Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Κύπρος, μια από λίγες χώρες ΕΕ με ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για Εθελοντισμό, αναφέρει ο Επίτροπος

Η Κύπρος, μια από λίγες χώρες ΕΕ με ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για Εθελοντισμό, αναφέρει ο Επίτροπος

Η Κύπρος, από το 2013 που ιδρύθηκε το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), είναι μια από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για τον Εθελοντισμό, την Ενεργό Πολιτότητα και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αναφέρει σε μήνυμά του ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ Γιάννης Γιαννάκη με την ευκαιρία  της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντισμού. 

Οπως αναφέρει σε μήνυμά του, τόσο κατά την πρώτη φάση της πανδημίας στη χώρα μας, όσο και στην ανθρωπιστική κρίση λόγω της έκρηξης στον Λίβανο, η εθελοντική προσφορά ανέδειξε ακόμα μια φορά την αξία της, αφού το Γραφείο έθεσε σε εφαρμογή το Πρωτόκολλο Διαχείρισης Εθελοντών σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, στο οποίο είχαν εγγραφεί περισσότερα από 1.650 άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται πολλοί νέοι και νέες (φοιτητές, άνεργοι, μαθητές), καθώς και οργανωμένα σύνολα και φορείς.

Με βάση το Πρωτόκολλο, όσοι εθελοντές εγγράφονται σε περιόδους κρίσης ασφαλίζονται, τυγχάνουν εκπαίδευσης και τους παρέχεται εξειδικευμένος εξοπλισμός ατομικής προστασίας.

Προσθέτει ότι ειδικά για την πανδημία ετοιμάστηκαν δύο πρωτόκολλα, οι Γενικές Οδηγίες και οι Οδηγίες για τη Μεταφορά και Κατ’ Οίκον Παράδοση Ειδών Πρώτης Ανάγκης, με τα οποία οι εθελοντές συμμορφώνονται με σοβαρότητα και πειθαρχία.

"Αξιοποιήσαμε περίπου 850 άτομα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, ενεργοποιώντας τον ελάχιστο αριθμό εθελοντών με στοχευμένες δράσεις, ώστε να μειώνεται η οποιαδήποτε μικρή πιθανότητα ενδυνάμωσης της αλυσίδας της πανδημίας και να προστατεύεται η δημόσια υγεία. Η ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Εθελοντών σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, τα πρωτόκολλα για τη λειτουργία του Εθελοντισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι διαδικτυακές εκπαιδεύσεις, αλλά και ο συντονισμός έφεραν το εντυπωσιακό αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν πέραν των 8.000 εθελοντικών δράσεων στην Κύπρο" αναφέρει ο κ. Γιαννάκη.

Σημειώνει ότι η χώρα μας, με την επιτυχή εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Εθελοντών σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, αναδείχθηκε ως Ευρωπαϊκή Καλή Πρακτική ως προς τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την εθελοντική προσφορά. Συγχαρητήρια απέστειλε στον Επίτροπο Εθελοντισμού και ΜΚΟ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολές του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά και της Επιτρόπου Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κας Mariya Gabriel, καθώς και της Επιτρόπου Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Στέλλας Κυριακίδου. Συγχαρητήρια επιστολή είχαμε λάβει και από τα Ηνωμένα Έθνη (UN Volunteers).

"Επιπρόσθετα, για να στηρίξουμε τον γειτονικό Λίβανο κατά την ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε λόγω της φονικής έκρηξης, αξιοποιήσαμε τις υποδομές που το Γραφείο μας διαθέτει. Συγκεκριμένα, το Παγκύπριο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και το Σπίτι του Εθελοντή, στη Λευκωσία. Την όλη εκστρατεία συντόνιζε το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. Τα τρόφιμα μαζεύονταν σε τέσσερα σημεία συλλογής σε ολόκληρη την Κύπρο. Στο τέλος, συγκεντρώθηκαν στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Κρατική Έκθεση και μεταφέρθηκαν με πλοία στο Λίβανο, με τη σημαντική στήριξη της Εθνικής Φρουράς και της Πολιτικής Άμυνας. Συνολικά μαζεύτηκαν πάνω από 240 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, χάρη στην απέραντη αλληλεγγύη των Κυπρίων, περιλαμβανομένων πολιτών, εταιρειών, Τοπικών Αρχών, της Εκκλησίας, Μη Κυβερνητικών και Εθελοντικών Οργανώσεων και διαφόρων άλλων φορέων. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε ποτέ η Κύπρος σε άλλη χώρα, ξεπερνώντας βοήθεια που είχε αποσταλεί στον λαό του Λιβάνου από πολύ μεγαλύτερες χώρες" συνεχίζει.

Σημαντική συμβολή στην όλη προσπάθεια, αναφέρει ο κ. Γιαννάκη,  είχαν οι εθελοντές μας, οι οποίοι για πολλές μέρες, εν μέσω πανδημίας και συνθηκών καύσωνα, αναλάμβαναν την παραλαβή, τον διαχωρισμό, τον έλεγχο και την τοποθέτηση των ειδών σε κιβώτια, για να είναι έτοιμα για μεταφορά στον Λίβανο.

Τα πιο πάνω, τονίζει, αποτελούν τρανά παραδείγματα της έμπρακτης συνεισφοράς του Εθελοντισμού στην αντιμετώπιση προβλημάτων και επείγουσων καταστάσεων, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες.

Βασική πολιτική του Γραφείου , σημειώνει, είναι να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό και ασφαλές περιβάλλον, με το οποίο θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ο τομέας του Εθελοντισμού. "Με σύγχρονες πολιτικές που ταυτίζονται με τις ευρωπαϊκές, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, αναδεικνύεται ως μια σύγχρονη χώρα για τον τομέα, έχοντας δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για την Ενεργό Πολιτότητα, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και την Κοινωνία των Πολιτών".

"Ο σύγχρονος Εθελοντισμός και η Ενεργός Πολιτότητα καλύπτουν οριζόντια όλους τους τομείς της κοινωνίας και ο ρόλος τους είναι εξίσου σημαντικός σε όλες τις χώρες. Ως εκ τούτου, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αναλαμβάνει τη χάραξη της πολιτικής της Κύπρου, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε Ευρωπαϊκό και διεθνές.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού, απευθύνουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας και συγχαίρουμε τους εθελοντές της χώρας μας, καθώς με ανιδιοτέλεια συμβάλλουν όχι μόνο στην αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και στη βελτίωση της κοινωνίας μας γενικότερα. Οι σωστοί ενεργοί πολίτες του σήμερα αποτελούν τους στυλοβάτες ενός καλύτερου αύριο για όλους" καταλήγει το μήνυμα του Επιτρόπου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταφθάνει σήμερα στην Κύπρο ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης - Σειρά επαφών με κόμματα και Χριστοδουλίδη

Εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο του Παρισιού δεκάδες επιβάτες λόγω τεχνικού προβλήματος σε αεροσκάφος – Τι λέει η εταιρεία στο «Τ»

Τα νέα ονόματα με τα οποία «βαπτίστηκαν» οι κακοκαιρίες στην Κύπρο – Έτσι επιλέγονται

Αυτός είναι ο νέος Πρόεδρος της Cyprus Airways - Δείτε το βιογραφικό του

Πόσοι συνελήφθησαν και πόσοι καταδικάστηκαν για βία στα γήπεδα τα τελευταία 4 χρόνια – Πόσοι μπήκαν στον κατάλογο των επικίνδυνων οπαδών

Αβέρτα καταγγελίες για ρίψη πυροτεχνημάτων - Παράνομα και από τα κατεχόμενα τα περισσότερα - Σκέψεις να απαγορευτούν

Με άσπρα τριαντάφυλλα υποδέχτηκαν την Ελισάβετ που επέστρεψε στο σχολείο μετά από θέμα υγείας - Δείτε το συγκινητικό βίντεοΝέα τραγωδία στην άσφαλτο – «Έσβησε» μετά από τροχαίο η 75χρονη Μαρία - Τραυματίστηκε κοριτσάκι 2.5 ετών

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο – «Έσβησε» μετά από τροχαίο η 75χρονη Μαρία - Τραυματίστηκε κοριτσάκι 2.5 ετών

Σε θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες το απόγευμα στην επαρχία Λάρνακας, έχασε τη ζωή της, η Μαρία Παπαμιχαήλ 75 ετών, τέως κάτοικος Μοσφιλωτής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top