ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Ο αστάθμητος παράγοντας που διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας στην εντατική

Κορωνοϊός: Ο αστάθμητος παράγοντας που διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας στην εντατική

Τι ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Πως επηρεάζει ο παράγοντας αυτός τον κίνδυνο διασωλήνωσης. Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα ευρήματα προγενέστερων για τις επιπτώσεις του στην αναπνευστική υγεία γενικά και την COVID-19 ειδικά.

Ο αέρας που αναπνέουμε μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στη βαρύτητα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και στην νοσηλεία των ασθενών, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν στο Ντιτρόιτ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μακροχρόνια έκθεση στα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κίνδυνο διασωλήνωσης. Επηρεάζει επίσης τον κίνδυνο νοσηλείας στην εντατική.

Στην πραγματικότητα, ακόμα και μικρές αυξήσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αρκετές για να αυξηθούν οι κίνδυνοι αυτοί.

Η νέα μελέτη ενισχύει τα ευρήματα προγενέστερων που είχαν καταδείξει την ατμοσφαιρική ρύπανση ως παράγοντα κινδύνου για σοβαρή COVID-19. Από τους ρύπους, ως εξαιρετικά επικίνδυνα έχουν αναδειχθεί τα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5. Τα σωματίδια αυτά είναι μικροσκοπικά: έχουν διάμετρο κάτω από 2,5 μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου).

Τα PM2,5 σχετίζονται με τα καύσιμα και εκλύονται από τις μηχανές των οχημάτων και τα εργοστάσια. Εισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και έχουν σχετισθεί με το άσθμα, τη βαριά γρίπη και άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Τον τελευταίο χρόνο όμως αυξάνονται τα δεδομένα ότι σχετίζονται και με τη βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 2.038 εθελοντές, τους οποίους νόσησε ο νέος κορωνοϊός. Όλοι τους νοσηλεύθηκαν στον Όμιλο Henry Ford Health System του Ντιτρόιτ μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2020.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους τους, συγκρίνοντας την πορεία της υγείας τους με την ατμοσφαιρική ρύπανση στον τόπο κατοικίας τους.

Το Ντιτρόιτ είναι μία πόλη γνωστή για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της. Η ατμοσφαιρική ρύπανσή του είναι σημαντική. Η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία (ALA) το έχει κατατάξει στην 12η θέση του καταλόγου με τις αμερικανικές πόλεις που έχουν τα πιο αυξημένα επίπεδα PM2,5.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο υψηλότερη ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση στη γειτονιά όπου έμεναν οι εθελοντές, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διέτρεχαν να τους αρρωστήσει βαριά ο κορωνοϊός. Στην πραγματικότητα, με κάθε αύξηση των επιπέδων των PM2,5 κατά 1 mg/m3 αυξανόταν:

Κατά 3,5 φορές ο κίνδυνος εισαγωγής στην εντατική
Κατά 2,5 φορές ο κίνδυνος για διασωλήνωση

Οι ασθενείς που διέτρεχαν αυτούς τους κινδύνους ήταν πιθανότερο να είναι άνδρες. Είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα (π.χ. παχυσαρκία) που αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρή COVID.

Όσοι κατοικούσαν στις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά γειτονιές του Ντιτρόιτ, διέτρεχαν και αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Τέτοιες γειτονιές ήταν εκείνες κοντά σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων ή κοντά σε χώρους συγκέντρωσης λυμάτων.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ECCMID 2021).

Φωτογραφία: iStock

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top