ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Απόλυτα διαφανής η διαδικασία κατανομής των εμβολίων απαντά η Κομισιόν στα κράτη μέλη

Απόλυτα διαφανής η διαδικασία κατανομής των εμβολίων απαντά η Κομισιόν στα κράτη μέλη

"Η κατανομή δόσεων εμβολίων στο πλαίσιο των Προκαθορισμένων Συμφωνιών Αγοράς ακολούθησε μια διαφανή διαδικασία", τονίζει σήμερα η Κομισιόν, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της Αυστρίας και άλλων χωρών περί καταστρατήγησης της αναλογικότητας της κατανομής.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι "συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους μέλους".

Υπενθυμίζει ότι "αυτή είναι η λύση που πρότεινε η Κομισιόν για όλες τις συμφωνίες προκαταβολικών αγορών. Είναι μια δίκαιη λύση καθώς ο ιός χτυπά εξίσου παντού, σε όλα τα μέρη της ΕΕ".

Σημειώνει ωστόσο ότι τα ίδια τα κράτη μέλη είναι αυτά που "αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Κομισιόν προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας".

"Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, εάν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να μην λάβει την αναλογική προς αυτό κατανομή, οι δόσεις (που απομένουν) αναδιανέμονται μεταξύ των άλλων ενδιαφερόμενων κρατών μελών" - ένα σύστημα που ισχύει σήμερα για τις δόσεις που κάποια κράτη μέλη δεν θέλουν να αγοράσουν.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι "τα κράτη μέλη έχουν ήδη χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα για να τροποποιήσουν την αναλογική κατανομή που πρότεινε η Κομισιόν βάσει και των 6 προκαταβολικών συμφωνιών αγοράς".

"Εναπόκειται στα κράτη μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση", σημειώνει η Κομισιόν.

Νωρίτερα Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Σλοβενία και Λετονία, έστειλαν στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιστολή με ισχυρισμούς για "αδικίες" στην κατανομή.

Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου. Τις ίδιες αιτιάσεις είχε αναφέρει ξανά την Παρασκευή ο Αυστριακός Καγκελάριος, και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν είχαν και πάλι τότε απορρίψει τους ισχυρισμούς, ότι οι χώρες όπως η Μάλτα πήραν περισσότερα εμβόλια από όσα τους αναλογούν. 

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top