ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη η Πρόεδρος Γεωργίας - Συνομιλίες με Πρόεδρο Αναστασιάδη

Στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη η Πρόεδρος Γεωργίας - Συνομιλίες με Πρόεδρο Αναστασιάδη

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα και αύριο η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής της, η κα. Ζουραμπισβίλι θα μεταβεί το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τύχει επίσημης υποδοχής στις 11 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι δύο Πρόεδροι θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και θα παρακαθίσουν στη συνέχεια σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ενώ θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Κατά τη συνάντηση, θα γίνει επίσης εκατέρωθεν παρασημοφόρηση των δύο Προέδρων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση πως οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Γεωργίας θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση των δυο Προέδρων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει, σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, τη Γεωργιανή ομόλογό του για τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και για τις απαράδεκτες αξιώσεις της όσον αφορά το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Πρόεδρος Ζουραμπισβίλι θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, κατά τις οποίες θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και τρόποι ενίσχυσης τους, αλλά και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι οι σχέσεις ΕΕ – Γεωργίας, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνεχιζόμενες προσπάθειες αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Ο κ. Πελεκάνος σημείωσε πως "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει την Πρόεδρο της Γεωργίας για τις απαράδεκτες προκλήσεις της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αλλά και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ βεβαίως θα ενημερώσει και για τις απαράδεκτες αξιώσεις που προβάλλουν όσον αφορά το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού".

Όπως ανακοινώθηκε, στη συνέχεια η Πρόεδρος της Γεωργίας θα επισκεφθεί την Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, και ακολούθως θα μεταβεί στην Πρεσβεία της Γεωργίας όπου θα συναντηθεί με μέλη της γεωργιανής κοινότητας στην Κύπρο.

Στις 8 το βράδυ, η Πρόεδρος της Γεωργίας θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή της ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αύριο 10 Νοεμβρίου, η Γεωργιανή Πρόεδρος θα επισκεφθεί το γεωργιανό Μοναστήρι στη Γιαλιά και στη συνέχεια θα αναχωρήσει από την Κύπρο.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top