ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοβαρές κινήσεις για επίλυση του κυπριακού – Όλα όσα έγιναν στην πρώτη συνάντηση των ηγετών

Σοβαρές κινήσεις για επίλυση του κυπριακού – Όλα όσα έγιναν στην πρώτη συνάντηση των ηγετών

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων για το κυπριακό

Ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε έγγραφο με αριθμό ναρκοπεδίων στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ενώ η τ/κ πλευρά ανακοίνωσε την κατάργηση της υποχρέωσης για συμπλήρωση του εγγράφου - της λεγόμενης βίζας - στα οδοφράγματα για όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα.

Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου.   

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασίαδης χαρακτήρισε θετικότατο το κλίμα που επικράτησε κατά την πρώτη ημέρα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ είπε ότι δόθηκαν οδηγίες στους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν συγκεκριμένα μέτρα που θα αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι συνομιλίες "έγιναν μέσα σε ένα θετικότατο κλίμα και πιστεύω ότι έτσι εργαζόμενοι, μπορεί να ελπίζουμε σε πρόοδό".

Ερωτηθείς για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από πλευράς Ακιντζί, ο Πρόεδρος είπε ότι βρισκόμαστε ακόμη στο πρώτο στάδιο."Έχουμε δώσει οδηγίες στους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν σειρά μέτρων, τα οποία να εισηγηθούν και θα αποφασιστούν" είπε.

Απλώς είναι θέμα κάποιων ημερών να γίνει η προεργασία και ενδεχόμενα στις 28 Μαϊου, που θα είναι η επόμενη συνάντηση, να έχουμε να εξαγγείλουμε συγκεκριμένα, πολύ περισσότερα μέτρα που αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών, πρόσθεσε.

Ως προς τη συνάντηση της 23ης Μαϊου, ο Πρόεδρος είπε ότι το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Ακιντζί: Καλά τα ΜΟΕ αλλά στόχος είναι η λύση

Στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που ανακοινώθηκαν μετά το πέρας της σημερινής, πρώτης συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού, αναφέρθηκε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας παράλληλα πως δεν πρέπει να λησμονείται η ανάγκη για μια συνολική λύση.

Κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι σήμερα έκαναν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας περιεκτικής διαπραγμάτευσης.

Είπε ότι παρέλαβε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγγραφο για αριθμό ναρκοπεδίων, ενώ πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά ανακοίνωσε την κατάργηση της υποχρέωσης για συμπλήρωση του εγγράφου - της λεγόμενης βίζας - στα οδοφράγματα για όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα.

Όπως είπε, πολλοί Ε/κ απέφευγαν να περάσουν στον βορρά - κατά την έκφρασή του -  εξαιτίας της «βίζας», ενώ τώρα αυτή η δυσκολία έχει αρθεί, είπε. Ευχήθηκε παράλληλα να ενταθούν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.

Ως προς τη σύσταση επιτροπής για τον πολιτισμό, ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι πολιτιστικές δραστηριότητες συμβάλουν στην προσέγγιση των δύο κοινοτήτων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν συζητήθηκαν άλλα ΜΟΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι συζήτησαν και για άλλα θέματα, τα οποία θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες, καθώς σε κάποια πρέπει να γίνει περαιτέρω εργασία.

Παρόλα αυτά, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι πέραν των κοινωνικών επαφών, των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και των ΜΟΕ, «δεν πρέπει να λησμονείται η ανάγκη για μια συνολική λύση», που είναι και το κύριο σημείο.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε εξάλλου στην μεγαλύτερη εμπλοκή των δυο ηγετών στις διαπραγματεύσεις και είπε ότι αρχίζοντας από σήμερα, οι δύο διαπραγματευτές θα συναντώνται συχνότερα, για την απαραίτητη προετοιμασία ενόψει της επόμενης συνάντησης, στις 28 Μαΐου.

«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, η επίτευξη μιας διζωνικής δικοινοτικής ομόσπονδης λύσης στην Κύπρο, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου» είπε, προσθέτοντας ότι θα εργαστούν προς αυτό το συντομότερο δυνατό.

Συνέχισε λέγοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί να χαθεί χρόνος και είπε ότι αν και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, επικρατεί η αντίληψη ότι η διαδικασία θα πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, προς όφελος των δύο πλευρών.

Αναφερόμενος τέλος στην κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση, στις 23 Μαΐου, είπε ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Έιντε: Οι ηγέτες θα συναντώνται δύο φορές το μήνα

Τη δέσμευσή τους να εργαστούν ακούραστα για επίτευξη το συντομότερο δυνατό μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού εξέφρασαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι συμφώνησαν παράλληλα να πραγματοποιούν τουλάχιστον δύο συναντήσεις το μήνα.

Μιλώντας μετά τη σημερινή πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών κατά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε δήλωσε επίσης ότι στο πλαίσιο της κοινής δέσμευσής τους, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν πάνω σε ένα αριθμό Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το κοινό όφελος των δύο κοινοτήτων.

Όπως δήλωσε ο κ. Έιντε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε στον κ. Ακιντζί χάρτη με 28 ναρκοπέδια στα κατεχόμενα, και από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί ανακοίνωσε πως από αύριο δεν χρειάζεται η συμπλήρωση εντύπου για όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα μέσω των οδοφραγμάτων.

Ο κ. Έιντε είπε πως οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα πραγματοποιούν εντατικές συναντήσεις στο μεσοδιάστημα των συναντήσεων των ηγετών για να συμπληρώνουν τις προσπάθειες των ηγετών.

Η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα είναι στις 28 Μαΐου και των διαπραγματευτών σήμερα το απόγευμα.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα στηρίζει τα βήματα των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις

Η Άγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τα βήματα που θα κάνουν οι δύο πλευρές στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών: Αυτή η γενιά μπορεί να πετύχει μια καλή λύση στο Κυπριακό

Σε δηλώσεις του σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ο Τανζού Μπιλγκίτς είπε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψη Κοτζιά εξέφρασε στην προσδοκία να επιλυθεί το συντομότερο το Κυπριακό και το 2015 να είναι χρονιά λύσης.

"Στόχος μας είναι να λυθεί το Κυπριακό το συντομότερο. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την απαραίτητη στήριξη στο πλαίσιο των βημάτων που θα κάνουν οι δύο πλευρές σχετικά με την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού", είπε ο Τανζού Μπιλγκίτς.

Υπενθύμισε ότι σήμερα ξεκίνησαν πάλι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών και πρόσθεσε ότι  η Τουρκία θέλει μια δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση και οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν στο πλαίσιο της δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου.

Ο Μπαν Κι Μουν χαιρετίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Την πλήρη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, ανάμεσα στους δύο ηγέτες, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, με τη διαμεσολάβηση του ειδικού συμβούλου του, Έσπεν Μπάρθ Άιντε, χαιρετίζει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπάν Κι Μουν καλώντας τους δύο ηγέτες να αδράξουν την ευκαιρία για την επίτευξη απτής προόδου προς μια συνολική διευθέτηση επωφελή για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Με τη δυναμική συνέχιση της οικοδόμησης μιας λύσης στη μακροχρόνια διαίρεση της νήσου, όπως αναφέρει δήλωση του εκπροσώπου του, ο Μπαν Κι Μουν χαιρετίζει τη δέσμευση των δύο ηγετών να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση, με εποικοδομητικό και αποφασιστικό τρόπο, όπως εκφράστηκε κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο ειδικός σύμβουλός του για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε, στις 11 Μαΐου 2015.

Ο γενικός γραμματέας επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να υποστηρίξει τους δύο ηγέτες στις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας αμοιβαίας συμφωνημένης συνολικής διευθέτησης, βασισμένης στην κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Mπάιντεν στο Τουίτερ: Πολύ θετικό βήμα η επανέναρξη των συνομιλιών

Με μήνυμα στο Twitter ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καλωσόρισε την επανέναρξη των συνομιλιών.

"Καλωσορίζουμε τα νέα ότι οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων άρχισαν τις συνομιλίες διευθέτησης που διευκολύνονται από τα Ηνωμένα Εθνη. Ενα πολύ θετικό βήμα", γράφει ο κ. Μπάιντεν στον επίσημο λογαριασμό του.

Πιθανόν να εκδοθεί πλήρης ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση.

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Με την κατάθεση σήμερα του Ιερομόναχου Αββακούμ ολοκληρώθηκαν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής οι καταθέσεις των μελών της αδελφότητας της Μονής Οσίου Αββακούμ, με την υπεράσπιση να επαναλαμβάνει δια στόματος του συνήγορου Αναστάσιου Βαβούσκου της θέση περί δεδικασμένου επικαλούμενη τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top