ΕΛΛΑΔΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την Αθήνα για συμφωνία σύντομα με τους εταίρους

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την Αθήνα για συμφωνία σύντομα με τους εταίρους

Την αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της Ελλάδας εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την χθεσινοβραδινή συνάντησή του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, και προσερχόμενος σήμερα στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα την μεταξύ τους συνάντηση, που διήρκεσε πέραν των δύο ωρών, και τόνισε ότι αισιοδοξεί στην επίτευξη "σταθερής, μακροπρόθεσμης και βιώσιμης λύσης χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη".

Στο ίδιο κλίμα συγκρατημένης, όπως χαρακτηρίζεται, αισιοδοξίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στη Λετονία, δηλώνει σήμερα ότι "οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να υπάρξει πρόοδος", που ελπίζει να σφραγιστεί με συμφωνία "μέσα στο επόμενο δεκαήμερο".

Από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ούτε επίσημη, ούτε και άτυπη (μέσω non-paper) για το περιεχόμενο των συνομιλιών του κ. Τσίπρα με τους τρεις Ευρωπαίους ηγέτες, παρά μόνο ότι "αναγνωρίστηκε από όλους η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις".

Διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζεται από ξένα μέσα ενημέρωσης, με την γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung να αναφέρει πρωτοσέλιδα ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο ελληνικό πρόβλημα.

Η Die Zeit γράφει ότι πολύ λίγα έχουν διαρρεύσει από τη συνάντηση Τσίπρα, Μερκελ και Ολάντ, αλλά Γερμανίδα αξιωματούχος φέρεται να έχει δηλώσει στην εφημερίδα ότι οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας είπαν στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η όποια συμφωνία πρέπει να έχει την έγκριση και των τριών θεσμών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σακελλαρίδης, σε τηλεφωνική συνέντευξή του σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή, είπε ότι "η τελική συμφωνία" που ελπίζει να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, θα συμπεριλαμβάνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή Τύπο τις τελευταίες ημέρες, έκαναν λόγο ακόμα και για συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του "ευρωπαϊκού κομματιού" της άλλοτε τρόικας, δηλαδή την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και "ίσως μια διαφορετικού είδους διευθέτηση με το ΔΝΤ".

 

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από κοινοτικούς κύκλους στην Αθήνα αναφέρουν ότι ένα τέτοιο σενάριο, για λύση χωρίς το ΔΝΤ, "είναι σκέτη μυθοπλασία".

 

Σε δήλωσή του σήμερα με αφορμή τα όσα έχουν λεχθεί για τις συναντήσεις κορυφής του Ελληνα πρωθυπουργού στη Ρίγα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι `το επείγον ζήτημα είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να κάνει επιτέλους την επιλογή, τη δύσκολη επιλογή που απαιτείται".

 

"Πρέπει ο κ. Τσίπρας να παραδεχτεί - και αυτό θα γίνει εκ των πραγμάτων- ότι ειπώθηκαν πολλά ωμά ψέματα τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως προεκλογικά. Ότι παραπλανήθηκε ο ελληνικός λαός. Ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε τη μόνη εθνική στρατηγική αυτή που υπηρετήσαμε με τεράστιο κόπο και με τεράστιο κόστος. Κυρίως όμως την υπηρέτησε ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του που πρέπει να σεβαστούμε.

Δεν γίνεται συνεχώς να ανακυκλώνουμε την ίδια αβεβαιότητα και κάθε βδομάδα να λέμε τις ίδιες γενικολογίες, οι οποίες μετά διαψεύδονται. Πρέπει να προχωρήσουμε στον μόνο δρόμο που υπάρχει και ήδη δυστυχώς έχουμε χάσει πολύ χρόνο. Ήδη δυστυχώς η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει, τουλάχιστον, αλλά δύο χρόνια σε μνημόνιο λόγω των σφαλμάτων που έγιναν τους τελευταίους τέσσερις μήνες", καταλήγει η δήλωση του πρώην Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top