ΚΟΣΜΟΣ

Η πόλη που πουλάει σπίτια έναντι 1 ευρώ με email στον δήμαρχο

Η πόλη που πουλάει σπίτια έναντι 1 ευρώ με email στον δήμαρχο

To Castropignano, ένα χωριό στην κορυφή του οποίου βρίσκονται τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου, 225 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ρώμης είναι η πλέον πρόσφατη κοινότητα που προσφέρει εγκαταλελειμμένα σπίτια σε νέους κατοίκους.

Έχουν προηγηθεί κοινότητες στην Σικελία και στο Αμπρούτσο, που παρουσίασαν πρωτοβουλίες για να προσελκύσουν κατοίκους το τελευταίο μήνα. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες απόπειρες, κατά τις οποίες τα σπίτια έβγαιναν σε προσφορά έναντι ενός ευρώ, το Castropignano προσφέρει τα ακίνητα με διαφορετικό τρόπο.

Υπάρχουν περίπου 100 εγκαταλελειμμένα σπίτια στο χωριό, αλλά αντί για να πωληθούν σε εκείνους που θα προσφέρουν τα περισσότερα, ο δήμαρχος Nicola Scapillati θέλει να «αντιστοιχήσει» τους ενδιαφερόμενους με το κατάλληλο ακίνητο γι' αυτούς. 

«Το σχέδιο λειτουργεί κάπως διαφορετικά εδώ», λέει. «Κινούμαι σε δύο παράλληλα μονοπάτια, προσεγγίζοντας τους μελλοντικούς αγοραστές και τους παλιούς ιδιοκτήτες μαζί, βήμα - βήμα, ώστε η ζήτηση να συναντήσει την προσφορά» αναφέρει, εξηγώντας πως πρέπει να αποφευχθεί η φρενίτιδα και η κερδοσκοπία. Έτσι, τα ενδιαφερόμενα μέρη επικοινωνούν με τον ίδιο τον Scapillati.  

«Καλωσορίζω όποιον θέλει να αγοράσει ένα νέο οίκημα εδώ να μου στείλει ένα email στο [email protected] με ένα αναλυτικό σχέδιο για το πώς σκοπεύει να το διαμορφώσει και τι θέλει να κάνει με την περιουσία του - αν το θέλει να το κάνει σπίτι, B&B, κατάστημα , ή μπουτίκ», αναφέρει ο δήμαρχος προσθέτοντας πως οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γράψουν όποιες απαιτήσεις έχουν - όπως για παράδειγμα η πρόσβαση για ΑμεΑ. «Το χωριό είναι μικρό και τα αυτοκίνητα δεν μπορούν πάντα να περάσουν από τα σοκάκια και τα σκαλιά.»

Όσο πιο λεπτομερές είναι το αίτημα, τόσο πιο εύκολα θα βρεθεί το κατάλληλο κτίριο.    Ο δήμαρχος υποστηρίζει πως πρόκειται για μία «στοχευμένη και εξατομικευμένη επιχείρηση» και προσθέτει πως οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς υπογράφουν. Για να το κάνει ακόμα πιο επίσημο, ο Scapillati έστειλε ειδοποιήσεις σε ιταλικές πρεσβείες στο εξωτερικό, ενημερώνοντας για το έργο. Υπάρχουν, φυσικά, προϋποθέσεις. Οι αγοραστές πρέπει να ανακαινίσουν το ακίνητο εντός τριών ετών από την αγορά και να καταβάλουν εγγύηση 2.000 ευρώ, η οποία θα επιστραφεί μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες.  

Η επιχείρηση ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν οι αρχές ενημέρωσαν τους ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων ακινήτων ότι εάν δεν τα ανακαινίζονταν οι ίδιοι, η πόλη θα προχωρήσει στην κατάσχεσή τους για λόγους ασφαλείας. Έως τώρα πολλοί ιδιοκτήτες έχουν συμφωνήσει να εκχωρήσουν τα ακίνητά τους καθώς δεν θέλουν να επωμιστούν το κόστος κατεδάφισης. Ο δήμαρχος ευελπιστεί πως τουλάχιστον πενήντα ακόμη θα πράξουν ανάλογα. Αν δεν το κάνουν οι αρχές θα προχωρήσουν στην κατάσχεσή τους και θα τα διαθέσουν στην αγορά. Εν τω μεταξύ, δεκάδες ενδιαφερόμενοι από όλη την Ευρώπη, έχουν ήδη επικοινωνήσει μαζί του, ζητώντας να αγοράσουν τα σπίτια.

Και ελπίζει ότι, με τη βοήθειά τους, το χωριό όχι μόνο θα ζωντανέψει και πάλι, αλλά και θα γίνει ασφαλέστερο. 

Πηγή: www.lifo.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top