Μια νέα πτυχή στην στρατηγική αποκρατικοποίησης της Cyta παρουσίασε την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα του 10 παγκύπριου συνεδρίου της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θα δημιουργηθεί μια νέα κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, παράλληλα με τη Cyta, στην οποία θα μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του ημικρατικού οργανισμού, με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή ή επενδυτών. Πάντως, ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε εκ νέου την διακηρυγμένη θέση της Κυβέρνησης για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων «μέσα από πρακτικές εφαρμόσιμες ρυθμίσεις».
Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως οι ευκαιρίες που διανοίγονται για τη Cyta στην νέα εποχή σχετίζονται με τη μετάβαση της Cyta στο νέο καθεστώς, την προσαρμογή του οργανισμού στα δεδομένα της εποχής μέσω της αποκρατικοποίησης και της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή, ακολουθώντας έτσι το δρόμο όλων ουσιαστικά των πρώην κρατικών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών στο χώρο της Ευρώπης. Επεσήμανε πως «οι κίνδυνοι σχετίζονται με την αδράνεια και την παραμονή σε δομές και νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών και με την ψευδαίσθηση ότι η προσκόλληση στο παρελθόν μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον».
Διαγράφοντας τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την αποκρατικοποίηση της Cyta, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε θα δημιουργηθεί μια νέα κρατική εταιρεία παράλληλα με το δημόσιο οργανισμό, η οποία θα αναλάβει το μεγαλύτερο εύρος των υπηρεσιών που σήμερα προσφέρει η Cyta και σ` αυτήν την εταιρεία θα επιδιωχθεί στη συνέχεια η συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή ή επενδυτών.
Όπως είπε, οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα και την επιλογή εθελούσια να αποχωρήσουν από τον οργανισμό, εγκαταλείποντας το σημερινό τους καθεστώς και να μετατραπούν σε εργαζόμενους αυτής της νέας εταιρείας, λαμβάνοντας ελκυστικό πακέτο κινήτρων.
Όπως πρόσθεσε, οι εργαζόμενοι θα έχουν επίσης το δικαίωμα και την επιλογή της εθελούσιας αφυπηρέτησης και πάλιν στη βάση ενός ικανοποιητικού σχεδίου κινήτρων, αλλά και το ξεκάθαρο δικαίωμα διατήρησης της σημερινής τους ιδιότητας και των σημερινών δικαιωμάτων τους, συνεχίζοντας την απασχόλησή τους είτε στη δημόσια υπηρεσία είτε ακόμη στην ίδια εταιρεία στα πλαίσια ρύθμισης που θα προσδιοριστεί.
«Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα έχουν ευκαιρίες και επιλογές, σε κάθε περίπτωση τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα είναι πλήρως εξασφαλισμένα, σε καμία περίπτωση εργαζόμενος δεν θα χάσει την ιδιότητα και το καθεστώς του παρά μόνο εάν ο ίδιος το επιλέξει, και σε καμία περίπτωση ασφαλώς εργαζόμενος δεν πρόκειται να απολυθεί», υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.
Ανησυχίες, ανακρίβειες και υπερβολές για το ν/σ για τους ημικρατικούς
Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο διάλογο γύρω από το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τους Δημόσιους Οργανισμούς και τις Κρατικές Επιχειρήσεις, λέγοντας πως «έχουν το τελευταίο διάστημα εκφραστεί ανησυχίες αλλά και ανακρίβειες και υπερβολές».
«Για παράδειγμα», εξήγησε, «δεν υπάρχει καμία πρόνοια που περιορίζει και αλλοιώνει εργασιακά δικαιώματα, που διαφοροποιεί τις δομές των δημοσίων οργανισμών ή που περιορίζει τις εξουσίες της Βουλής. Εάν υπάρχει κάτι ανάλογο θα πρέπει να υποδειχθεί και βεβαίως δεν θα είχα καμία ένταση να διορθωθεί».
Σημείωσε όμως ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που ενισχύουν τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τον αποτελεσματικό και αξιόπιστο οικονομικό έλεγχο, ρυθμίσεις που μεταξύ άλλων στόχο έχουν να αποτρέψουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης που έχουν δημιουργήσει ζημιές εκατομμυρίων,τις οποίες ο φορολογούμενος πολίτης φορτώνεται και που δυστυχώς έχουν τραυματίσει αρκετούς δημόσιους οργανισμούς, περιλαμβανομένης και της Cyta στο παρελθόν.
Παράλληλα, λέγοντας πως η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ο κ. Γεωργιάδης έθεσε το δίλημμα «είτε της συνέχισης της πορείας διόρθωσης που ήδη άρχισε να φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα, είτε να παρασυρθούμε ξανά στην αδιέξοδη οδό της δογματικής άρνησης και των συνθημάτων».
Ομήρου: Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου για αποκρατικοποιήσεις
Σε χαιρετισμό στο συνέδριο, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου τόνισε πως ο αγώνας για την προστασία και τη διαφύλαξη του εθνικού μας πλούτου είναι συλλογικός, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε διαδικασία ξεπουλήματος των ημικρατικών οργανισμών «στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας και όχι μόνο ενάντια στους εργαζόμενους στους οργανισμούς αυτούς».
«Εξάλλου οι θετικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης για επάνοδο στις αγορές, δίνουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων για ολοκλήρωση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Σε μια εποχή που οι πραγματικές αξίες έχουν υποτιμηθεί σε δραματικό βαθμό, δεν συνιστά ορθή επιλογή ο πλειστηριασμός οργανισμών που έχουν προσφέρει διαχρονικά εκατοντάδες εκατομμύρια στο κράτος», ανέφερε ο κ. Ομήρου στην ομιλία του, την οποία διάβασε ο διευθυντής του γραφείου του Αντώνης Κουταλιανός.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta Χρίστος Πατσαλίδης τόνισε πως σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο κοινωνικός διάλογος, η υπέρβαση των εμποδίων και η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν αναγκαιότητα ώστε να καταφέρουμε να οικοδομήσουμε μια Cyta ακόμη πιο δυνατή, πιο ευέλικτη και πιο ανταγωνιστική και πρώτη επιλογή των καταναλωτών.
Ο κ. Πατσαλίδης εξέφρασε ετοιμότητα για συνεργασία με το νέο ΔΣ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, τονίζοντας ότι υπάρχει ρόλος για όλους, τους θεσμούς, τη διοίκηση, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους. «Όλοι πρέπει να αντιληφθούμε τα δεδομένα και τις προκλήσεις και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αλλαγές και τομές», κατέληξε.
Ανοίγοντας το συνέδριο, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Γιώργος Μιτλιάδους είπε η συντεχνία προσπαθεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων παρόλο που διαφωνεί με τη θέση της αποκρατικοποίησης. Είπε πως η πρόταση του ΑΚΕΛ για αναστολή της διαδικασίας αποκρατικοποίησης ήταν δική τους ώστε να δοθεί χρόνος στην Cyta να αναδιοργανωθεί, να δοθεί χρόνος για έξοδο από την κρίση, προκειμένου να αποφευχθεί για το ξεπούλημα του οργανισμού.
Εκφράζοντας παράπονα για δηλώσεις και πράξεις κάποιων που δεν στηρίζουν τον οργανισμό, ο κ. Μιλτιάδους πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «είναι αδιανόητο να έχει κάποιος δική του υπεραγορά και να ψωνίζει από το μπακάλικο της αγοράς».
Από την πλευρά του, ο Γραμματέας της ΠΟΑΣ Γρηγόρης Κατσέλλης ανέφερε στο δικό του χαιρετισμό ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον «εφιάλτη» των αποκρατικοποιήσεων. Ζήτησε όπως γίνει προσπάθεια συζήτησης με την Κυβέρνηση, με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση αυτής της πτυχής του μνημονίου και αναβολή των αποκρατικοποιήσεων, τώρα που διαπιστώνεται πως το κράτος δεν θα χρειαστεί όλα τα χρήματα της δανειακής σύμβασης.
Τρυφωνίδης: Νέα εταιρεία για αποφυγή της τροποποίσης του συντάγματος
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου ο ΓΓ της ΠΑΣΕ, Αλέκος Τρυφωνίδης, αναφέρθηκε στις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού (ΜΕΠ).
«Σήμερα ο Υπουργός πρόσθεσε ακόμα ένα πυλώνα που μας έδωσε και στην ΜΕΠ, δηλαδή, η ΑΤΗΚ θα παραμείνει ως δημόσιος οργανισμός, μια δημόσια οντότητα, αντιλαμβάνομαι λόγω αδυναμίας αλλαγής του συντάγματος η αλλαγή του οποίου απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων», είπε.
Λέγοντας ότι στη συζήτηση στο πλαίσιο της ΜΕΠ είχαν κατατεθεί τρεις πυλώνες διαπραγμάτευσης, δηλαδή εθελούσια έξοδος, μεταφορά εργαζομένων στο δημόσιο και μεταφορά εργαζομένων στη νέα ιδιωτική εταιρεία, ο κ. Τρυφωνίδης πρόσθεσε ότι κατ` απαίτηση της ΠΑΣΕ έγινε αποδεκτός και τέταρτος πυλώνας που αφορά τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι στη Cyta να μπορούν να πάνε στη νέα εταιρεία με κατοχυρωμένα όλα τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Παράλληλα, ο κ. Τρυφωνίδης επανέλαβε την πάγια θέση της συντεχνίας κατά των αποκρατικοποιήσεων, τις οποίες χαρακτήρισε ως «εθνικό έγκλημα».
«Η πώληση δεν είναι επένδυση, το επαναλαμβάνω για να το αντιληφθεί ο κυπριακός λαός, ότι να πωλήσεις τη δική σου περιουσία δεν είναι επένδυση, επένδυση είναι ένας ξένος επενδυτής να έρθει να ιδρύσει τη δική του εταιρεία τηλεπικοινωνιών και να ανταγωνιστεί τη Cyta και εμείς δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέες κάμερες στη Λεμεσό - Πότε ανάβει το φλας
• Κακοκαιρία Atena στην Ελλάδα: Θα επηρεάσει την Κύπρο; Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός
• Κλιματιστικά στα σχολεία: «Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια» - Πότε αναμένεται να λειτουργήσουν
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις