ΥΓΕΙΑ

Η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων προκαλεί κατάθλιψη

Η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων προκαλεί κατάθλιψη

Θυμάμαι τις γυναίκες της προηγούμενης γενιάς που όταν έβλεπαν κάποιον στεναχωρημένο ή σε κακή διάθεση το πρώτο που τον ρωτούσαν ήταν «να σου φτιάξω κάτι να φας;».

Ίσως φαίνεται άκαιρο κάποιες φορές, όμως οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λήψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων μέσα από τις τροφές σου φτιάχνει το κέφι.


Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος ακόμη και σχιζοφρένεια ίσως έχουν έλλειψη κάποιων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αμινοξέων.

Η έλλειψη λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 και Ωμέγα – 6 για παράδειγμα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σου καθώς είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την καλή διανοητική κατάσταση. Έρευνες έδειξαν ότι η έλλειψη των στοιχείων αυτών επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία και ευθύνεται για την εμφάνιση Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια και διαταραχή προσωπικότητας. Τα ωμέγα-3 είναι συστατικά που θα τα βρεις στα ψάρια και κυρίως στο σολομό, το λιναρόσπορο, τους σπόρους Chia , τα φασόλια και σε πολλά λαχανικά.

Βιταμίνη D και B

Η βιταμίνη D και το σύμπλεγμα των Βιταμινών Β είναι από τις βιταμίνες που η έλλειψή τους μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και την ψυχική κατάσταση. Έχει διαπιστωθεί ότι οι βορειοευρωπαίοι που ζουν σε χώρες με μικρή ηλιοφάνεια παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά κατάθλιψης λόγω έλλειψης βιταμίνης D.
Το φως του ήλιου που είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D βοηθά στην καλή διάθεση ενώ εξίσου πλούσια σε βιταμίνη D είναι η σπιρουλίνα, η γύρη των μελισσών, τα άγρια μανιτάρια και οι ξηροί καρποί.


Από την άλλη πλευρά η βιταμίνη Β-12 και οι άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β ρυθμίζουν την παραγωγή χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που επηρεάζουν τη διάθεση και την καλή λειορυργία του.
Αν τα επίπεδα των βιταμινών B12, Β-6 και του φολικού οξέος, είναι πολύ χαμηλά είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσεις κατάθλιψη η οποία να σχετίζεται με αυτό καθώς μια από τις βασικές λειτουργίες τους είναι να παρέχουν ενέργεια και κυτταρική ανάπλαση και να μειώνουν τα επίπεδα του στρες, να ενισχύουν τη μνήμη και να μειώνουν τις ημικρανίες. Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες Β είναι οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα λαχανικά, τα παντζάρια και άλλα ριζώδη λαχανικά.

Ιχνοστοιχεία

Τα μεταλλικά στοιχεία προέρχονται από το έδαφος, αλλά σε αντίθεση με τις βιταμίνες, δεν μπορούν να παραχθούν από το ανθρώπινο σώμα και τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ορυκτά όπως ο ψευδάργυρος, το φολικό οξύ, το λίθιο, ο σίδηρος και το χρώμιο βοηθούν αυτούς που πάσχουν από κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, άγχος, διατροφικές διαταραχές και προβλήματα αλκοολισμού.
Αν ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα αυτών των στοιχείων η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και διαταραχές.
Δεδομένου ότι θεωρούνται ιχνοστοιχεία, το σώμα μας χρειάζεται μόνο ένα μικρό ποσό από αυτά. Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι κατάλληλες τροφές για να ενισχύσεις τον οργανισμό σου με τέτοια ιχνοστοιχεία.
Φυλλικό οξύ

Είναι ένα βασικό στοιχείο στην μάχη κατά της κατάθλιψης ενώ συχνά συνταγογραφείται από τους ψυχιάτρους σε ασθενείς με κατάθλιψη για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που παίρνουν. Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, όσπρια και πράσινα λαχανικά είναι καλές πηγές φυλλικού οξέως.

Ιώδιο / Σελήνιο

Το ιώδιο και το σελήνιο είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του θυροειδούς και την ισορροπία της θυροξίνης, της ορμόνης που παράγει και ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος, την ανοσολογική λειτουργία, τη συγκέντρωση, τη μνήμη κτλ. Σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα με τον θυροειδή, λόγω έλλειψης αυτών των στοιχείων, σχετίζονται με την κατάθλιψη και τις γνωστικές διαταραχές.
Εκτός από μια βόλτα στη θάλασσα για να πάρεις ιώδιο άλλες πηγές είναι το θαλασσινό αλάτι, τα ξηρά φύκια, οι πατάτες, τα cranberries και άλλα ενώ το σελήνιο θα το βρεις στους σπόρους chia, το καστανό ρύζι, τους ηλιόσπορους, το μπρόκολο, το σπανάκι και το λάχανο.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι από τα πιο απαραίτητα ιχνοστοιχεία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γιατροί το συνταγογραφούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να ενισχύσουν τον οργανισμό της μητέρας ενώ συμβάλλει και στην χαλάρωση και μείωση του στρες, στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και των κραμπών. Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο είναι τα φύκια, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και τα φασόλια.

Φυσικά εάν η επάρκεια αυτών των βιταμινών και ιχνοστοιχείων δεν είναι αρκετή μέσα από τις τροφές μπορείς να ενισχύσεις τον οργανισμό με βιταμινούχα σκευάσματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top