ΔΙΕΘΝΗ

Pandora Papers: Μόλις οκτώ χώρες ζητούν έρευνα - Η Κομισιόν... νίπτει τας χείρας της

Pandora Papers: Μόλις οκτώ χώρες ζητούν έρευνα - Η Κομισιόν... νίπτει τας χείρας της

Να χυθεί άπλετο φως στο μέγα σκάνδαλο των «Pandora Papers», στο οποίο εμπλέκεται η παγκόσμια ελίτ, ζητούν ορισμένες χώρες, μετρημένες στα... δάκτυλα, ένα 24ωρο μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις που προκαλούν σεισμικές δονήσεις ανά τον πλανήτη.

Οι φοροαπαλλαγές με τις οποίες πλούτισαν πάνω από 300 πολιτικοί, ανάμεσά τους 35 πρόεδροι και πρωθυπουργοί χωρών, δισεκατομμυριούχοι, διασημότητες και καλλιτέχνες επενδύοντας σε φορολογικούς παραδείσους μέσω παράκτιων εταιρειών, εκθέτουν τις εκάστοτε και νυν ηγεσίες.

Η Κομισιόν δεν θέλησε να προβεί σε σχόλιο, ενώ το Κρεμλίνο έσπευσε να διαψεύσει τυχόν ανάμειξή του.

Ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα των Pandora Papers είναι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Πακιστάν Ιμραν Χαν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και δεκάδες ακόμα ηγέτες κρατών, 300 κρατικοί λειτουργοί αλλά και επιχειρηματίες και stars της showbiz. Στην έρευνα εμφανίζεται και το όνομα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με τον ίδιο να αρνείται την εμπλοκή.

Εμφανίζονται επίσης τα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος πραγματοποίησε αγορά ακινήτου στο Λονδίνο μέσω ξένης εταιρείας, και του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Σχεδόν 12 εκατομμύρια έγγραφα διέρρευσαν από 14 εταιρείες σε χώρες όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, το Μπελίζ, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία και ο Παναμάς -η πηγή του προηγούμενου ομώνυμου σκανδάλου των Panama Papers.

Στη διαρροή των «Pandora Papers» αναφέρθηκε χθες ο Έντουαρντ Σνόουντεν, υποστηρίζοντας πως «οι offshore συνεχίζουν να κάνουν μυστικές βάσεις δεδομένων παρά τις διαρροές».

Ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και πληροφοριοδότης, ο οποίος διέρρευσε διαβαθμισμένες πληροφορίες για προγράμματα ψηφιακής επιτήρησης, υποστήριξε ότι οι offshore εταιρείες εξακολουθούν να συντάσσουν μυστικές βάσεις δεδομένων, παρά τις διαρροές όπως τα «Pandora Papers».

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, o Έντουαρντ Σνόουντεν ανέφερε: «Η χιουμοριστική πλευρά αυτής της πολύ σοβαρής ιστορίας είναι ότι ακόμα και ύστερα από δύο αποκαλυπτικές διαρροές για υπεράκτιες χρηματοοικονομικές/νομικές εταιρείες, αυτές οι βιομηχανίες εξακολουθούν να συντάσσουν τεράστιες βάσεις δεδομένων καταστροφής και εξακολουθούν να τις ασφαλίζουν με μια απλή σημείωση, με την ένδειξη "Μη διαρρεύσει!". Υπόκλιση στην πηγή!».

Χώρες όπως η Βρετανία, το Πακιστάν, το Μεξικό, η Ισπανία, η Βραζιλία, η Σρι Λάνκα, η Αυστραλία και ο Παναμάς που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα διενεργήσουν έρευνα για το θέμα, σε αντίθεση με την Κομισιόν, που απέφυγε να λάβει θέση. Δεσμεύτηκε ωστόσο, ότι θα κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας τόνισε σήμερα ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση, ενώ ο πρόεδρος της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, τόνισε ότι δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο.

Σύμφωνα με στοιχεία του περιοδικού «Νewsweek», η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι χώρες με τα περισσότερα άτομα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο - πολλοί από αυτούς ανέφεραν ότι είναι φίλοι του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν: Συγκεκριμένα, 38 από την Ουκρανία, 19 από την Ρωσία, 11 από τις ΗΠΑ, εννέα την Ονδούρα την Κολομβία και την Νιγηρία και εννέα από την Βρετανία, την Βραζιλία και την Αγκόλα.

Οι ΗΠΑ δεν συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη δεκάδα αλλά οι στενοί της σύμμαχοι, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Η διαρροή είναι παρόμοια σε μέγεθος με τις αποκαλύψεις του 2015.

Ο αριθμός των εγγράφων από το... κουτί της Πανδώρας είναι τόσο μεγάλος που πάνω από 600 δημοσιογράφοι - από περισσότερες από τις μισές χώρες του κόσμου - δεν σήκωσαν κεφάλι τους περισσότερους μήνες του 2021 αναζητώντας τα δεδομένα.

Η δημοσιογραφική έρευνα των Pandora Papers αποκαλύπτει τις δραστηριότητες του σκιώδους κόσμου των υπεράκτιων εταιρειών που δίνουν τη δυνατότητα σε ορισμένους από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη να κρύψουν τον πλούτο τους και να φοροδιαφύγουν.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι οι ΗΠΑ λειτουργούν ως «ασφαλές καταφύγιο» για τις ελίτ να επενδύουν και να κρύβουν τον πλούτο τους.

Όπως αναφέρουν πηγές της εφημερίδας «Guardian», η Νότια Ντακότα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για εκείνους που θέλουν να διακινούν «διακριτικά» τα χρήματά τους, με το κράτος να προστατεύει όσους έχουν κατηγορηθεί ήδη για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα.

Τα ευρήματα των Pandora Papers θα μπορούσαν να προκαλέσουν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία όπως έχει εξαγγείλει και προεκλογικά , έχει στόχο την καταστολή των σκοτεινών δραστηριοτήτων των πλουσιότερων ανθρώπων.

Η Βρετανία ξεκινά έρευνα

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρισί Σουνάκ δήλωσε σήμερα στο βρετανικό δίκτυο «Sky News» ότι, οι αρμόδιες οικονομικές αρχές θα εξετάσουν τα σχετικά έγγραφα.

Από την πλευρά του, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας ισχυρίζεται ότι οι αποκαλύψεις είναι «παραπλανητικές» και ότι τίθεται θέμα για την ασφάλειά του.

Το βασιλικό δικαστήριο της χώρας υποστηρίζει ότι τα ακίνητα που διαθέτει στο εξωτερικό - συμπεριλαμβανομένων ακινήτων ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ - είναι καταχωρημένα σε υπηρεσίες στο εξωτερικό για λόγους «ιδιωτικότητας» και «ασφαλείας».

Η Κομισιόν, στην αναλυτική συζήτηση που έγινε σήμερα στο μπρίφινγκ και στις έντονες πιέσεις από το διεθνή Τύπο, υποστηρίζει τη φορολογική διαφάνεια και διαβεβαίωσε ότι, ως το τέλος του χρόνου θα φέρει νομοθεσία για αυστηροποίηση ων όρων διαφάνειας για το θέμα.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος έχει τοποθετήσει 22 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες βιτρίνα που χρησίμευσαν στην αγορά του πύργου Μπιγκό στο Μουζέν της νότιας Γαλλίας, υποστήριξε: «Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι παράνομο ή κακό», αντέδρασε ο Μπάμπις στον λογαριασμό του στο Twitter. «Όμως αυτό δεν τους εμποδίζει να προσπαθούν να με δυσφημούν και να επηρεάσουν τις βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία», που είναι προγραμματισμένες για την Παρασκευή και το Σάββατο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγέρμο Λάσο, ο οποίος έχει καταθέσει περιουσιακά στοιχεία σε δύο trust στην Νότια Ντακότα των ΗΠΑ.

«Όλα τα έσοδά μου είναι δηλωμένα και έχω καταβάλει τους αντίστοιχους φόρους στον Ισημερινό», διαβεβαίωσε ο Λάσο, πρώην τραπεζίτης. «Όλες οι επενδύσεις που έχω κάνει στον Ισημερινό και στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκαν νόμιμα», πρόσθεσε.

Ο κύκλος του Βλαντιμίρ Πούτιν

Ανάμεσα στους δεκάδες ηγέτες που εκτίθενται στο φως της έρευνας της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων είναι και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αποδεικνύεται ότι ενώ ήταν παντρεμένος, είχε παράνομη σχέση με μία καθαρίστρια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post», η Σβετλάνα Κριβονόγκιτς αγόρασε διαμέρισμα στο Μονακό μέσω παράκτιας εταιρείας της νήσου Καραιβικής ,τον Απρίλιο του 2003. Λίγες εβδομάδες μετά την αγορά του σπιτιού, έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι.

Εκείνη την περίοδο, η Σβετλάνα είχε «ανάρμοστη» σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ ήταν παντρεμένος με την σύζυγό του Λουντμίλα , αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα που ανήκει στην Διεθνή Κοινοπραξία, επικαλούμενη το ρωσικό μέσο «Proekl».

Η Σβετλάνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail, ήταν καθαρίστρια όταν γνώρισε τον Πούτιν. Από την σχέση της με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, δεν φαίνεται να βγήκε ζημιωμένη.

Η κρυφή μέχρι σήμερα ερωμένη του Πούτιν φέρεται να έχει, εκτός από το πολυτελές οίκημα στο Μόντε Κάρλο, ένα διαμέρισμα σε μία εύπορη περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, άλλα ακίνητα στη Μόσχα κι ένα γιοτ , συνολικής αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ακίνητο που φέρεται να της αγόρασε ο Πούτιν στο Μονακό κοστίζει 4,1 εκατομμύρια δολάρια. Βρίσκεται στον τέταρτο όροφο κάτω από το καζίνο του πριγκιπάτου και αγοράστηκε από την παράκτια εταιρεία Brockville Development Ltd, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Φόρους ύψους 312 χιλιάδων λιρών απέφυγε να πληρώσει το ζεύγος Μπλερ

Όταν είχε τα ηνία της χώρας- από το 1997 έως το 2007- ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ διατυμπάνιζε ότι θα καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή. Ωστόσο, δέκα χρόνια αφότου αποχώρησε από την εξουσία, άδραξε την ευκαιρία κι έβαλε στην τσέπη 312 χιλιάδες λίρες.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και η σύζυγός του Σερί Μπουθ, γλίτωσαν 312 χιλιάδες λίρες όταν αγόρασαν ένα γραφείο στο Λονδίνο, όπως προκύπτει από την δημοσιογραφική έρευνα των «Pandora Papers» από το International Consortium of Investrigative Journalists .

Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν διαβίβασε πολλά εκατομμύρια δολάρια αμοιβών του ως συμβούλου επιχειρήσεων μέσω μαροκινής εταιρείας που είναι απαλλαγμένη από φορολογία.

Ο πρωθυπουργός της Πακιστάν Ιμραν Χαν εξελέγη με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το όνομά του βρισκόταν και στην έρευνα των Panama Papers.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Pandora Papers, μέλη της οικογενείας του και της κυβέρνησής του κατέχουν εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους λογαριασμούς. Στο Twitter ο πακιστανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «θα ερευνήσει» όλους τους πακιστανούς πολίτες που μνημονεύονται στα Pandora Papers.

Ανθρωποι του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ - ο οποίος κατηγορείται συστηματικά για διαφθορά - πραγματοποίησαν σκοτεινές συναλλαγές με ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσά τους, η αγορά κτιρίου γραφείων στο όνομα του 11χρονου γιου του Χαϊντέρ, σύμφωνα με το BBC.

Ο μαφιόζος αρχηγός Ραφαέλε Αμάτο, που ενέπνευσε την ταινία Gomorrah, χρησιμοποίησε επίσης εταιρεία βιτρίνα για να αγοράσει εκτάσεις στην Ισπανία. Συνδέεται με σειρά δολοφονιών και εκτίσει ποινή 20ετούς φυλάκισης.

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα έχει διατυπώσει επανειλημμένως την αποφασιστικότητά του να καταπολεμήσει την διαφθορά στην χώρα του και να επιβάλει την διαφάνεια στους κενυάτες δημόσιους λειτουργούς ως προς την περιουσία τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Pandora Papers, ο πρόεδρος της Κένυας έχει στην κατοχή του ίδρυμα στον Παναμά και πολλά μέλη της άμεσης οικογένειάς του κατέχουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους λογαριασμούς.

Κλόντια Σίφερ και Σακίρα

Ανάμεσα στα διάσημα ονόματα που συνδέονται με την έρευνα των Pandora Papers είναι και πολλοί αστέρες του θεάματος και του μόντελινγκ, όπως η Γερμανίδα πρώην μοντέλα Κλόντια Σίφερ και η σταρ της ποπ Σακίρα.

Η Λατίνα τραγουδίστρια αναφέρεται σε τρεις εταιρίες με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους, τον παράδεισο της φοροδιαφυγής και κατηγορείται για φοροδιαφυγή ύψους έως και 14,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top