ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διακόπηκε η διαδικασία έφεσης του Λευτέρη Εμπεδοκλή - Πέθανε στη φυλακή για την γνωστή υπόθεση «Μακού» στο Μακένζυ

Διακόπηκε η διαδικασία έφεσης του Λευτέρη Εμπεδοκλή - Πέθανε στη φυλακή για την γνωστή υπόθεση «Μακού» στο Μακένζυ

Διακόπηκε με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η διαδικασία έφεσης που είχε καταχωρίσει, πριν τον θάνατό του, ο πρώην δημοτικός γραμματέας Λάρνακας Λευτέρης Εμπεδοκλής.

Ο Λευτέρης Εμπεδοκλής επιδίωξε να προσβάλει την καταδικαστική απόφαση που το Κακουργιοδικείο Λάρνακας εξέδωσε εναντίον του και την ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων που του είχε επιβάλει για τα αδικήματα της κλοπής από δημόσιο λειτουργό, της απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (υπόθεση «Μακού»).

Ο Εμπεδοκλής απεβίωσε στις 26 Μαρτίου 2021, ενώ εξέτιε την ποινή του και προτού καταστεί εφικτό να ακουστεί η έφεσή του. Η σύζυγος και τα παιδιά του αποβιώσαντος ζήτησαν όπως συνεχιστεί η εκδίκαση της έφεσης, εγείροντας, πέραν της οικονομικής πτυχής, ζήτημα αποκατάστασης της μνήμης του αποβιώσαντα και της φήμης της οικογένειάς του.

Το Ανώτατο αποφάνθηκε ότι οι προσωπικοί αντιπρόσωποι αποβιώσαντα κατήγορου δεν μπορούν να συνεχίσουν ποινική υπόθεση που ο αποβιώσας, ως ιδιώτης κατήγορος, είχε καταχωρίσει εναντίον άλλου. Έγινε, δε, αναφορά σε παλαιότερη απόφαση του Εφετείου, για συναφές ζήτημα, σύμφωνα με την οποία η κυπριακή νομολογία δεν παρέχει γενικό δικαίωμα σε προσωπικούς αντιπροσώπους αποβιώσαντος κατηγόρου να υποκατασταθούν στη θέση του για σκοπούς προώθησης της ποινικής υπόθεσης.

«Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταχώρισης έφεσης από οποιοδήποτε άλλο στην περίπτωση θανάτου του καταδικασθέντα, προτού προλάβει να καταχωρήσει έφεση. Και δεν βλέπουμε κανένα λόγο να διακρίνουμε μεταξύ του δικαιώματος, στην περίπτωση που υφίστατο, της συνέχισης ποινικής έφεσης και της καταχώρισης στην περίπτωση που ο καταδικασθείς δεν είχε προλάβει να το πράξει λόγω του θανάτου του.

Θεωρούμε ότι οι πρόνοιες του Νόμου, όπως είναι διατυπωμένες, δεν επιτρέπουν τη συνέχιση ποινικής έφεσης μετά το θάνατο του καταδικασθέντα και ως εκ τούτου η διαδικασία της έφεσης διακόπτεται», τονίζεται στην ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Λευτέρης Εμπεδοκλής ήταν επί σειρά ετών δημοτικός γραμματέας στο Δήμο Λάρνακας. Κρίθηκε ένοχος από το Κακουργιοδικείο ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 απέσπασε από τον επιχειρηματία Θεοδόση Χρυσοστόμου, ιδιοκτήτη τότε του παραλιακού κέντρου «Μακού» στο Μακένζυ, ποσό 35 χιλιάδων ευρώ με την προϋπόθεση να νομιμοποιήσει παράνομες επεκτάσεις και μετατροπές που είχαν γίνει στο εν λόγω κέντρο.

Αντί αυτού, όμως, ο Δήμος Λάρνακας έσυρε τον συγκεκριμένο επιχειρηματία στο δικαστήριο για να λογοδοτήσει για τις παράνομες επεκτάσεις στο κέντρο του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top