ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Γιατί επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία στους εμβολιασμένους ενώ μπορούν να μεταδώσουν τον ιό

Γιατί επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία στους εμβολιασμένους ενώ μπορούν να μεταδώσουν τον ιό

Η περίοδος χαλάρωσης των μέτρων που διανύουμε καθώς και η μεγάλη ετερογένεια στην εμβολιαστική κάλυψη και τη θωράκιση του πληθυσμού στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, αποτελούν παράγοντες για τους οποίους καθίσταται δύσκολο να καθοριστεί αν βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας.

Το μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Ζωή Δωροθέα Πανά, μίλησε στο ΡΙΚ1, στην εκπομπή «Από μέρα σε μέρα», τονίζοντας πως αυτή την στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με κάτι πρωτόγνωρο, τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται να είναι 55% πιο μεταδοτική.

«Δεν μπορούμε σε αυτό το σημείο να πούμε αν βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας γιατί πάλι ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάτι πρωτόγνωρο. Τη μετάλλαξη Δέλτα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο μεταδοτικό στέλεχος που φαίνεται να είναι 55% πιο μεταδοτικό από τα υπόλοιπα», είπε συγκεκριμένα.

Ελεύθερη κυκλοφορία εμβολιασμένων

Όσο αφορά τους εμβολισμένους, έντονος είναι ο προβληματισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας τους, αφού όπως παρατηρήθηκε αν εκτεθούν στον ιό μπορούν κι αυτοί να τον μεταδώσουν. Η κυρία Πανά εξηγεί τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση τονίζοντας, όμως, πως δεν είναι όλα άσπρο μαύρο όταν έχεις να διαχειριστείς ένα ιό για πρώτη φορά οπότε η αλήθεια βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο.

«Αρχικά, ο εμβολιασμένος εκτός του ότι προστατεύεται ο ίδιος από τη σοβαρή νόσηση, μειώνεται και το φορτίο που φέρει, άρα μειώνεται και η διασπορά του ιού διαμέσου των εμβολιασμένων»

«Αν ένας πλήρως εμβολιασμένος βρεθεί σε ένα χώρο με πολύ υψηλό φορτίο και εκτεθεί, μπορεί ο ίδιος να είναι ασυμπτωματικός και να μπορεί να μεταφέρει σε πάρα πολύ μικρό βαθμό σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους τον ιό, δηλαδή, δεν θα μπορέσει να διασπείρει τον ιό με την ίδια δυναμική», πρόσθεσε η κυρία Πανά.

«Από την άλλη, ο ανεμβολίαστος δεν έχει θωράκιση, άρα αν εκτεθεί με κάποιο εμβολιασμένο που κόλλησε τον ιό, έχει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Έχει όμως και τον κίνδυνο του να το βγάζει προς τα έξω, δηλαδή αυξάνει τη διασπορά του ιού»

Καταλήγοντας, το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, θέλοντας να δώσει μια συμβουλή προς τον κόσμο, τόνισε πως πρέπει να συνεχίσουμε τη διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένου της σωστής χρήσης μάσκας και παράλληλα να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό, διότι εκτός από την ατομική προστασία, προφυλάσσει και μειώνει και τον κίνδυνο διασποράς, αυτό, δηλαδή, που καθιστά τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα σε εμβολιασμένο και μη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top