ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη €1 εκατ. ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου για το α’ εξάμηνο

Κέρδη €1 εκατ. ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου για το α’ εξάμηνο

Κέρδη ύψους €1 εκατ. μετά τη φορολογία ανακοίνωσε την Τετάρτη η Τράπεζα Κύπρου για το α’ εξάμηνο του έτους.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Πανίκος Νικολάου, δήλωσε ότι «η στρατηγική μας αρχίζει να αποδίδει αποτελέσματα, γεγονός που αποδεικνύεται από τη βελτίωση της απόδοσής μας, εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων, η οποία διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο».

Αυξημένα επαναλαμβανόμενα κέρδη
Όπως ανακοινώθηκε, το σύνολο των οργανικών εσόδων κατέγραψε αύξηση 11% σε τριμηνιαία βάση. Συνολικά για τους πρώτους έξι μήνες του 2021, τα επαναλαμβανόμενα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €51 εκατ.  Το β΄ τρίμηνο ήταν ιδιαίτερα θετικό, καθώς τα επαναλαμβανόμενα κέρδη μετά τη φορολογία για το β’ τρίμηνο διπλασιάστηκαν (σε €34 εκατ. σε σχέση με €17 εκατ. το α’ τρίμηνο).

Τα λειτουργικά κέρδη του β’ τριμήνου κατέγραψαν αύξηση σε τριμηνιαία βάση κατά 28% (λειτουργικά κέρδη τριμήνου 57 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες σημείωσαν αύξηση 7% στο εξάμηνο και 36% αύξηση σε τριμηνιαία βάση.

Η ολοκλήρωση της πώλησης του Helix 2 και η επιτυχής επαναχρηματοδότηση του Tier 2 ομολόγου είχαν επίδραση στην κερδοφορία του β’ τριμήνου, που έκλεισε με ζημιά €7 εκατ. Για το α’ εξάμηνο το Συγκρότημα κατέγραψε κέρδος ύψους €1 εκατ.

Φρέσκος δανεισμός €894 εκατ.
Ο πραγματικός φρέσκος δανεισμός ανήλθε σε €894 εκατ. ευρώ τους πρώτους έξι μήνες, καταγράφοντας αύξηση 30% σε ετήσια βάση. Αυτό, σύμφωνα με την Τράπεζα, «μεταφράζεται σε άμεση στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ικανοποιητικά αποτελέσματα του προγράμματος RestartCy της τράπεζας».

Ειδικότερα, τα δάνεια προς νοικοκυριά καταγράφουν αύξηση 37% σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο.

Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε ισχυρή ρευστότητα με πλεόνασμα €5.7 δισ. και συνολικές καταθέσεις €16.8 δισ. (Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας στο 303%), που σε συνδυασμό με την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, της επιτρέπουν να συνεχίσει να στηρίζει την πραγματική οικονομία.

Πανδημία
Σύμφωνα με την Τράπεζα, η στενή παρακολούθηση των αναγκών που έχουν οι πελάτες και η έγκαιρη στήριξη που προέκυψε από το Φθινόπωρο 2020, οδήγησε σε διάψευση των εκτιμήσεων για τις επιπτώσεις της αναστολής δόσεων. Το 96% των εξυπηρετούμενων δανείων υπό καθεστώς αναστολής καταβολής πληρωμών κεφαλαίου και τόκων που έληξε, και με καταβολή δόσης μέχρι τις 12 Αυγούστου 2021, δεν παρουσίασε καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα συνεχίζεται ο νέος δανεισμός για στήριξη της εξόδου από την προσωρινή ύφεση του 2020.
 
Παραμένει ο στόχος για μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ το 2022
Η Τράπεζα ανακοίνωσε μείωση ποσοστού ΜΕΔ προς δάνεια στο 14.6% (6.4% net). Η οργανική μείωση των ΜΕΔ συμπεριλαμβανομένων των αναδιαρθρώσεων ανήλθε σε €171 εκατ. για το α’ εξάμηνο 2021. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας δήλωσε ότι συνεχίζεται η αξιολόγηση της επιτάχυνσης της μείωσης κινδύνου στον ισολογισμό μέσω περαιτέρω πωλήσεων ΜΕΔ και η Τράπεζα παραμένει επικεντρωμένη στο στόχο της για επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού ΜΕΔ προς δάνεια μέχρι το τέλος του 2022.  

Ο δείκτης "cost of risk" μειώθηκε κατά 14μ.β. σε τριμηνιαία βάση και πλέον βρίσκεται στις 52 μ.β. για το β’ τρίμηνο 2021.

Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ανέρχεται στο 14.2% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 19.2%.

Την ίδια ώρα η Τράπεζα Κύπρου πέτυχε πρώτη τον στόχο για το MREL του Ιανουαρίου 2022, μετά την επιτυχή έκδοση ομολόγου ύψους €300 εκατ. (Senior Preferred Notes) κατά το β’ τρίμηνο, σε χαμηλή τιμολόγηση (2.5%) και με σημαντική υπερκάλυψη.

Ψηφιακή μεταμόρφωση
Η ψηφιακή μεταμόρφωση συνεχίζεται και η υιοθέτηση των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών από τους πελάτες συνέχισε να αυξάνεται και να κερδίζει δυναμική, σύμφωνα με την Τράπεζα.

Ειδικότερα, στα τέλη Ιουλίου 2021, το 87% του αριθμού των συναλλαγών που αφορούν καταθέσεις, αναλήψεις μετρητών και μεταφορές εντός και εκτός Τράπεζας, πραγματοποιήθηκαν μέσω ψηφιακών καναλιών.

Επιπλέον, το 77% των ιδιωτών πελατών επιλέγουν ψηφιακά κανάλια για την εκτέλεση των συναλλαγών τους (αύξηση κατά περίπου 17 ε.μ. από 60% τον Σεπτέμβριο 2017).

Στα τέλη Ιουλίου 2021, οι ενεργοί χρήστες της τραπεζικής εφαρμογής για κινητά και οι ενεργοί χρήστες QuickPay αυξήθηκαν κατά 18% και 53% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top