέτρα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας αναζωπύρωσης των μολύνσεων, κατά τη διάρκεια των εορτών.

Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζεται, "υπάρχει φόβος ο αριθμός των κρουσμάτων να πάρει ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γεγονός που θα οδηγούσε σε αύξηση των νοσηλειών τον Ιανουάριο του 2021".

Σερβία

Ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων θανάτων από επιπλοκές του κορωνοϊού καταγράφηκε σήμερα στη Σερβία όπου κατέληξαν 69 ασθενείς. Το τελευταίο 24ωρο από τα 22.497 ύποπτα κρούσματα που εξετάστηκαν 7.782 βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό Sars Cov-2.

Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό νοσηλεύονται 7.841 ασθενείς εκ των οποίων οι 270 είναι διασωληνωμένοι. Ανάσα στο σύστημα υγείας, που δοκιμάζεται σοβαρά, θα δώσει η λειτουργία του καινούργιου νοσοκομείου στο Βελιγράδι που άρχισε να κατασκευάζεται εκ θεμελίων την 1η Αυγούστου και θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό.

Το νοσοκομείο διαθέτει 930 κλίνες εκ των οποίων οι 250 θα χρησιμοποιηθούν ως ΜΕΘ ενώ οι υπόλοιπες ως κλίνες ημι-εντατικής θεραπείας για ασθενείς που παρουσιάζουν μεσαία κλινική εικόνα. Σε δύο εβδομάδες αναμένεται επίσης να λειτουργήσει ακόμη ένα νοσοκομείο για την Covid-19 που κατασκευάζεται στην πόλη Κρούσεβατς, στην κεντρική Σερβία, που θα διαθέτει 400 κλίνες εκ των οποίων οι 150 θα είναι για βαριά περιστατικά εντατικής θεραπείας.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας `Ανα Μπρνάμπιτς εγκαινιάζοντας το νέο νοσοκομείο στο Βελιγράδι ανέφερε ότι θα πρόκειται για μία δομή με σύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό που μαζί με το νέο νοσοκομείο στο Κρούσεβατς θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της πανδημίας.

"Τα νοσοκομεία αυτά θα αποσυμφορήσουν το σύστημα υγείας και στην κυριολεξία θα σωθούν ζωές αφού θα υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν βαριά περιστατικά" επισήμανε η πρωθυπουργός της Σερβίας.

Στη Σερβία από σήμερα άρχισαν να ισχύουν τα νέα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης της νόσου.

Από τις 5:00 η ώρα το απόγευμα και μέχρι τη Δευτέρα το πρωί θα λειτουργούν μόνο τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία ενώ όλα τα άλλα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών δεν έχουν επιβληθεί.

Μεξικό

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ζήτησε σήμερα από τους Μεξικανούς να ακυρώσουν τα ταξιδιωτικά σχέδιά τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ακόμη και να σταματήσουν να προσφέρουν χριστουγεννιάτικα δώρα, καθώς τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού αυξάνονται στη χώρα.

Ο Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε, επίσης, επιπρόσθετες νοσοκομειακές κλίνες όπως και επιπλέον ιατρικό εξοπλισμό και προσωπικό στη μάχη κατά της πανδημίας.

Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού αυξάνονται σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες στο Μεξικό, που καταγράφει από τα υψηλότερα ποσοστά νέων ημερήσιων μολύνσεων. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής μετρά 1.144.643 κρούσματα Covid-19 και 108.173 επιβεβαιωμένους θανάτους, ο τέταρτος μεγαλύτερος απολογισμός παγκοσμίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι το Μεξικό βρίσκεται σε "άσχημη κατάσταση" σε σχέση με τον κορωνοϊό, καθώς αυξάνονται οι θάνατοι και οι μολύνσεις.

Ο Μεξικανός πρόεδρος ανέφερε πως δεν θα επιβληθεί υποχρεωτικό λοκντάουν για να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών και ότι το Μεξικό θα βασιστεί αντ` αυτού στην υπευθυνότητα των πολιτών.

Είπε ότι δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και πρότεινε ακόμα οι Μεξικανοί να μην ανταλλάξουν χριστουγεννιάτικα δώρα φέτος.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top