ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεόδωρος Κυριάκου: «Δεν φέρνουν τυχαία τα λείψανα σε ένα ναό, είναι γιατί ο ναός χρωστά και θέλει να ξεχρεώσει»

Θεόδωρος Κυριάκου: «Δεν φέρνουν τυχαία τα λείψανα σε ένα ναό, είναι γιατί ο ναός χρωστά και θέλει να ξεχρεώσει»

Την διαφωνία του εξέφρασε ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, για τα φαινόμενα με την εισαγωγή και περιφορά λειψάνων που ανήκουν σε Αγίους της ορθόδοξης εκκλησίας ή και αντικειμένων που ανήκουν σε αυτούς

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή ALPHA ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, o κ. Κυριάκου, ανέφερε πως τα αντικείμενα ήταν καθεστώς που πρόκειται για ειδωλολατρία. 

«Σίγουρα αυτό που γίνεται για τον Άγιο Σπυρίδωνα πρέπει να γίνεται για όλα τα λείψανα της εκκλησίας. Να μένουν στους ναούς τους και όποιος προσκυνητής θέλει να επισκέπτεται τον ναό να τα προσκυνά. Η περιφορά των λειψάνων γίνεται για συγκεκριμένο σκοπό. Τη συγκέντρωση λεφτών για τον α ή τον β λόγο. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν φέρνουν τυχαία τα λείψανα σε ένα ναό, είναι γιατί ο ναός χρωστά και θέλει να ξεχρεώσει, είναι γιατί θέλουν να μαζέψουν λεφτά να χτίσουν ένα άλλο ναό. Δεν είπα ότι οι σκοποί είναι κακοί, αλλά γίνεται μια εμπορευματοποίηση των λειψάνων και δεν είναι αυτός ο σκοπός τους στην εκκλησία. Ο σκοπός των λειψάνων είναι να δείξουν και να εκφράσουν τον καθαγιασμό προσώπων που πέρασαν στην ιστορία και με αυτό τον τρόπο να έρχονται πιο κοντά οι πιστοί στους αγίους τους. Υπάρχουν κάποιες μεμωνομένες περιπτώσεις που τις καταλαβαίνω όταν για παράδειγμα όταν έφεραν την κάρα του Αποστόλου Ανδρέα στην Κύπρο και την υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος γιατί ο Άγιος αυτός έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο», δήλωσε.

«Άλλο το λείψανο που είναι στοιχείο του ίδιου του Αγίου και άλλο να λέμε για παντόφλες και ζώνες. Αυτά μπορεί να υπάρχουν σε ένα κελί εκεί που μόνασε ο Άγιος και άλλο να περιφέρονται για προσκύνημα. Δεν παύει να είναι ειδωλολατρία αυτό το πράγμα. Θα προσκυνούμε παντόφλες επειδή ήταν παντόφλες του γέροντα Παϊσίου; Ο ίδιος ο Παίσιος είπε ότι δεν θέλω να με βγάλετε από τον τάφο, να με αφήσετε εκεί μέχρι την Δευτέρα παρουσία», συμπλήρωσε. 

Δείτε εδώ το βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top