ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερή Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου: Στο τραπέζι Κυπριακό, μεταναστευτικό και ηλεκτρική διασύνδεση

Τριμερή Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου: Στο τραπέζι Κυπριακό, μεταναστευτικό και ηλεκτρική διασύνδεση

Ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων που καλύπτει τις κοινές δράσεις Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου στους τομείς της στενής τους συνεργασίας, όπως η Ενέργεια, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, το Μεταναστευτικό και άλλα περιφερειακά ζητήματα θα απασχολήσουν την τριμερή Σύνοδο Κορυφής, που αρχίζει σήμερα το πρωί στην Αθήνα, στην οποία θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι τρεις ηγέτες, επικεφαλής των αντιπροσωπειών των τριών χωρών, μεταξύ άλλων, θα ανασκοπήσουν την πορεία της τριμερούς συνεργασίας και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της, και θα συζητήσουν θέματα που αφορούν το Μεταναστευτικό, τις κοινές δράσεις για αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, περιφερειακά ζητήματα, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στο Κυπριακό, θέματα Ενέργειας, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση και έργα μεταφοράς φυσικού αερίου, θέματα συνεργασίας της Διασποράς των τριών χωρών, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου.

Προς της Ολομέλειας της τριμερούς Συνόδου θα πραγματοποιηθεί στις 10.15πμ, διμερής συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στον χώρο διεξαγωγής της Συνόδου.

Κατά τη διμερή συνάντηση θα συζητηθούν θέματα που άπτονται των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου με έμφαση στον ενεργειακό τομέα και οι σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου.

Σημειώνεται ότι σήμερα, στις 7μμ, θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στο Μέγαρο Μαξίμου, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας για την υλοποίηση έργων υποδομής, για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής που πλήγηκαν το 2018.

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο εδράζεται σε απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2018, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τη σύσταση ειδικού λογαριασμού κρατικής αρωγής και δωρεών για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων στήριξης και ενίσχυσης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018 στην Ανατολική Αττική. Μέσω του εν λόγω ειδικού λογαριασμού συγκεντρώθηκε από δωρεές ιδιωτών το ποσό των 973.282,97 ευρώ, ενώ, για τον ίδιο σκοπό, κατατέθηκε ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ, ως συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βάσει πολιτικής συνεννόησης, καθώς και συναντήσεων μεταξύ των αρμόδιων αντιπροσωπειών των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2021, αποφασίστηκε το πιο πάνω συνολικό ποσό του ειδικού λογαριασμού να διατεθεί, αποκλειστικά, για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων στην πληγείσα περιοχή.

Τα έργα, τα οποία προνοεί το Μνημόνιο, αφορούν την ανέγερση συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών, καθώς και τη διαμόρφωση του υπάρχοντος χώρου πρασίνου σε χώρο δασικής αναψυχής.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής θα υπογραφούν, σε τριμερές επίπεδο, Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης και νέο Μνημόνιο Συνεργασίας σε θέματα Διασποράς το οποίο θα θεσπίσει κοινό πλαίσιο δράσης με προγράμματα για τον περαιτέρω συντονισμό των οργανώσεων Διασποράς σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό.

Στις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής θα συμμετάσχουν, επίσης, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κορνήλιος Κορνηλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο περιθώριο της τριμερούς Συνόδου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία θα παρακαθίσουν για κάθε χώρα εκπρόσωποι εταιρειών ενέργειας και εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών με αντικείμενο τη μεταφορά φυσικού αερίου (LNG).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top