Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Συνέχιση της δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας το 2021 και το 2022

Eurogroup: Συνέχιση της δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας το 2021 και το 2022

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούν στη διατήρηση της δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας το 2021  και το 2022, σύμφωνα με δήλωση που υιοθέτησαν κατά τη διάρκεια της σημερινής τους τηλεδιάσκεψης.


Συγκεκριμένα, στη δήλωση που ενέκριναν οι 27 αναφέρουν τα εξής:

"Ένα χρόνο μετά, ο κόσμος παραμένει στα χέρια της πανδημίας COVID-19 και συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της".

"Η έντονη πολιτική ανταπόκρισή μας σε εθνικό επίπεδο, σε επίπεδο ζώνης ευρώ και ΕΕ αποδίδει".

"Η ΕΕ έχει δημιουργήσει νέα κοινά μέσα με μέγεθος άνευ προηγουμένου, ιδίως τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF)".

"Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την οικονομία μας, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας σε αυτές τις περιόδους εξαιρετικής υγείας και οικονομικής δυσχέρειας, μειώνοντας τον αντίκτυπο της κρίσης".

ΟΙ 27 σημειώνουν ότι "η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής και το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, επέτρεψαν στις εθνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ένα εκτεταμένο επίπεδο δημοσιονομικής στήριξης το 2020, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 8% του ΑΕΠ, επιπλέον των αυτόματων σταθεροποιητών ύψους περίπου 19% του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ".

"Αυτό υπερβαίνει κατά πολύ την ανταπόκριση στη Μεγάλη Οικονομική Κρίση". 

"Τα τρία ευρωπαϊκά δίχτυα ασφαλείας SURE για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας, το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της ΕΤΕπ και η Υποστήριξη Πανδημικής Κρίσης του ΕSM, που συμφωνήθηκαν τον Απρίλιο του 2020 - συμπληρώνουν τις εθνικές απαντήσεις".

"Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και η καθοδήγηση προς τα εμπρός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες διατήρησαν ευνοϊκές συνθήκες για όλους τους τομείς της οικονομίας, καθώς και δράσεις εποπτικών αρχών, ήταν επίσης απαραίτητες".

"Μαζί, τα ευρωπαϊκά μέτρα έχουν υποστηρίξει την εμπιστοσύνη, προστατεύουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας και τα προς το ζην, και μετριάζουν τον αντίκτυπο της πανδημικής κρίσης στις εταιρείες, προστατεύοντας έτσι τα εισοδήματα και την παραγωγική ικανότητα από τις χειρότερες επιπτώσεις της πανδημίας".

Oι 27 σημειώνουν επιπλέον ότι "η χειμερινή πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2021 επιβεβαίωσε ότι η ύφεση το 2020 ήταν σοβαρή, αν και κάπως μικρότερη από την αναμενόμενη το περασμένο φθινόπωρο".

"Η πρόοδος στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων και ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας", αναφέρουν οι Υπουργοί. 

"Αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερο άνοιγμα των οικονομιών μας και επανάληψη της ανάπτυξης. Ωστόσο, οι προοπτικές εξακολουθούν να καλύπτονται από αβεβαιότητα και η ανάκαμψη αναμένεται να είναι άνιση μεταξύ των χωρών, των περιφερειών και των τομέων", αναγνωρίζουν.

"Ο στενός συντονισμός της δημοσιονομικής στήριξης εντός της Ευρωομάδας υπήρξε βασικό μέρος της απόκρισης της κοινής οικονομικής πολιτικής μας μέχρι σήμερα. Ο συνεχιζόμενος ισχυρός συντονισμός της υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ παραμένει κρίσιμος για να διασφαλιστεί ότι οι οικονομίες μας θα περάσουν σε μια φάση σταθερής ανάκαμψης", αναγνωρίζουν. 

"Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της Κομισιόν της 3ης Μαρτίου 2021 με τίτλο "Ένα έτος από την έναρξη του COVID-19: απάντηση στη δημοσιονομική πολιτική", παρέχοντας πολιτικούς προσανατολισμούς για τον συντονισμό της υποστηρικτικής δημοσιονομικής μας θέσης".

"Υπό το φως της αξιολόγησης της Κομισιόν, επιβεβαιώνουμε τη στρατηγική δημοσιονομικής πολιτικής που ορίζεται στη δήλωση του Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού του 2021".

"Είμαστε ενωμένοι στην προσέγγισή μας ότι έως ότου τελειώσει η κρίση για την υγεία και η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την οικονομία μας μέσω της ανάπτυξης του απαραίτητου επιπέδου δημοσιονομικής στήριξης".

"Η υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και ο μετριασμός των πληγμάτων μέσω έγκαιρων, προσωρινών και στοχευμένων μέτρων είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα", σημειώνουν.

"Πρέπει να αποφεύγεται η πρόωρη ανάκληση της δημοσιονομικής στήριξης", ξεκαθαρίζουν οι Υπουργοί. 

"Η Ευρωομάδα δεσμεύεται για μια υποστηρικτική στάση στη ζώνη του ευρώ το 2021 και το 2022, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το δημοσιονομικό κίνητρο που απορρέει από το RRF", αναφέρουν. 

Σημειώνουν επιπλέον, ότι "οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και οι παραγωγικές επενδύσεις, υποστηριζόμενες από το RRF, είναι καθοριστικής σημασίας για την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού μεσοπρόθεσμα".

"Η Ευρωομάδα σημειώνει την προκαταρκτική ένδειξη της Κομισισόν ότι η γενική ρήτρα διαφυγής θα συνεχίσει να ισχύει το επόμενο έτος", καταγράφουν.

"Προς το παρόν, και όσο επικρατεί η οξεία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, παραμένουν απαραίτητα ευρεία δημοσιονομικά μέτρα για την προστασία των πολιτών και των εταιρειών. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και να προσαρμόζεται αποτελεσματικά καθώς εξελίσσεται η οικονομική και υγειονομική κατάσταση".

"Σε ένα δεύτερο στάδιο, μόλις βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας και αρθούν οι περιορισμοί, τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει σταδιακά να στραφούν προς πιο στοχευμένες δράσεις για την προώθηση μιας ανθεκτικής και βιώσιμης ανάκαμψης".

"Οι βιώσιμες αλλά ακόμη ευάλωτες επιχειρήσεις θα πρέπει να βοηθηθούν στην αποφυγή προβλημάτων φερεγγυότητας, να ανοίξουν ξανά και να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Οι πολιτικές θα πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τις σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και εταιρειών, διευκολύνοντας όλο και περισσότερο τη μετάβαση σε θέσεις εργασίας και τη δημιουργία ευκαιριών εργασίας για άνεργους και ανενεργούς ανθρώπους. Τα μέτρα θα πρέπει να προσαρμοστούν στον ρυθμό και την ισχύ της ανάκαμψης σε κάθε κράτος μέλος και να υποστηρίζονται από τη συνεχιζόμενη δέσμευση για δημοσιονομική βιωσιμότητα", σημειώνουν.

"Όταν η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα επίπεδα δημόσιου χρέους εφαρμόζοντας βιώσιμες μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές, με έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, στην αύξηση των επιπέδων των επενδύσεων και στη στήριξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων. Τα κράτη μέλη πρέπει να επικεντρωθούν σε μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και θα αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα της ζώνης του ευρώ", τονίζουν οι Υπουργοί οικονομικών.

Η Ευρωομάδα αναγνωρίζει ότι "το RFF και οι άλλες συνιστώσες του Next Generation EU είναι επαρκή ευρωπαϊκά εργαλεία στη διάθεσή μας, τα οποία θα διευκολύνουν μια υποστηρικτική δημοσιονομική θέση σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ".

"Προσφέρουν επίσης μια μοναδική ευκαιρία να διοχετεύσουν τις επενδύσεις σε τομείς όπου χρειάζονται περισσότερο και να υποστηρίξουν μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, συμβάλλοντας έτσι στη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Είναι επομένως σημαντικό να ενσωματωθεί το RRF σε μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές. Το πρόσθετο δημοσιονομικό κίνητρο από το RRF θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ όπου η χρηματοδότηση του RRF είναι σημαντική σε σχέση με το ΑΕΠ τους ή τις συνολικές δημόσιες επενδύσεις. Από την άποψη αυτή, η έγκαιρη εφαρμογή του RRF παραμένει ύψιστης προτεραιότητας", καταγράφουν.

"Υπό το φως της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, η Ευρωομάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση και να μελετά τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση της ζώνης του ευρώ τους επόμενους μήνες. Θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να διασφαλίσουμε μια υποστηρικτική και ευέλικτη πολιτική απάντηση. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω καθοδήγηση της Κομισιόν για τη δημοσιονομική πολιτική που αναμένεται στα τέλη Μαΐου, στο πλαίσιο του πακέτου του εαρινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2021 και υπό το φως των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν", καταλήγουν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΥΠΟΙΚ: «Τα όποια επιπρόσθετα μέτρα κατά της ακρίβειας πρέπει να είναι στοχευμένα»

Κεντρικές Φυλακές: Συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων - Τραυματίστηκαν δύο δεσμοφύλακες

Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών: Έδωσε κατάθεση η μία 14χρονη - Προσκόμισε ιατρικό πόρισμα

Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του μικρού Λούκα: «Κλαίω και πονάω... ο καρκίνος ήρθε πίσω για τρίτη φορά»Η Κίνα θα επισημάνει στον ΓΓ ΟΗΕ την ανάγκη διορισμού απεσταλμένου για Κυπριακό

Η Κίνα θα επισημάνει στον ΓΓ ΟΗΕ την ανάγκη διορισμού απεσταλμένου για Κυπριακό

Η Κίνα, ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, θα μεταφέρει το μήνυμα στον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ανάγκη διορισμού ειδικού απεσταλμένου του για το Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top