ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θα υπάρξει χάος στην Τουρκία! Μεγάλη νίκη για HDP, ήττα για AKP

Θα υπάρξει χάος στην Τουρκία! Μεγάλη νίκη για HDP, ήττα για AKP

Μεγάλη νίκη για το φιλοκουρδικο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς περνάει το εκλογικό όριο του 10% και μπαίνει για πρώτη φορά στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ενώ για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αποτελεί μεγάλη ήττα, καθώς δεν καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Με καταμετρημένο το 86% των ψήφων, το ΑΚΡ λαμβάνει 41,9% και 259 έδρες, το CHP 25,1% και 130 έδρες, το MHP 16,8% και 83 έδρες και το HDP 11,9% και 77 έδρες. Η συμμετοχή στις εκλογές εκτιμάται μέχρι στιγμής ότι είναι κοντά στο 85% και θεωρείται αρκετά ψηλή.

Το κυβερνών κόμμα είχε μεγάλη απώλεια ψήφων στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Ανατολική Τουρκία, ενώ αύξηση ψήφων στην Κωνσταντινούπολη και την Ανατολική Τουρκία είχε το φιλοκουρδικό κόμμα.

Η πρώτη επίσημη δήλωση έγινε εκ μέρους του HDP από τον Σουρέγια Οντέρ, ο οποίος χαρακτήρισε νίκη για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ειρήνη το αποτέλεσμα των εκλογών και κάλεσε τους οπαδούς του κόμματός του να μην πανηγυρίσουν, ώστε να μη δοθεί ευκαιρία για προβοκάτσια. Ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του κόμματός του εκτιμάται ότι θα είναι 80.

Πάντως, παρά την έκκληση του Σουρέγια Οντέρ, οι οπαδοί του φιλοκουρδικού κόμματος άρχισαν τους πανηγυρισμούς.

Τουρκικά μέσα χαρακτηρίζουν έκπληξη το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς το ΑΚΡ δεν κατάφερε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης χρειάζονται 276 έδρες, ενώ το ΑΚΡ φαίνεται να λαμβάνει μόνο 259 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει αύριο εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον αρχηγό του ΑΚΡ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Το σενάριο για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το φιλοκουρδικό κόμμα έχει εξασθενίσει έπειτα από την κατηγορηματική δήλωση του αρχηγού του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς ότι δεν πρόκειται το κόμμα του να συνεργαστεί με το ΑΚΡ.

Ωστόσο ούτε και το σενάριο συνεργασίας με το HDP δεν αποκλείεται δεδομένου ότι τις πλείστες φορές άλλα λέγονται προεκλογικά και άλλα γίνονται μετεκλογικά.

Στην περίπτωση ωστόσο που δεν υπάρξει συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού, δεν αποκλείεται και το σενάριο επανάληψης των εκλογών.

Θα υπάρξει χάος στην Τουρκία, δηλώνει στέλεχος του ΑΚΡ 

"Δεν μας άξιζε αυτή η εικόνα. Δεν κάναμε τίποτα άλλο από το να υπηρετούμε το έθνος", δήλωσε το στέλεχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Μπουρχάν Κουζού στο BBC και προβλέπει ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί καν κυβέρνηση συνασπισμού και θα υπάρξει χάος στην Τουρκία.

Είναι η πρώτη δήλωση από πλευράς του ΑΚΡ για το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Μπουρχάν Κουζού δήλωσε ωστόσο ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Μπουρχάν Κουζού εκτιμά ότι η Τουρκία για μεγάλο διάστημα θα πάει σε κυβερνήσεις συνασπισμού και θα μπει σε μια κατάσταση χάους. "Από αυτή την εικόνα κυβέρνηση δεν γίνεται. Ούτε καν κυβέρνηση συνασπισμού. Φαίνεται ότι οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες".

Ο Μπουρχάν Κουζού είπε ακόμη ότι τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι το παρόν κοινοβουλευτικό σύστημα είναι αδύναμο και πως η λύση είναι να περάσει η χώρα σε προεδρικό σύστημα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top