ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανός αξιωματούχος: Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες

Αμερικανός αξιωματούχος: Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες

Την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες κατά τη διάρκεια των 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων, εξέφρασε ο Εκτελών χρέη Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Chad Wolf κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Λευκωσία, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στις δηλώσεις του μετά την υπογραφή της Διακήρυξης Προθέσεων για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Συνοριακής Ασφάλειας, ο κ. Wolf χαρακτήρισε αρχικά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ εξαιρετική, η οποία επικεντρώθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας και στην προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ένα μόνο παράδειγμα αυτής της αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως είπε, αποτελεί η υπογραφή σήμερα της Διακήρυξης Πρόθεσης για τη συνεργασία στο θέμα της συνοριακής ασφάλειας. «Είμαστε περήφανοι που προχωρούμε με αυτήν την ισχυρή διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας για την αντιμετώπιση των απειλών», σημείωσε.

Ο κ. Wolf είπε πως συζήτησαν επίσης τις κυπριακές φιλοδοξίες για πρόσβαση στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από τις θεωρήσεις των ΗΠΑ. Όπως είπε, συμμερίζεται την προθυμία για συνέχιση της προσπάθειας ώστε να καθιερωθούν οι διαδικασίες για να στηριχθεί η πρόοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκπλήρωση των απαιτήσεων επιλεξιμότητας του προγράμματος. Αυτό με τη σειρά του, πρόσθεσε, θα διευκολύνει το εμπόριο και τα ταξίδια που ενισχύουν τη συνεργασία και τη σχέση ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τις εργασίες και σε αυτό, ανέφερε.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία και οι ΗΠΑ τιμούν 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων το 2020. Στις αρχές του έτους μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι οι διμερείς σχέσεις δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες», είπε και εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως με βάση και τις σημερινές συζητήσεις, οι σχέσεις αυτές μόνο θα ενισχύονται.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλες χώρες με κοινές ιδέες στην περιοχή για την επίτευξη των κοινών στόχων για την ασφάλεια και την ευημερία των πληθυσμών.

Καταλήγοντας, ο κ. Wolf ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για τη φιλοξενία και για την παραγωγική συνάντηση. «Οι ΗΠΑ σίγουρα προσβλέπουν στη μελλοντική θετική συνεργασία με τη Κυπριακή Δημοκρατία, όχι μόνο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και τη συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, αλλά και με την κυβέρνηση των ΗΠΑ», κατέληξε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top