Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Επισκέφθηκε την Ακταία Οδό της Λεμεσού ο Αβέρωφ - Τι είπε για την πράσινη οικονομία

22.09.2021
15:35
Πολιτική

Τη Λεμεσό και πιο συγκεκριμένα την Ακταία Οδό και επιχειρήσεις της περιοχής, επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από τον βουλευτή κ. Νικόλαο Σύκα, μέλη της Επαρχιακής Γραμματείας και της δημοτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού καθώς και στελέχη του κόμματος. Ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Λεμεσού, με τον κ. Νικολαΐδη να τονίζει σχετικά τα εξής:

«Είμαστε σε μια περιοχή η οποία πραγματικά μπορεί κάποιος να πει ότι αποτελεί τη μελλοντική Λεμεσό. Είναι η περιοχή μεταξύ παλιού λιμανιού, μαρίνας και νέου λιμανιού, είναι το τελευταίο εναπομείναν κομμάτι κοντά στη θάλασσα. Είναι μια περιοχή, μια έκταση λιγότερο από 2 χιλιόμετρα όπου με το νέο σχέδιο του κέντρο πόλης, το οποίο αναθεωρείται και αναμένεται η δημοσίευση του, εντάσσεται μέσα στο σχέδιο περιοχής κέντρου πόλης. Και η ανάπτυξη του μετά από ομόφωνες εισηγήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και την έγκριση του πολεοδομικού Συμβουλίου, θα γίνει με πρότυπο τρόπο, θα είναι μια ανάπτυξη φιλική στο περιβάλλον, φιλική στον άνθρωπο.

Θα είναι μια πόλη εντός της πόλης η οποία θα έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά στοιχεία μιας βιώσιμης ανάπτυξης, μιας σύγχρονης πόλης η οποία περνά πλέον στην επόμενη εποχή. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον φίλο Αβέρωφ Νεοφύτου για το ενδιαφέρον του να επισκεφθεί την περιοχή σε μια κρίσιμη περίοδο όπου αναμένεται η δημοσίευσή το συντομότερο δυνατό του αναθεωρημένου σχεδίου κέντρου πόλης ούτως ώστε να μπορεί το κράτος να αρχίσει τη διαμόρφωση των υποδομών, επίχωση, δρόμος κτλ., για να μπορέσουν οι αναπτύξεις και η ιδιωτική πρωτοβουλία πλέον να διαμορφώσει την περιοχή όπως πρέπει να την διαμορφώσει. Με σεβασμό στη βιομηχανική κληρονομιά, με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό στον άνθρωπο. Περνούμε σε μια νέα αντίληψη πλέον της ανάπτυξης αγαπητέ Πρόεδρε».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:

«Ακόμα μια φορά στη Λεμεσό. Είμαι σήμερα με τον Δήμαρχο και τους στενούς μου συνεργάτες τόσο στη Βουλή όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση, τους δημοτικούς μας συμβούλους σ’ ένα από τα ομορφότερα σημεία της Λεμεσού. Έμεινε πίσω στην ανάπτυξη και αυτό δεν είναι μειονέκτημα, είναι αγαπητέ μου Δήμαρχε το μεγάλο πλεονέκτημα και πρέπει τοπικές αρχές, ιδιώτες και κράτος να βάζουμε ψηλά τον πήχη. Δεν θέλουμε καλές αναπτύξεις, δεν θέλουμε πολύ καλές αναπτύξεις, θέλουμε εξαίρετες αναπτύξεις που να παίζουμε παγκόσμια, να ξεπερνούμε αυτά ακόμα τα πανευρωπαϊκά πρότυπα της ποιότητας, του σεβασμού προς το περιβάλλον, σεβασμού στην ενεργειακή απόδοση. Να εντάξουμε στους σχεδιασμούς μας την πράσινη οικονομία αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια. Να έχουμε τόπους ανοικτούς για τους πολίτες αλλά και τα κτίρια με ποιότητα αλλά και συγκεκριμένο πολεοδομικό σχεδιασμό και όχι άτακτο σχεδιασμό και ανάπτυξη. Χαίρομαι που πληροφορήθηκα ότι αυτή η περιοχή εντάσσεται σ’ ένα σχέδιο που προγραμματίστηκε πολεοδομικά, πέρασε από το πολεοδομικό συμβούλιο και είναι και στο τελικό στάδιο της δημοσίευσης. Μοιράζομαι μαζί σας αυτό το όραμά σας. Αυτή η περιοχή στην οδό Ακταίας θα γίνει το πιο όμορφο μέρος και κομμάτι της Λεμεσού. Και σε αυτούς τους σχεδιασμούς σας, δηλώνω και πάλι παρών έστω και αν συνεχίσετε να συναγωνίζεστε και να είστε με διαφορά το επιχειρηματικό κέντρο της Κύπρου. Είναι αυτός ο υγιής ανταγωνισμός ακόμα και μεταξύ πόλεων που θα κάνει την Κύπρο μας καλύτερη.

Είχα όμως την ευκαιρία αγαπητοί μου να περπατήσω και να δω όχι μόνο μια αρχιτεκτονική κληρονομιά κάποιων διατηρητέων με τις παλιές καμάρες με την πελετζητή την πέτρα αλλά είχα την ευκαιρία και τη χαρά και την τύχη να μπω σε μια αποθήκη παλιά των τερατσιών που είχε και σήμερα τεράτσια και η μυρωδιά τους εν άλλο να τα βλέπεις που τις φωτογραφίες, άλλο να τα μυρίζεσαι.

Και ξέρετε, τα τεράτσια ήταν ο μαύρος χρυσός της Κύπρου. Αν πάμε που το Λατσί ως τον Απόστολο Αντρέα, οι καλύτερες περιοχές της Κύπρου σήμερα είναι που κτίστηκαν τότε πριν δεκάδες και εκατοντάδες χρόνια οι αποθήκες των τερατσιών. Που το Λατσί στην Κάτω Πάφο, εδώ στη Λεμεσό στο Ζύγι, στη Λάρνακα παραλιακά, στον Απόστολο Ανδρέα, ακόμα και στην Κερύνεια οι χαρουπόμυλοι του Σεβέρη. Άρα και αυτά πρέπει να τα κρατήσουμε, και την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά αλλά να μην υποτιμούμε και τη γεωργία, τον πρωτογενή τομέα. Πρέπει να του δώσουμε σημασία γιατί πρέπει να έχουμε και διασπορά τομέων και είναι το ένα που συμπληρώνει το άλλο.

Δήμαρχε θέλω να σε συγχαρώ, να συγχαρώ και τους δημοτικούς συμβούλους όλων των κομμάτων για το έργο που επιτελείτε και μια και είμαι σε τοπική αυτοδιοίκηση, να πούμε πως ήταν θετικό το μήνυμα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που είναι πανέτοιμες να ψηφίσουν τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης».