ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Μια αναπτυσσόμενη κοινότητα εθελοντών στην Ινδία εξασφαλίζουν τη φροντίδα και σίτιση ασθενών με Covid - 19

Μια αναπτυσσόμενη κοινότητα εθελοντών στην Ινδία εξασφαλίζουν τη φροντίδα και σίτιση ασθενών με Covid - 19

Οι μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων, ιδιαίτερα κατά το καταστροφικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, έχει κατακλύσει το σύστημα υγείας της Ινδίας, με τα νοσοκομεία σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, να αναφέρουν σοβαρές ελλείψεις σε οξυγόνο αλλά και κλίνες.

Μέσα σε τέτοιες αντίξοες συνθήκες, χιλιάδες ασθενείς αναγκάζονται να αναζητήσουν θεραπεία στο σπίτι. Οι Ινδοί χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να βρουν φιάλες οξυγόνου, κρεβάτια νοσοκομείων και αίμα για τους ασθενείς, αλλά και για να προσφέρουν το εθνικό φαγητό της Ινδίας, Daal Chawal, σε όσους το έχουν ανάγκη.80


Ανήσυχη με την εξέλιξη που πήρε η πανδημία στην κοινότητά της στη Noida της Ινδίας (σύνορα με Νέο Δελχί), η Plaksha Aggarwal άρχισε εθελοντικά να μαγειρεύει για ασθενείς και τις οικογένειες τους. Ενώ αρχικά βοηθούσε μερικές οικογένειες εντός του συγκροτήματος διαμερισμάτων όπου διαμένει, έπειτα άρχισε να λαμβάνει κλήσεις βοήθειας από όλη την πόλη. «Δεν μπορούσα να αρνηθώ στους ανθρώπους. Αν το σκεφτείς, δεν θα τηλεφωνούσαν αν δεν χρειάζονταν βοήθεια. Μερικές παραγγελίες αφορούσαν άτομα που είχαν μόλις χάσει μέλη της οικογένειας», ανέφερε η Plaksha. Μέσα σε μια βδομάδα η Aggarwal έφτασε να ετοιμάζει μέχρι και 120 γεύματα την ημέρα. «Το να υπάρχει κάποιος που μπορεί να αναλάβει τα γεύματα σου όσο και των παιδιών σου από την στιγμή που βρίσκεσαι στο σπίτι σε αυτοπεριορισμό, είναι μια μεγάλη βοήθεια και ένας λιγότερος λόγος ανησυχίας», είπε η Aggarwal.


Η Aggrawal είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης αυξανόμενης κοινότητας μαγείρων και ανθρώπων που βοηθούν εθελοντικά συνανθρώπους τους στην Ινδία, που βρίσκονται ανήμποροί στο σπίτι με Covid-19. Οι «μάγειρες της γειτονιάς» συνεργάζονται για να προετοιμάσουν και να διανείμουν ζεστά γεύματα, ενώ κάποιοι άλλοι, δίνουν συμβουλές στο διαδίκτυο για το πώς μπορούν οι ασθενείς να ετοιμάσουν απλά γεύματα ενώ βρίσκονται ακόμη σε καραντίνα. Πολλοί παρέχουν δωρεάν τροφή ενώ άλλοι χρεώνουν συμβολικά για ένα πιάτο Daal, ρύζι με λαχανικά αλλά και το ινδικό πιάτο Chapatis.


Ο σεφ Saransh Goila με έδρα τη Βομβάη, έβλεπε τα αλλεπάλληλα μηνύματα που έπαιρνε στο λογαριασμό του στο Instagram, για βοήθεια και φαγητό για οικογένειες που δεν μπορούσαν να αυτοεξυπηρετηθούν. «Στην αρχή αγνοούσα τα πρώτα αιτήματα αλλά στη συνέχεια μόλις συνειδητοποίησα την ανάγκη που υπήρχε κατάλαβα και την ευθύνη που είχα για να βοηθήσω. Αν δεν χρησιμοποιώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βοηθώ τότε ποιος είναι ο λόγος να τα έχω;» συνέχισε ο Goila. Την επόμενη μέρα, άρχισε να συγκεντρώνει τα στοιχεία όλων όσων προσέφεραν γεύματα σε ασθενείς με COVID-19 στο σπίτι. «Περίμενα περίπου 20 με 25 άτομα να ανταποκριθούν αλλά στο τέλος είχα μαζέψει εκατοντάδες εθελοντές που ήθελαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους» Με τη βοήθεια της οικογένειας του, έθεσε σε λειτουργεία ένα μηχανισμό που μπορούσε να φέρει σε επαφή ασθενείς και εθελοντές που ήθελαν να προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό. Η δύναμη των social media απεδείχθη σωτήρια, αφού η πρωτοβουλία του #CovidMealsforIndia μάζεψε περίπου 1.500 παρόχους γευμάτων σε περισσότερες από 50 πόλεις.

Ο επιχειρηματίας Khusi Dugar, ένας από αυτούς που βοηθούν τους συνανθρώπους τους στην πόλη Άσαμ της Ινδίας ανέφερε «Ξέρω πόσο δύσκολο είναι κάποιος να αντιμετωπίσει αυτή την ασθένεια, καθώς κάποια από τα μέλη της οικογένειάς μου το πέρασαν πρόσφατα. Πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο για να τα καταφέρουμε.»


Η Roshni Nathan, η οποία διευθύνει το Kitchen Table στο Χιντεραμπάντ της Ινδίας, άρχισε με το να μαγειρεύει απλά γεύματα επιπρόσθετα από τις κανονικές της παραγγελίες, για να δοθούν σε άτομα που βρίσκονταν σε καραντίνα. «Ήθελα απλώς να συνεισφέρω και εγώ με τον τρόπο μου» είπε η ίδια. «Δεν είναι κόπος για εμάς να φτιάχνουμε έξτρα μερίδες από κάρι με ρύζι.» Η Nathan, αρχικά εντόπισε την ανάγκη για βασική σίτιση των συνανθρώπων της όταν παρατήρησε πως οι ηλικιωμένοι γείτονές της δεν μπορούσαν να μαγειρέψουν ούτε τα βασικά.


Η σεφ Sonali Chatterji αφοσιώθηκε στο να βοηθήσει τους συνανθρώπους της, μαγειρεύοντας περισσότερα από 100 γεύματα την ημέρα στην πόλη Γκουργκάον λίγο έξω από το Νέο Δελχί. Η μέρα της ξεκινά από τις 5:30 το πρωί, μαγειρεύοντας και ετοιμάζοντας τις παραγγελίες με τη βοήθεια της οικογένειας της.
Πολλοί προσπαθούν να ισορροπήσουν τον χρόνο τους μεταξύ καθημερινής δουλειάς και εθελοντισμού, όπως για παράδειγμα και ο Sneha Senapati από την Μπουμπάνεσβαρ της πολιτείας Ονίτσα στην Ινδία. «Παίρνω κλήσεις από τις ΗΠΑ ή τη Μπανγκαλόρ με ανθρώπους που ανησυχούν για τους ηλικιωμένους γονείς τους που βρίσκονται αποκλεισμένοι και αγωνίζονται με το φαγητό» ανέφερε ο Senapati που μαγειρεύει κατά μέσο όρο 15 γεύματα της ημέρα και χρεώνει ένα συμβολικό ποσό για καθένα από αυτά.
Πολλοί εθελοντές λένε ότι συνεχίζουν να λαμβάνουν παραγγελίες ακόμη και μετά το πέρας της καραντίνας των ατόμων, καθώς η κόπωση διαρκεί αρκετές εβδομάδες.


«Λαμβάνουμε παραγγελίες από οικογένειες που η μητέρα είναι άρρωστη και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν» ανέφερε ο Aparna Garg, σεφ στην πόλη Τζαϊπούρ του Rajasthan, ο οποίος μαγειρεύει περισσότερα από 60 γεύματα την ημέρα για ασθενείς και οικογένειες σε καραντίνα.
Η Shaheen Bhatnagar που πρόσφατα πέρασε Covid-19 και ήταν σε απομόνωση στο σπίτι με τον σύζυγο της, όταν προσπάθησε να αποπληρώσει τον μάγειρα που της ετοίμαζε τα γεύματα αυτός αρνήθηκε ευγενικά, λέγοντας ότι ήταν καθήκον του να στηρίξει.


Αν και να μαγειρεύεις εθελοντικά για τόσα πολλά άτομα είναι εξαντλητικό, οι εθελοντές όλοι συμφωνούν ότι τα θετικά σχόλια των ανθρώπων που τους έχουν ανάγκη, τους βοηθούν α συνεχίσουν.


Η πρωτοβουλία του #CovidMealsforIndia μετρά σήμερα πέραν των 52 χιλιάδων interactions, 930 χιλιάδες reach και περισσότερα από 4,8 εκατομμύρια impressions στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί όπως το feedingindia.org by Zomato, έχουν σερβίρει μέχρι σήμερα 12,6 εκατομμύρια γεύματα σε δυσπραγούντες και ασθενείς που είναι σε αυτοπεριορισμό.

Πηγή: Al Jazeera

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top