ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανό ένα αυστηρότερο lockdown στη Βρετανία, «απίστευτη ανησυχία» για τη μετάλλαξη από Ν. Αφρική

Πιθανό ένα αυστηρότερο lockdown στη Βρετανία, «απίστευτη ανησυχία» για τη μετάλλαξη από Ν. Αφρική

Ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε το πρωί ότι η Κυβέρνηση «δεν αποκλείει τίποτα» ως προς την πιθανότητα επιβολής ενός ευρύτερου και πιο αυστηρού lockdown λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

Όπως είπε, πλέον τα μέτρα της τρίτης βαθμίδας περιορισμών, που είναι ένα επίπεδο πιο κάτω από το lockdown στο οποίο έχει τεθεί το 78% του αγγλικού πληθυσμού, δε συγκρατούν τον ιό όπως έκαναν παλαιότερα.

Ακόμα, ωστόσο και για τις περιοχές που βρίσκονται στην τέταρτη βαθμίδα περιορισμών ο κ. Χάνκοκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων. Όπως είπε, ο έλεγχος του ιού εξαρτάται από τη συμπεριφορά των πολιτών.

«Είναι πολύ πιο εύκολο να προσβληθεί κανείς από τη νέα μετάλλαξη, είναι πολύ πιο μεταδοτική και βλέπουμε τώρα το αποτέλεσμα σε πολλά διαφορετικά μέρη της χώρας, δυστυχώς», σημείωσε ο υπουργός.

Μιλώντας στο BBC την Κυριακή ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι εξετάζεται ένα lockdown σε όλη την Αγγλία χωρίς διαβαθμίσεις περιορισμών και ότι επίκεινται ακόμα αυστηρότεροι περιορισμοί, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός της διάρκειας εξόδου των πολιτών από το σπίτι τους για άσκηση, όπως ίσχυε στο πρώτο lockdown.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις στην Κυβέρνηση για επαναφορά της οδηγίας προς τους πιο ευάλωτους πολίτες να απομονωθούν και να περιορίσουν στις αναγκαίες τις κοινωνικές συναναστροφές τους.

Τα πρόσθετα μέτρα, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα μπορούσαν να διαρκέσουν όλο το χειμώνα.

Αντίστοιχη εικόνα έχει δημιουργηθεί και στη Σκωτία. Η τοπική Πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον έχει συγκαλέσει για σήμερα το απόγευμα υπουργικό συμβούλιο, με τους Times να αναφέρουν ότι είναι πιθανότατο ένα lockdown σε όλη τη χώρα με τα σχολεία να μένουν κλειστά έως τα μέσα Φεβρουαρίου και τους υπόλοιπους περιορισμούς ίσως και ως την άνοιξη.

Εν τω μεταξύ στην Αγγλία πολλές διευθύνσεις δημοτικών σχολείων και τοπικές αρχές σε περιοχές όπου τα δημοτικά σχολεία επιτρέπεται να ανοίξουν από σήμερα έχουν προαναγγείλει ότι θα αψηφήσουν την Κυβέρνηση κρατώντας τα κλειστά. Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία έχει αναβληθεί ως τις 18 Ιανουαρίου στο Λονδίνο και στις υπόλοιπες περιοχές με τη μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε χθες ακόμα 54.990 κρούσματα του κορωνοϊού και 454 θανάτους. Ήταν η έκτη συναπτή ημέρα με περισσότερα από 50.000 κρούσματα.

Εξάλλου, επίσημα στοιχεία από το NHS επιβεβαιώνουν αύξηση αριθμού ασθενών που χρειάζεται να περιμένουν σε ασθενοφόρα έξω από νοσοκομεία. Συγκεκριμένα στις 27 Δεκεμβρίου 591 ασθενείς στην Αγγλία χρειάστηκε να μείνουν σε αναμονή μέσα σε ασθενοφόρο, με κάποιους να λαμβάνουν φροντίδα μέσα στα οχήματα λόγω έλλειψης χώρου στα κτίρια των νοσοκομείων.

Την ίδια ώρα, ο Ματ Χάνκοκ παραδέχθηκε ότι είναι «απίστευτα ανήσυχος» για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος νοτιοαφρικανικής προέλευσης που έχει εντοπιστεί και στη Βρετανία.

Συμμεριζόμενος την ανησυχία αυτή ο Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σερ Τζον Μπελ δήλωσε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό» γύρω από το κατά πόσο τα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Ενώ όπως είπε η αίσθησή του είναι πως το εμβόλιο μπορεί να αντιμετωπίσει τη «βρετανική» μετάλλαξη, «οι μεταλλάξεις που συνδέονται με τον τύπο του ιού από τη Νότια Αφρική συνιστούν πραγματικά σημαντικές αλλαγές στη δομή της πρωτεΐνης» την οποία ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί για να εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top