ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώτος εμβολιασμός στις ΗΠΑ, νέο ρεκόρ 235 χιλιάδων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο

Ο πρώτος εμβολιασμός στις ΗΠΑ, νέο ρεκόρ 235 χιλιάδων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο

Την ώρα που στις ΗΠΑ καταγράφεται νέο ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, τα οποία φθάνουν τα 235.000 μέσα σε 24 ώρες, εγκρίνεται η κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου της Pfizer, με την οποία αναπτερώνονται οι ελπίδες για αναχαίτιση του ιού.

 

Εν αναμονή της άμεσης έναρξης της εφοδιαστικής επιχείρησης γιγαντιαίων διαστάσεων, για τη διανομή δόσεων του εμβολίου απ` άκρου σ` άκρο της χώρας, η οποία υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού σε απόλυτους αριθμούς, εγκρίνεται ταυτόχρονα και η κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου της Pfizer σε Μεξικό.

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Παρασκευή νέο ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, τα οποία έφθασαν σχεδόν τα 235.000 μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ταυτόχρονα, η χώρα, αντιμέτωπη με τρομακτική έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού εδώ και αρκετές εβδομάδες, θρήνησε άλλους σχεδόν 2.600 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, πάντα κατά τα στοιχεία της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, που συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο στις 20:30 (τοπική ώρα 03:30 ώρα Κύπρου).

Τις οκτώ τελευταίες ημέρες, στις ΗΠΑ επιβεβαιώνονται ημερησίως πάνω από 200.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, με εξαίρεση το περασμένο Σαββατοκύριακο. Τα Σαββατοκύριακα γενικά οι αριθμοί που καταγράφονται τείνουν να είναι χαμηλότεροι.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 που καταγράφονται σε ημερήσια βάση ξεπερνά τους 2.400 από την 1η Δεκεμβρίου, και σε αυτή την περίπτωση με εξαίρεση το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Πάνω από 108.000 άνθρωποι με τη νόσο που προκαλεί ο ιός νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, νέο ρεκόρ, κατά τα στοιχεία του COVID Tracking Project.

Οι Αμερικανοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην προσεχή διανομή εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, αφού εγκριθεί η κατεπείγουσα χρήση αυτού των Pfizer/BioNTech από τον ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων (FDA), πιθανόν σήμερα Σάββατο.

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής (πρωί του Σαββάτου ώρα Κύπρου) ότι ο πρώτος εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού στη χώρα του θα γίνει σε "λιγότερες από 24 ώρες", μετά την χορήγηση λίγο νωρίτερα από τον ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων (FDA) της άδειας για την κατεπείγουσα χρήση ενός πρώτου τέτοιου σκευάσματος, αυτού των Pfizer/BioNTech.

"Αρχίσαμε ήδη την διανομή του εμβολίου σε όλες τις πολιτείες" της χώρας, τόνισε ο Τραμπ, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. "Ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει σε λιγότερες από 24 ώρες", πρόσθεσε.

"Η πανδημία μπορεί να άρχισε στην Κίνα, αλλά εμείς θα τη σταματήσουμε εδώ στις ΗΠΑ", είπε ακόμη ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος περηφανεύτηκε ότι η χώρα του κατάφερε "ιατρικό θαύμα", αναπτύσσοντας "ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο σε λιγότερους από εννέα μήνες".

Οι αρχές των ΗΠΑ χορήγησαν το βράδυ χθες άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου, που ανέπτυξαν από κοινού η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech εναντίον του νέου κορωνοϊού, ενημέρωσε η επιστημονική διευθύντρια του ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (, FDA) με επιστολή της.

Αναμένεται να αρχίσει αμέσως εφοδιαστική επιχείρηση γιγαντιαίων διαστάσεων για τη διανομή δόσεων του εμβολίου απ` άκρου σ` άκρο της χώρας, η οποία υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού σε απόλυτους αριθμούς.

Μεξικό

Εξάλλου, ο ρυθμιστικός φορέας που είναι αρμόδιος για την αδειοδότηση φαρμάκων και εμβολίων στο Μεξικό ενέκρινε χθες Παρασκευή την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Την απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής για την Προστασία έναντι των Υγειονομικών Κινδύνων (Comision Federal para la Proteccion contra Riesgos Sanitarios, COFEPRIS) ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες Γκατέλ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.253 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 693 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη μεγαλύτερη ισπανόφωνη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 113.019 νεκρούς επί συνόλου 1.229.379 μολύνσεων, κατά τα επίσημα στοιχεία. Πρόκειται για τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως.

Ωστόσο, ο Λόπες Γκατέλ και άλλοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι οι αριθμοί τόσο των θανάτων όσο και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι στην πραγματικότητα.

Ινδία

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 30.006 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τις 9.826.775 ως εδώ.

Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, έπειτα από αυτόν των ΗΠΑ. Πάντως, με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά από τον Σεπτέμβριο, όταν η εξάπλωση της πανδημίας έφθανε στην κορύφωσή της.

Παράλληλα, ακόμη 442 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 142.628 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Αυτός είναι ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός παγκοσμίως, πίσω μόνο από εκείνους που καταγράφουν οι ΗΠΑ και η Βραζιλία.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας είναι 359.819, ενώ οι άνθρωποι που κρίθηκε πως έχουν αποθεραπευτεί έχουν φθάσει τους 9.324.328, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Το Νέο Δελχί, παραμένει μια από τις κυριότερες εστίες της πανδημίας. Τις προηγούμενες 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν 2.385 νέα κρούσματα και υπέκυψαν 60 ασθενείς στην πρωτεύουσα.

Οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν εξάλλου πως συνεχίζουν να αυξάνουν τα τεστ. Μέχρι σήμερα, τονίζουν πως έχουν υποβληθεί σε τεστ πάνω από 150 εκατομμύρια άνθρωποι.

Βραζιλία

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 53.030 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα 646 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει ως εδώ τους 180.411 νεκρούς επί συνόλου 6.834.829 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω από αυτόν που καταγράφουν οι ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω από αυτούς που καταγράφουν οι ΗΠΑ και η Ινδία.

Κίνα

Το κινεζικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 13 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 15 την προηγουμένη. Όλες οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό ήταν "εισαγόμενες", κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε περιπτώσεις που εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων - τους οποίους το κινεζικό Υπουργείο Υγείας δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα - που εντοπίστηκαν χθες αυξήθηκε σε 17, από 7 την προηγουμένη.

Ακόμη 19 ασθενείς κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Νοσηλεύονται 293 ασθενείς με την COVID-19, ανάμεσά τους πέντε σε πολύ σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το υπουργείο.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.701 μολύνσεων.

Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 28.438 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.300.516, δείχνουν σήμερα Σάββατο τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Παράλληλα, άλλοι 496 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 21.466 νεκρούς, κατά την ίδια πηγή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top