Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Απαντά στις επικρίσεις για τα εμβόλια η Στέλλα Κυριακίδου

Απαντά στις επικρίσεις για τα εμβόλια η Στέλλα Κυριακίδου

Των χειρισμών της Κομισιόν στο θέμα της εμβολιαστικής κάλυψης στην ΕΕ υπεραμύνονται η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου σε άρθρο τους το οποίο δόθηκε στο ΚΥΠΕ από την αντιπροσωπεία της Κομισιόν στη Λευκωσία.


Στο άρθρο αναφέρουν ότι σήμερα, πολλοί από όσους επικρίνουν την ευρωπαϊκή προσέγγιση καταλογίζουν στην Κομισιόν έλλειψη ταχύτητας στη λήψη αποφάσεων. "Θα μπορούσαμε, όμως, να είχαμε δράσει πολύ ταχύτερα; Άραγε κάποιο κράτος μέλος θα μπορούσε να είχε δράσει ταχύτερα από μόνο του; Η ταχύτερη σύναψη σύμβασης θα αποτελούσε εγγύηση ταχύτερης παράδοσης μεγάλων ποσοτήτων;", διερωτόνται.

Προσθέτουν ότι "ειλικρινά, δεν πιστεύουμε ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Η παραγωγή ενός νέου εμβολίου αποτελεί ένα απίστευτα πολύπλοκο και ευαίσθητο έργο. Και οι τρεις παρασκευαστές εμβολίων που έχουν αναπτύξει μέχρι στιγμής επιτυχημένα εμβόλια, χρειάστηκε να μειώσουν σημαντικά τις παραδόσεις τους κατά το πρώτο στάδιο της παραγωγής, λόγω προβλημάτων στη διαδικασία παραγωγής ή λόγω έλλειψης σημαντικών συστατικών".


Φον ντερ Λάϊεν και Κυριακίδου σημειώνουν ότι συνήθως η ανάπτυξη ενός εμβολίου παίρνει περίπου δέκα χρόνια και αυτή τη φορά χρειάστηκαν μόλις δέκα μήνες και πως το πρώτο εμβόλιο κατά της νόσου COVID 19 ανακαλύφθηκε στην Ευρώπη και παράγεται μαζικά εντός της ΕΕ.

Αναφέρουν ότι μέσω συμφωνιών προαγοράς, έγιναν προκαταβολές χρημάτων στους φορείς ανάπτυξης εμβολίων, όχι μόνο για να αναπτύξουν τις ικανότητες μαζικής παραγωγής, αλλά και για να παραγάγουν άμεσα δόσεις εμβολίων για εμάς.

"Στόχος ήταν να μπορέσουν να προβούν σε άμεσες παραδόσεις μόλις θα εγκρινόταν το εμβόλιο. Έχουμε επενδύσει προκαταβολικά 2,7 δισ. ευρώ —πέραν των πολλών δισεκατομμυρίων που επενδύει κάθε χρόνο η Ευρώπη σε ένα ερευνητικό οικοσύστημα που καθιστά δυνατές αυτές τις επιτυχίες. Αναμένουμε οι Ευρωπαίοι πολίτες να αποκομίσουν τα οφέλη αυτής της ευρωπαϊκής επένδυσης", αναφέρουν.

Φον Ντερ Λάϊεν και Κυριακίδου αναφέρουν πως συνολικά, η ΕΕ εξασφάλισε 2,3 δισ. δόσεις αυτών των εμβολίων για τους πολίτες της και τις γειτονικές της χώρες. "Αυτή η προσέγγιση ήταν σωστή: να μείνουμε ενωμένοι στον αγώνα μας κατά του ιού και να εργαστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση ενός ιού που δεν γνωρίζει σύνορα", σημειώνουν.

Στο άρθρο τους τονίζουν ότι από την αρχή ήθελαν όλα τα κράτη μέλη, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και καλούν τον κόσμο να αναλογιστεί τι θα συνέβαινε αν μόνο ένα ή δύο κράτη μέλη είχαν πρόσβαση στα εμβόλια, —ενδεχόμενο πολύ πιθανό αν δεν υπήρχε η συλλογική διαπραγματευτική μας ισχύς.

Υπενθυμίζουν ότι από τον Ιούνιο συγκροτήθηκε διοικητικό συμβούλιο με τα κράτη μέλη που συνεδριάζει επτά φορές το μήνα, με  συνεχή ροή πληροφοριών και αποφάσεις από κοινού,

"Αφού ελέγξαμε πάνω από 100 εταιρείες, οι οποίες την εποχή εκείνη διεξήγαν έρευνες για εμβόλια, σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργήσαμε ένα χαρτοφυλάκιο με τις έξι πιο ελπιδοφόρες από αυτές. Πέρυσι το καλοκαίρι, κανείς δεν γνώριζε ποιος τελικά θα είχε το προβάδισμα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση ήταν ορθή. Σήμερα διαθέτουμε τρία εγκεκριμένα εμβόλια και οι τρεις εταιρείες, η BioNTech/Pfizer, η Moderna και η Astra Zeneca άρχισαν να παραδίδουν εμβόλια. Και έπονται και άλλες", τονίζουν.

Σημειώνουν την σημασία της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας , λόγοι για τους οποίους "δεν κάναμε εκπτώσεις στη διαδικασία αδειοδότησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων".

Εξηγούν ότι η διαδικασία αυτή, η οποία διαρκεί τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, αποτελεί επένδυση στην εμπιστοσύνη και προσθέτουν ότι σήμερα, πέντε εβδομάδες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, οι εταιρείες έχουν ήδη παραδώσει περίπου 20 εκατ. δόσεις εμβολίου.

"Στην Κύπρο, είχαν παραδοθεί μέχρι την περασμένη βδομάδα πάνω από 45,500 εμβόλια ενώ περίπου 25.500 άτομα έχουν λάβει την πρώτη ή και την πρώτη και τη δεύτερη δόση. Οι δόσεις αυτές δεν επαρκούν, δεν είναι όμως και αμελητέες. Τον Φεβρουάριο, οι χώρες της ΕΕ θα λάβουν περίπου 33 εκατ. επιπλέον δόσεις και άλλα 55 εκατ. τον Μάρτιο. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, αναμένεται να παραδοθούν άλλα 300 εκατ. δόσεις", αναφέρουν.

Διαβεβαιώνουν ότι θα παρακολουθούν στενά και προσεκτικά τη διαδικασία αυτή και διευκρινίζουν ότι ορισμένες εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μαζική παραγωγή αλλά παρόλα αυτά, ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχαμε  αύξηση αυτής της κλίμακας στην  παραγωγή.

Φον ντερ Λάϊεν και Κυριακίδου σημειώνουν ακόμη ότι χρειάζεται διαφάνεια για το πού πηγαίνουν αυτά τα εμβόλια και αυτό ισχύει ιδίως όταν μια εταιρεία δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Αυτός είναι ο λόγος που θεσπίσαμε ένα μηχανισμό διαφάνειας και αδειοδότησης: για να έχουμε μια συνολική εικόνα των εξαγωγών που έχουν γίνει και που πρόκειται να γίνουν. Δεν σκοπεύουμε να θέσουμε περιορισμούς στις εταιρείες που τιμούν τις συμβάσεις τους —μόλις εγκρίναμε δύο αποστολές για τον Καναδά και μία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν όμως μια εταιρεία μάς λέει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις παραγγελίες της ΕΕ, τότε επιβάλλεται να γνωρίζουμε τι παραδίδει στους άλλους", σημειώνουν.

Ανησυχία για μεταλλάξεις

Στο άρθρο τους οι Πρόεδρος της Κομισιόν και η Επίτροπος Κυριακίδου εκφράζουν ανησυχίες για τις μεταλλάξεις, διαβεβαιώνοντας ότι παρακολουθείται στενά η εξέλιξη του ιού, "ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα δεδομένα αυτά γνωστοποιούνται στις εταιρείες και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων".

"Θέλουμε να συνεργαστούμε στενά με τους επιστήμονες και τη βιομηχανία, ώστε να μπορούμε γρήγορα να αναπτύσσουμε, να εγκρίνουμε και να παράγουμε εμβόλια που αντιμετωπίζουν και τις παραλλαγές του ιού. Και, πάνω απ’ όλα, θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγική ικανότητα στην Ευρώπη. Επειδή τα εμβόλια αποτελούν κοινό αγαθό και η σημασία τους θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου", αναφέρουν.

Επίσης υπενθυμίζουν την έκκληση για μια παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία και την θέσπιση του μηχανισμού Covax για να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες υψηλού εισοδήματος θα επενδύσουν στην προμήθεια εμβολίων για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

"Μαζί με τα κράτη μέλη, ως «Ομάδα Ευρώπη», είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του μηχανισμού Covax, με 870 εκατ. ευρώ.Η πανδημία αυτή αποτελεί μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Αυτόν τον αγώνα τον δίνουμε όλοι μαζί και πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι ενάντια στον κοινό μας εχθρό: τον ιό", αναφέρουν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Όχημα παρέσυρε πεζό στην Πάφο - Στο Νοσοκομείο ένα πρόσωπο

Όχημα παρέσυρε πεζό στην Πάφο - Στο Νοσοκομείο ένα πρόσωπο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (4/10) στη λεωφόρο Χλώρακας στην Πάφο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top