ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρχισαν να «μυρίζουν» σκάνδαλο και τα σκουπίδια- Έρευνες από τον Γενικό Ελεγκτή – Στα χέρια του ΠτΔ η έκθεση της Επ. Περιβάλλοντος

Άρχισαν να «μυρίζουν» σκάνδαλο και τα σκουπίδια- Έρευνες από τον Γενικό Ελεγκτή – Στα χέρια του ΠτΔ η έκθεση της  Επ. Περιβάλλοντος

Σε έλεγχο των συστημάτων ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων προβαίνει το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη μετά από αίτημα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννας Παναγιώτου, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση των πεπραγμένων της για το έτος 2014.

Παράλληλα, σε δηλώσεις της μετά την επίδοση της έκθεσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι η συνάντηση που είχαν «ήταν πολύ εποικοδομητική, έχουμε συμφωνήσει κάποια θέματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα οποία θα εξαγγελθούν από κοινού σύντομα».

Έχουμε επιλέξει την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος για να επιδώσουμε την ετήσια μας έκθεση, ανέφερε.

Κύριοι άξονες της έκθεσης, σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου «είναι τα μεγάλα θέματα περιβάλλοντος, το θέμα των κλιματικών αλλαγών, της διαχείρισης των αποβλήτων, της ευημερίας των ζώων, το θέμα της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου και μικρότερα θέματα που έχουν να κάνουν γενικότερα με την προστασία του περιβάλλοντος και με τις μελέτες εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο υπέρ της ανάπτυξης γιατί μέσα από αυτές οι επιχειρηματίες έχουν ανταγωνιστικά έργα και βέβαια υπάρχει μια πρόληψη για προβλήματα στο περιβάλλον».

Σε ερώτηση πού βρίσκεται η Κύπρος με τους στόχους 2020 για την αειφόρο ανάπτυξη, είπε ότι «υπάρχουν θέματα στα οποία προχωράμε με κανονικούς ρυθμούς και θέματα τα οποία είμαστε πίσω, έχουμε δρόμο». Άρα, πρόσθεσε, «πρέπει να ληφθούν πρακτικά μέτρα και να υλοποιηθούν στρατηγικές, διαχειριστικά σχέδια, προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών και όλα αυτά πρέπει να επιταχυνθούν για να είμαστε συνεπείς με τους στόχους μας».

Κληθείσα να δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα είπε ότι «έχουμε θέματα με τη διαχείριση των αποβλήτων».

Με τα θέματα ενέργειας, συνέχισε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, «έχουμε στόχους, αλλά έχουμε ζητήσει οι ίδιοι να είναι χαμηλότεροι, κάτι το οποίο δεν είναι θετικό κατά την άποψη μου». Σύμφωνα με την ίδια «θα ήταν καλύτερα να προχωράμε με τους ρυθμούς των υπολοίπων χωρών».

Σε ερώτηση για τους ρύπους ανέφερε ότι «το θέμα αυτό υπάρχει όμως και μέσα από την οικονομική κρίση έχουν μειωθεί οι εκπομπές και είμαστε σε ένα καλύτερο δρόμο, όχι από τα μέτρα πρόληψης αλλά λόγω της μείωσης της παραγωγής».

Εξάλλου στην έκθεση της κ. Παναγιώτου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο Γενικός Ελεγκτής σε απάντησή του σε αίτημα του γραφείου της αναφέρει ότι θα αρχίσει  Διαχειριστικός Έλεγχος για τις περιοχές που εμπίπτουν στο Δίκτυο Natura 2000.

Προστίθεται ότι σύμφωνα με την απάντηση του Γενικού Ελεγκτή αυτό θα γίνει «μόλις ολοκληρωθεί ο Διαχειριστικός Έλεγχος των συστημάτων ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων που εδρεύουν στην Κύπρο τον οποίον επίσης έχει ζητήσει η Επίτροπος Περιβάλλοντος».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top