ΔΙΕΘΝΗ

Αποτελέσματα Ευρ. Συμβουλίου, προτεραιότητες Σλοβ. Προεδρίας, καταστολή αντιπολίτευσης σε Τουρκία συζητά το ΕΚ

Αποτελέσματα Ευρ. Συμβουλίου, προτεραιότητες Σλοβ. Προεδρίας, καταστολή αντιπολίτευσης σε Τουρκία συζητά το ΕΚ

Συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου καθώς και συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, για τις προτεραιότητες της Σλοβενικής Προεδρίας της ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, περιλαμβάνει η ατζέντα της συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη, στο Στρασβούργο.

 
Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει και αναμένεται να καταδικάσει, με ψήφισμα, την καταστολή της αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία, ενώ οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν δύο ευρωπαϊκά ταμεία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την κοινωνική ένταξη και τη φύλαξη των συνόρων.
 
Επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει τον κίνδυνο διακρίσεων στην Ουγγαρία, αλλά και την κατάσταση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Πολωνία και στην Ουγγαρία.
 
Στις 15 Ιουνίου 2021, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας υπερψήφισε σχεδόν ομόφωνα (157 ψήφοι υπέρ έναντι μίας κατά) κανόνες οι οποίοι, με το πρόσχημα της καταπολέμησης των σεξουαλικών εγκλημάτων κατά των παιδιών, περιορίζουν την ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των παιδιών. Ο νέος νόμος απαγορεύει ιδίως την παρουσία περιεχομένου  για άτομα ΛΟΑΔΜΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Διεμφυλικοί, Μεσοφυλικοί, Intersexual)σε σχολικό εκπαιδευτικό υλικό ή τηλεοπτικές εκπομπές για παιδιά κάτω των 18 ετών. Σε συζήτηση το πρωί της Τετάρτης, οι Ευρωβουλευτές θα εξετάσουν αν παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία, και ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και των ΛΟΑΔΜΙ. Θα ακολουθήσει ψήφισμα την Πέμπτη.
 
Οι Ευρωβουλευτές θα εξετάσουν επίσης τις θέσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με τις δύο ακροάσεις που πραγματοποίησε το Συμβούλιο για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία και την Πολωνία στις 22 Ιουνίου, το αποτέλεσμα των οποίων δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Το Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες του για την έλλειψη προόδου στις διαδικασίες του Άρθρου 7 σε σχέση με την κατάσταση στην Ουγγαρία και την Πολωνία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των ευρωπαϊκών αξιών.
 
Σήμερα Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αξιολογήσει την  προσωρινή ρύθμιση για τον εθελοντικό εντοπισμό και την αφαίρεση από παρόχους υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.
 
Στο πλαίσιο της σημαντικής αύξησης του όγκου του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με το Συμβούλιο και την Επιτροπή σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία για τη θέσπιση παρέκκλισης από το απόρρητο των δεδομένων επικοινωνίας και της μεταφοράς δεδομένων που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.
 
Βάσει της συμφωνίας, οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικτυακών συνομιλιών και υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν, να απομακρύνουν και να καταγγέλλουν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο εθελουσίως, καθώς και να χρησιμοποιούν τεχνολογίες σάρωσης για τον εντοπισμό περιστατικών ηλεκτρονικής προσέγγισης με βλέψεις σεξουαλικής κακοποίησης.
 
Οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν κατά πόσον το κείμενο επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης της προστασίας των παιδιών και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, καθώς και άλλες πιθανές λύσεις σε βάθος χρόνου. Η σχετική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το ίδιο βράδυ.
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να εγκρίνει κανόνες για τον εξορθολογισμό της ανάπτυξης των έργων του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, 30 δισ. για υποδομές μεταφορών, ψηφιακής τεχνολογίας και ενέργειας.
 
Τον περασμένο Μάρτιο, οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το νέο αναβαθμισμένο πρόγραμμα του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), ύψους 30 δισ. για την περίοδο 2021-2027. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει έργα στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και της ψηφιακής τεχνολογίας και θα διασφαλίσει ότι τα βασικά διευρωπαϊκά έργα, όπως το «Rail Baltica», οι υποδομές φόρτισης εναλλακτικών καυσίμων και η ανάπτυξη του δικτύου 5G σε σημαντικούς άξονες μεταφορών θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έως το 2030.
 
Οι Ευρωβουλευτές πρόκειται επίσης να εγκρίνουν μια άλλη συμφωνία σχετικά με τους κανόνες για το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), η οποία θα απλουστεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης για τα έργα στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωσή τους. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίσουν ένα σημείο επικοινωνίας για κάθε φορέα υλοποίησης του έργου και να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία έκδοσης άδειας για την έναρξη ενός έργου δεν θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από τέσσερα έτη.
  
Την Τρίτη το πρωί, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, τις προτεραιότητες της Σλοβενικής Προεδρίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
 
Η Σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αναμένεται να επικεντρωθεί στην έγκαιρη εφαρμογή της δέσμης κινήτρων της ΕΕ επόμενης γενιάς, η οποία χρηματοδοτεί εθνικά μέτρα που αποσκοπούν στην άμβλυνση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας και στη διευκόλυνση της έγκρισης εθνικών σχεδίων ανάκαμψης.
 
Η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι προτίθεται επίσης να προωθήσει τη συζήτηση στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και να ενισχύσει το κράτος δικαίου σε ολόκληρη την ΕΕ.
 
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκή Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι και ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας θα πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συζήτηση.
  
Οι Ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συζήτηση την Τετάρτη το πρωί με τους Προέδρους  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
 
Η εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, η πρόοδος στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού και οι προσπάθειες για την επανεκκίνηση της οικονομίας ήταν τα βασικά θέματα της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στις 24-25 Ιουνίου. Άλλα σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν επίσης η μεταναστευτική πολιτική και οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και τη Ρωσία. Μετά τη θέσπιση νομοθεσίας στην Ουγγαρία με στόχο τον περιορισμό της έκθεσης των παιδιών σε «περιεχόμενο ΛΟΑΔΜΙ», οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων αναφέρθηκαν επίσης στις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΔΜΙ.

Το ΕΚ θα συζητήσει την Τρίτη και αναμένεται να καταδικάσει με ψήφισμα την Πέμπτη την καταστολή της αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία.
 
Σε συζήτηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, οι Ευρωβουλευτές αναμένεται να καταδικάσουν τη μακροχρόνια καταστολή του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος («HDP»). Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου, με χιλιάδες μέλη του να δικάζονται κυρίως με την κατηγορία της τρομοκρατίας.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορεί το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα εδώ και χρόνια ότι «καλύπτει» πολιτικά το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν («PKK»). Η Τουρκία έχει μακρά ιστορία στον αποκλεισμό πολιτικών κομμάτων που θεωρεί ότι αποτελούν απειλή και στο παρελθόν έχει αποκλείσει σειρά άλλων φιλοκουρδικών κομμάτων.
  
Το ΕΚ θα συζητήσει και θα εγκρίνει τη διαπραγματευτική του θέση πριν την έναρξη συνομιλιών με το Συμβούλιο για την ενίσχυση του ΕΟΦ, με βάση τα διδάγματα από την πανδημία.
 
Η συζήτηση σχετικά με την παράταση της θητείας της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της ΕΕ όσον αφορά την ετοιμότητα και τη διαχείριση κρίσεων για την παροχή φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων θα διεξαχθεί την Τετάρτη. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.
 
Οι Ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων για τον εφοδιασμό φαρμάκων προκειμένου να παρακολουθείται και να αξιολογείται μέσω της υποβολής εκθέσεων η έλλειψη φαρμάκων, να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια από τα όργανα του Οργανισμού, καθώς και για καλύτερο συντονισμό και ενημέρωση του κοινού όσον αφορά τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων.
  
Οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και δύο ευρωπαϊκά ταμεία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την κοινωνική ένταξη και τη φύλαξη των συνόρων.
 
Το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης για την περίοδο 2021-2027, ύψους 9,88 δισ., αποσκοπεί στην ενίσχυση της κοινής πολιτικής ασύλου, στην ανάπτυξη της νόμιμης μετανάστευσης σύμφωνα με τις ανάγκες των κρατών μελών, στη στήριξη της ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών και στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Κατόπιν αιτήματος του Κοινοβουλίου, τα χρήματα θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν για να ωθήσουν τα κράτη μέλη να μοιραστούν πιο δίκαια την ευθύνη υποδοχής προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την ΕΕ.
 
Με 6,24 δισ. ευρώ που θα δαπανηθούν σε διάστημα επτά ετών, το Ταμείο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων θα πρέπει να συμβάλει στην ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, διασφαλίζοντας παράλληλα τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Θα συμβάλει επίσης σε μια κοινή, εναρμονισμένη πολιτική θεωρήσεων («βίζα») και θα ορίσει μέτρα προστασίας για τα ευάλωτα άτομα που φθάνουν στην Ευρώπη, ιδίως για τα ασυνόδευτα παιδιά.
 
Έπειτα από συζήτηση την Τρίτη, η Ολομέλεια αναμένεται να εγκρίνει τις άτυπες συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με το Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2020 για αμφότερα τα ταμεία.
 
Το Κοινοβούλιο πρόκειται να απαιτήσει την προώθηση μιας πιο θετικής αντίληψης για το γήρας σε ολόκληρη την Ευρώπη και αναμένεται να ζητήσει δικαιότερες συντάξεις.
 
Σε σχέδιο έκθεσης, το οποίο θα συζητηθεί τη Δευτέρα και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη, αναφέρεται ότι η πρόσδοση αξίας σε ηλικιωμένους και η αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος τους είναι εφικτές μόνο μέσω πολιτικών που βασίζονται στην αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωβουλευτές είναι πιθανό να τονίσουν τη σημασία των δίκαιων συντάξεων και να ζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού χάσματος μεταξύ των φύλων.
 
Το κείμενο που εγκρίθηκε από την επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ καλεί επίσης τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της μακροχρόνιας περίθαλψης και της ανακουφιστικής φροντίδας, καθώς και σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επισημάνει τη βλάβη που μπορούν να προκαλέσουν οι ανεμογεννήτριες στα θαλάσσια οικοσυστήματα και θα εγκρίνει το Ταμείο Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ ύψους 6.1 δισ.
 
Σε έκθεση που θα συζητηθεί τη Δευτέρα και θα ψηφιστεί την Τρίτη, οι Ευρωβουλευτές αναμένεται να τονίσουν ότι υπάρχουν ήδη περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στα θαλάσσια ύδατα της ΕΕ και ότι θα χρειαζόταν δεκαπλάσια ποσότητα θαλάσσιου χώρου για την επίτευξη των στόχων του 2050 όσον αφορά την ικανότητα παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
 
Οι Ευρωβουλευτές επιθυμούν να συμπεριληφθούν οι αλιείς και όσοι πλήττονται περισσότερο στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την κατασκευή νέων ανεμογεννητριών στη θάλασσα. Υπεράκτια αιολικά πάρκα θα πρέπει να κατασκευαστούν μόνον εφόσον υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα έχουν αρνητικό περιβαλλοντικό, οικολογικό, κοινωνικοοικονομικό και κοινωνικοπολιτιστικό αντίκτυπο, σύμφωνα με τη γαλάζια οικονομία και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αναμένεται να τονίσουν.
 
Σε ψηφοφορία επί διαφορετικού κειμένου την Τρίτη, έπειτα από συζήτηση τη Δευτέρα, οι Ευρωβουλευτές θα δώσουν το πράσινο φως στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας για την περίοδο 2021-2027, ύψους 6,1 δισ. ευρώ. Το 15% τουλάχιστον των εθνικών κονδυλίων θα πρέπει να δαπανηθεί για τον έλεγχο της αλιείας και τη συλλογή δεδομένων, καθώς και για την καταπολέμηση της παράνομης και άναρχης αλιείας. Η προστασία και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας συγκαταλέγονται επίσης στις προτεραιότητες του ταμείου.
 
Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στην Ολομέλεια είναι επίσης ο αντίκτυπος της κρίσης της νόσου Covid-19 στις αερομεταφορές, την Πέμπτη, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με την Ευρωπαϊή Τράπεζα Επενδύσεων, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Βέρνερ Χόγιερ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top