ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Πρωθυπουργός του Βελγίου: 'Η δυνατότητα ταξιδιού δεν πρέπει να εξαρτάται από τα «διαβατήρια εμβολιασμού»'

Πρωθυπουργός του Βελγίου: 'Η δυνατότητα ταξιδιού δεν πρέπει να εξαρτάται από τα «διαβατήρια εμβολιασμού»'

ην άποψη ότι "ένα άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να στερηθεί τη δυνατότητα να ταξιδέψει", και "η δυνατότητα ταξιδιού δεν πρέπει να εξαρτάται από τα λεγόμενα διαβατήρια εμβολιασμού", εξέφρασε ο Πρωθυπουργός του  Βελγίου Alexander De Croo, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το Βέλγιο θα υποστηρίξει τον ευρωπαϊκό συντονισμό στο θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση στο Facebook όταν ρωτήθηκε αν οι πολίτες θα μπορούσαν να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι, ο De Croo είπε ότι "απαγορεύονται τα μη απαραίτητα ταξίδια μέχρι τις 18 Απριλίου", αλλά "η απαγόρευση θα αρθεί αμέσως όταν δεν είναι πλέον απαραίτητη".

"Ειλικρινά, θα εκπλαγώ αν τα ταξίδια εξακολουθούν να απαγορεύονται αυτό το καλοκαίρι", πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι "η δυνατότητα ταξιδιού δεν πρέπει να εξαρτάται από τα λεγόμενα διαβατήρια εμβολιασμού".

"Ένα άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να στερηθεί τη δυνατότητα να ταξιδέψει", είπε, προσθέτοντας ότι, ωστόσο, είναι "υπέρ του πανευρωπαϊκού συντονισμού για τη διευκόλυνση του ταξιδιού με αυτά τα πιστοποιητικά, το οποίο θα περιέχει επίσης τα αποτελέσματα  πρόσφατου τεστ PCR".

Ωστόσο, ο De Croo δεν απέκλεισε την πιθανότητα άλλες χώρες εκτός ΕΕ να απαιτήσουν μονομερώς τελικά απόδειξη εμβολιασμού - με τον ίδιο τρόπο που ορισμένες χώρες στην Αφρική απαιτούν απόδειξη εμβολιασμού κατά του κίτρινου πυρετού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "θα ήταν καλό εάν η Ευρώπη μπορούσε να συντάξει ένα τέτοιο πιστοποιητικό με έναν κοινό τρόπο". "Με αυτόν τον τρόπο, αναλαμβάνουμε το προβάδισμα σε αυτό, και δεν χρειάζεται να αφήσουμε τους εαυτούς μας να υπαγορεύονται από άλλες χώρες", σημείωσε.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση στο Facebook, ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού και προέτρεψε σε όλους να εμβολιαστούν ως πράξη αλληλεγγύης, προσθέτοντας ότι "όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να συνεχίσουμε τον τρόπο ζωής μας πριν από την κρίση".

Ο De Croo διαβεβαίωσε τους ανθρώπους ότι οι εμβολιασμοί σε κέντρα φροντίδας κατοικιών αρχίζουν να δείχνουν την αποτελεσματικότητά τους και πρόσθεσε ότι ο ρυθμός εμβολιασμού θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ερωτηθείς εάν το Βέλγιο μπορούσε να εξασφαλίσει ότι οι βεράντες των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά την 1η Μαΐου, ο De Croo απάντησε ότι εξαρτάται από την κατάσταση. "Είναι ένα ερώτημα που πολλοί άνθρωποι ρωτούν", είπε, παραπέμποντας στο χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε η Συμβουλευτική Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή, η οποία αναφέρει ότι ο τομέας της φιλοξενίας μπορεί να ανοίξει ξανά τον Μάιο.

"Έχουμε δώσει την προοπτική της 1ης Μαΐου, αλλά εξαρτάται από το εάν η επιδημιολογική κατάσταση είναι ή όχι ευνοϊκή και εξελίσσεται καλά, και στην εκστρατεία εμβολιασμού", τόνισε.

"Έμαθα ότι σε αυτήν την κρίση, πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί, αλλά αν συνεχίσουμε να τηρούμε τους κανόνες τις επόμενες εβδομάδες, οι βεράντες θα είναι σε θέση να ανοίξουν την 1η Μαΐου."

 

 

 

Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top