ΚΥΠΡΟΣ

Η ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και Μαρίνας, θα αλλάξει τον χάρτη της Λάρνακας

Η ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και Μαρίνας, θα αλλάξει τον χάρτη της Λάρνακας

Στις 12 Φεβρουαρίου 2020, υπεγράφη από την Κυβέρνηση και την επενδυτική κοινοπραξία η τελική συμφωνία για  την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας. Μεγάλη ικανοποίηση και ενθουσιασμός επικρατεί στους πολίτες της πόλης.

Αυτό τον ενθουσιασμό και την χαρά όμως διαδέχθηκε σε λίγο η ανησυχία και ο προβληματισμός , διότι η τελική συμφωνία για παραχώρηση από την Κυβέρνηση του λιμανιού και της μαρίνας και των χερσαίων χώρων στην κοινοπραξία Kition Ocean Holdings, καθυστερούσε και αναβαλλόταν συνεχώς. Λέχθηκαν διάφοροι λόγοι και αιτίες.

Οι πολίτες της Λάρνακας είχαν στο μυαλό και στην συνείδηση τους, τις διαχρονικές αδικίες που δεχόταν η πόλη τους και οι οποίες τους κράτησαν μακριά από την  πρόοδο και την ανάπτυξη.

Οι τελευταίες ανησυχίες και  αβεβαιότητες, ανήκουν πλέον εις το παρελθόν, με την υπογραφή στο προεδρικό μέγαρο στις 4 Δεκεμβρίου της τελικής συμφωνίας για τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού και της μαρίνας και των άλλων χερσαίων χώρων στην κοινοπραξία, η οποία έχει την ευθύνη  της μεγάλης επένδυσης.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί για την πόλη της Λάρνακας και για την Κύπρο γενικότερα ένα ιστορικό σταθμό. Αποτελεί δε  μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει στον τόπο μας. Σημαντικές οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών και Εργων κατά την υπογραφή των τελικών συμφωνιών.

Σημαντική παράμετρος της μεγάλης αυτής επένδυσης είναι και οι δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή του Ομίλου εταιρειών που ανέλαβαν την επένδυση ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν άμεσα με τις ομάδες  εργασίας για να διασφαλίσουν ότι το Εργο θα παραδοθεί εγκαίρως χωρίς καθυστερήσεις. Ο εκτελεστικός Διευθυντής της αναδόχου εταιρείας Kition Ocean Holdings Παναγιώτης Αλεξάνδρου δήλωσε ότι ο στόχος τους, είναι η δημιουργία τόσο ενός εξαιρετικού λιμανιού που θα σέβεται το περιβάλλον και την περιοχή όσο και η δημιουργία μιας από τις πιο σύγχρονες και όμορφες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αξιωματούχος των επενδυτών, συνεχίζει να αναφέρει ότι μέσα από το  συγκεκριμένο έργο δίνεται η ευκαιρία δημιουργίας του μεγαλύτερου παραθαλάσσιου αναπτυξιακού έργου που αναπτύχθηκε ποτέ στην Κύπρο και εκτιμά ότι θα δημιουργήσει 4 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για πολλούς Κύπριους και ξένους επιχειρηματίες που θέλουν να αναπτύξουν ή να μετακινήσουν τις επιχειρήσεις τους, σε ένα σύγχρονο, διαφοροποιημένο περιβάλλον.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση όμως για το τεράστιο αυτό έργο, προκαλεί το περιεχόμενο της μεγάλης αυτής υποδομής, επένδυσης, για την Λάρνακα και γενικά για το τόπο μας. Το έργο προβλέπει, μεταξύ άλλων, στην επέκταση του λιμανιού, την επέκταση και αναβάθμιση της μαρίνας, την ανάπτυξη γης η οποία συμπεριλαμβάνει την ανέγερση χώρων για κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες , νοσοκομείου και εκπαιδευτικών κέντρων και την δημιουργία χώρων πρασίνου πεζόδρομου.

Πραγματικά η τεράστια αυτή ποιοτική και στρατηγική επένδυση, θα αλλάξει τον χάρτη της Λάρνακας , η οποία για τόσα χρόνια στενάζει κάτω από το βάρος μιας συνεχούς αδικίας και  υποβάθμισης. Οφείλουμε να συγχαρούμε όλους όσους συνέδραμαν στην συμφωνία για την μεγάλη αυτή επένδυση. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  τον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Εργων, την πρώην Υπουργό Βασιλική Αναστασιάδου, τους Βουλευτές Λάρνακας όλων των κομμάτων , την Επιτροπή  Ανάπτυξης της Πόλης, το ΕΒΕΛ Λάρνακας, όλα  τα οργανωμένα σύνολα της  πόλης, καθώς και όλους τους Λαρνακείς οι οποίοι ήταν σε εγρήγορση και κινητοποίηση για την ασφαλή πορεία των διαπραγματεύσεων μέχρι και την θετική κατάληξη τους.

Οι διαπραγματεύσεις για την μεγάλη αυτή επένδυση ήταν όπως είναι φυσικό και δύσκολες και απρόβλεπτες. Δεν ήταν  δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Μια επένδυση τόσο μεγάλη πέρασε  μέσα  από πολλές φάσεις. Οι συζητήσεις και οι καθυστερήσεις και οι εντάσεις αναπόφευκτες. Ακουσα πολλούς πολίτες να κάνουν κριτική στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τις καθυστερήσεις στην υπογραφή του έργου. Αυτοί έφταιγαν;

Οι επενδυτές θα διαθέσουν τεράστια κεφάλαια για την επένδυση τους. Οι καθυστερήσεις πολλές φορές και η δική μας γραφειοκρατία δυσκόλευαν  Τις διαπραγματεύσεις, όμως δεν αποθάρρυναν τους επενδυτές . Κάποιοι έπρεπε να είναι ακοίμητοι φρουροί, για να διατηρούν το ενδιαφέρον των επενδυτών  επίκαιρο και ζωντανό. Κάποιοι ήταν καθημερινά  στις επάλξεις,  για να μην γίνει και αυτή η αναπτυξιακή προσπάθεια όνειρο απατηλό.

Κάποιοι έπρεπε να ηγηθούν της μεγάλης αυτής μοναδικής προσπάθειας της πόλης, για να ξεφύγει πλέον από την υποτίμηση και την αδικία. Κάποιοι έπρεπε καθημερινά να ανησυχούν και να σχεδιάζουν την τύχη της πόλης τους. Κάποιοι έπρεπε να κινητοποιήσουν τους Λαρνακείς για την σημασία της τεράστιας αυτής επένδυσης, που ταυτίζεται με την μελλοντική ιστορική διαδρομή της. Κάποιοι έπρεπε να στέκονται εμπόδιο, για πιθανές νέες αντιξοότητες και  παρενέργειες  στη καθολική αυτή προσπάθεια. Κάποιοι έπρεπε να έχουν υπομονή, επιμονή και σωστές διαπραγματευτικές θέσεις και απόψεις,  διευκολύνοντας την εξέλιξη των συζητήσεων για την επένδυση.

Κάποιοι έπρεπε να ήταν η έμπνευση και το κίνητρο όλων των ενδιαφερομένων μερών για να ξεπερνώνται οι δυσκολίες και τα προβλήματα κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Αυτοί οι κάποιοι είναι ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας και το Δημοτικό του Συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας, ο ηγέτης της πόλης, στάθηκε από την πρώτη στιγμή, υπερασπιστής και προασπιστής του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού έργου για την Λάρνακα . Ηταν πρωτεργάτης και  πρωτοστάτης, στην αναζήτηση νέων επενδύσεων για την πόλη με διαχρονική Αξία. Και το έργο αυτό, ήταν ο πρώτος, στόχος, αδιαπραγμάτευτος στόχος του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γνώριζε πολύ καλά , ότι τα έργα υποδομής και οι ποιοτικές ξένες επενδύσεις θα δώσουν στην  πόλη την ώθηση  την πρόοδο και την ανάπτυξη, που τόσο επιζητά η Λάρνακα. Γνώριζε την τεράστια Αξία της στρατηγικής επένδυσης  για ενοποίηση του λιμανιού και της μαρίνας και των άλλων αναπτύξεων.

Πολλά επίσης έργα υποδομής που γίνονται στην πόλη, θα πλαισιώσουν την μεγάλη επένδυση που υπογράφηκε πρόσφατα, δημιουργώντας και πόλη σύγχρονη, λειτουργική, όμορφη, θερμή, οικολογική , ευρωπαϊκή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας συμπεριφέρθηκε υπερκομματικά και  με τη δική του υποστήριξη, βοήθεια, συμπαράσταση και  ευθύνη, συνέβαλε τα μέγιστα, στην προώθηση και θετική κατάληξη αυτής της μεγάλης επένδυσης. Η μεγάλη ενότητα, ομοψυχία, ομόνοια, συμπόρευση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν εξαίρετες συνισταμένες για την επιτυχία της αποστολής. Τους αξίζουν έπαινοι και συγχαρητήρια. Αυτούς τους Δημοτικούς Συμβούλους και τον ηγέτη τους, τον Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, ο οποίος πάντα διαπνέεται από πνεύμα ενότητας , σεβασμού και εκτίμησης, ομοψυχίας και συναίνεσης, οι πολίτες της Λάρνακας τους συγχαίρουν και τους εκτιμούν για τις μεγάλες της προσπάθειες για την ανάπτυξη της πόλης τους. Το μεγαλεπήβολο αυτό έργο, που υπογράφηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2020, αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό και φέρει και τη δική τους σφραγίδα.

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top