Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Πρόεδρος της Βουλής: Ενωμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για εξεύρεση δίκαιης λύσης

31.10.2021
10:33
Πολιτική

Όλες και όλοι έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε ενωμένοι την προσπάθεια για εξεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Σε επιμνημόσυνο λόγο της στο μνημόσυνο των ηρώων Χολετριών που τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, στα Χολέτρια, η κα. Δημητρίου σημείωσε πως δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να βολευτούμε με την επίπλαστη ομαλότητα που προσφέρει η σημερινή ανωμαλία της διαίρεσης της πατρίδας μας, και πως δεν μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε τις καταστροφικές συνέπειες που θα επέλθουν εάν δεν απελευθερωθεί και δεν επανενωθεί ο τόπος μας.

Η ημικατεχόμενη Κύπρος, σημείωσε, “εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Περισσότεροι από 40 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες απειλούν άμεσα την εθνική επιβίωση και την ιστορική συνέχεια του κυπριακού Ελληνισμού. Υπό την καθοδήγηση της Άγκυρας η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένει στη λύση των δύο κρατών και παράλληλα υπονομεύει τις όποιες προοπτικές επανέναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπαναχωρώντας από τα συμφωνηθέντα στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη”, ανέφερε.

Στην Αμμόχωστο, συνέχισε, η Τουρκία δημιουργεί νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη περιοχή με τελικό στόχο τον εποικισμό της. Στην κυπριακή ΑΟΖ οι θρασύτατες προκλήσεις συνεχίζονται καθημερινά.

Πρόσθεσε πως με βαρύ αίσθημα ευθύνης πρέπει να συνδράμουμε όλες και όλοι, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για άρση της απαράδεκτης υφιστάμενης κατάστασης. Για ανατροπή, όπως είπε, των κατοχικών δεδομένων και τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας, ειρήνης, ατομικής και εθνικής αξιοπρέπειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας.

Το οφείλουμε, πρόσθεσε, στους προγόνους μας, στα παιδιά μας, στους ήρωες μας, που αναμένουν τη δικαίωση των αγώνων και των θυσιών τους , γιατί, όπως είπε, όπως μας διδάσκει ο Περικλής, σ’ αυτούς που στη ζωή τους ήταν γενναίοι με έργα, με έργα θα πρέπει να αποδίδονται και οι τιμές.

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως έχουμε μπροστά μας μια πολύτιμη ευκαιρία να μετατρέψουμε το σημερινό μνημόσυνο σε υπόμνηση αυτοσυνειδησίας, αυτοσυνειδησίας για τη δική μας ευθύνη έναντι της ιστορίας, έναντι της πατρίδας.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σημείωσε πως βαραίνει η καρδιά, όταν προσμετρά κανείς τον πόνο και τη θλίψη που μια τόσο μικρή κοινότητα όπως τα Χολέτρια κλήθηκε να περάσει. Μια κοινότητα που όσο λίγες πλήρωσε το τίμημα των αγώνων της πατρίδας για λευτεριά και δημοκρατία.

Στους ήρωες όμως δεν τους πρέπει ούτε κλάμα ούτε μοιρολόι. Τους πρέπει, συνέχισε, “τιμή και περηφάνια, γιατί οι οκτώ τους είναι παιδιά δικά μας, άξια παιδιά των Χολετριών, άξια τέκνα της Κύπρου. Και ο Θεόδωρος Ζήνωνος, ο Δημοσθένης Περικλή, η Γαλάτεια Ζήνωνος, ο Κυριάκος Παπαλαζάρου, ο Σωτήρης Παπαλαζάρου, ο Φειδίας Στόκκου, ο Αριστόδημος και ο Αντρέας Ιακώβου περιμένουν από εμάς να φανούμε αντάξιοι της θυσίας τους", συμπλήρωσε.

ΚΥΠΕ