ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα €24,1 δισ. αναμένεται να υποχωρήσει το δημόσιο χρέος στο τέλος του έτους

Στα €24,1 δισ. αναμένεται να υποχωρήσει το δημόσιο χρέος στο τέλος του έτους

Στα €24,1 δισεκατομμύρια αναμένεται να υποχωρήσει το δημόσιο χρέος στο τέλος του έτους, εκτιμά το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ), σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το κράτος διαθέτει σημαντικά ταμειακά αποθέματα, που καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2021 και μεγάλο μέρος του 2022.

 
Σε δελτίο του για τον Σεπτέμβριο του 2021, το ΓΔΔΧ σημειώνει ότι το χρέος στο τέλος Αυγούστου εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στα €24,8 δισεκατομμύρια, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στα τα ίδια επίπεδα με το τέλος του 2020.
 
«Αυτή τη στιγμή τα ρευστά διαθέσιμα είναι σημαντικά και επαρκούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Δημοκρατίας για το 2021 και σημαντικού μέρους του 2022», αναφέρει το ΓΔΔΧ.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές.  Όπως αναφέρει, κατά την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2021, οι αποδόσεις που λήγουν μέχρι και το 2027 ήταν αρνητικές.
 
Όπως αναφέρεται, κατά το 2021 η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου (λήξης 2030) κατέγραψε τη χαμηλότερη απόδοση στις 20 Αυγούστου με 0,104% και τη μέγιστη στις 19 Μαΐου που ήταν 0,591%, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου τύγχανε διαπραγμάτευσης στο 0,311%.
 
Σημειώνει ακόμη ότι οι αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων βρίσκονται σε ανοδική τροχιά από τον περασμένο Αύγουστο, κάτι που αποδίδεται προβλέψεις της ΕΚΤ για την πορεία των επιτοκίων την αντίδρασή της στις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και την άνοδο του πληθωρισμού.
 
Παράλληλα, οι αποδόσεις των εγχώριων Γραμματίων Δημοσίου συνεχίζουν να υποχωρούν, με την τελευταία δημοπρασία τον Σεπτέμβριο να καταγράφει αρνητική απόδοση 0,41%, με τη συμμετοχή των κυπριακών τραπεζών στις εκδόσεις να είναι ισχυρή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Καιρός: Θα «πνιγούμε» από τη σκόνη - Πότε αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο Tik Τοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top