ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η επιβάρυνση στην επαρχία Λεμεσού και η κατάσταση στις άλλες επαρχίες συζητήθηκαν σε σύσκεψη απο Υπ.Υγείας

Η επιβάρυνση στην επαρχία Λεμεσού και η κατάσταση στις άλλες επαρχίες συζητήθηκαν σε σύσκεψη απο Υπ.Υγείας

Η επιβάρυνση στην επαρχία Λεμεσού και η κατάσταση στις άλλες επαρχίες συζητήθηκαν σε σύσκεψη απο Υπ.Υγείας.

Τις τελευταίες 14 μέρες προκύπτει ότι υπάρχει επιβάρυνση σε ολόκληρη την Επαρχία Λεμεσού και όχι σε μεμονωμένες περιοχές της Επαρχίας ενώ την ίδια ώρα, και στις υπόλοιπες Επαρχίες η κατάσταση είναι οριακά κάτω από τα ασφαλή όρια και εύκολα αναστρέψιμη εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη προσοχή, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από την Ομάδα Ιχνηλάτησης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, με τη συμμετοχή μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό.


Όπως αναφέρεται, ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημέρων έχει καταγραφεί σε συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους που δραστηριοποιούνται σε όλες τις Επαρχίες, όπως φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανικές μονάδες τροφίμων, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, κοκ.

Εκ πρώτης όψεως, διαφαίνεται ότι δεν τηρούνται πιστά τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα. Ως εκ τούτου, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου Εργασίας έχουν εντατικοποιήσει τους επιτόπιους ελέγχους στοχευμένα στους χώρους αυτούς, ώστε να γίνονται έγκαιρα παρεμβάσεις, εκεί και όπου δεν εφαρμόζονται πιστά οι κατευθυντήριες οδηγίες. Κατά τη σύσκεψη, δόθηκαν οδηγίες όπως διενεργείται έλεγχος σε όλο το προσωπικό μιας επιχείρησης όπου εντοπίζονται συρροές κρουσμάτων.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Υγείας ενημερώθηκε για το φαινόμενο που παρατηρείται με άτομα θετικά στον ιό, τα οποία δεν δηλώνουν όλες τις στενές επαφές τους, ή δηλώνουν άνεργοι, ή αποκρύπτουν τους εργασιακούς τους χώρους. Την ίδια ώρα, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις χώρων εργασίας, οι διευθύνσεις των οποίων δηλώνουν ελλιπή στοιχεία.

Επισημαίνεται ότι με τη μη δήλωση των επαφών δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της ιχνηλάτησης, που δεν είναι άλλος από τον περιορισμό των εστιών κρουσμάτων. Η ελλιπής δήλωση των επαφών ή ακόμα και του εργασιακού χώρου όπου εργάζεται ένα θετικό περιστατικό, εμπερικλείει κίνδυνο νέας έξαρσης κρουσμάτων και, κατ’ επέκταση, επιβάρυνσης της επιδημιολογικής κατάστασης.

Επίσης, σημειώνεται ότι τα άτομα που αξιολογούνται ως στενές επαφές παραπέμπονται από την Ομάδα Ιχνηλάτησης για τεστ PCR, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Διευκρινίζεται ότι οι στενές επαφές που υποβάλλονται σε rapid test αντιγόνου με αρνητική ένδειξη, δεν απαλλάσσονται από τον έλεγχο με PCR.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των ηλικιωμένων ατόμων που εντοπίστηκαν θετικά στον ιό. Όπως προκύπτει, η μετάδοση έγινε ενδο-οικογενειακά ή από άτομα που έχουν την ευθύνη για την κατ’ οίκον φροντίδα τους. Για τον σκοπό αυτό, υπογραμμίζεται εκ νέου η υποχρέωση των οικιακών βοηθών ή των εργαζόμενων που έχουν ευθύνη για τη φροντίδα των ηλικιωμένων να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid test αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση, με στόχο τη μείωση της πιθανότητας νόσησης ή μετάδοσης του ιού στην ευαίσθητη ομάδα των ηλικιωμένων.

Το Υπουργείο Υγείας απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να τηρούν ευλαβικά και με προσοχή τα μέτρα ατομικής προφύλαξης, συμβάλλοντας στη διατήρηση της βελτιωμένης επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου και αποτρέποντας ένα νέο κύμα κρουσμάτων. Η επιδημιολογική εικόνα είναι εύθραυστη και μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να υπάρξει επιβάρυνση και πισωγύρισμα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top