ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος υγείας - «Mαύρο» σενάριο ECDC για Κύπρο τον Γενάρη

Δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος υγείας - «Mαύρο» σενάριο ECDC για Κύπρο τον Γενάρη

Μέρα με τη μέρα αυξάνεται η πίεση στα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου εξαιτίας της αύξησης των περιστατικών covid που χρήζουν νοσηλείας, με το μέσο όρο των εισαγωγών να ξεπερνούν τις 15 κάθε μέρα και τα εξιτήρια να ανέρχονται στα δώδεκα. Το ισοζύγιο εισαγωγών-εξιτηρίων παραμένει αρνητικό, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό για τη συνέχεια, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα μόνο οι ασθενείς covid στα δημόσια νοσηλευτήρια ανέρχονται στους 159, εκ των οποίων 59 σε σοβαρή κατάσταση.

Πέραν όμως των 159 ασθενών covid στα δημόσια νοσηλευτήρια νοσηλεύονται περίπου άλλοι 900 ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας. «Είναι μια δύσκολη κατάσταση και αναμένουμε να είναι ακόμη πιο δύσκολη το επόμενο διάστημα» δήλωσε στο Themaonline στέλεχος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), διαβεβαιώνοντας ότι υλοποιείται το σχέδιο που προβλέπει ανάπτυξη πρόσθετων κλινών covid στα δημόσια νοσηλευτήρια για την κάλυψη των αναγκών. Η αρχή έγινε ήδη από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Αυξηση μετά τις γιορτές

Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ μελετούν συνεχώς τα δεδομένα και προετοιμάζονται για αυξημένο κύμα περιστατικών τον Δεκέμβριο αλλά ιδιαίτερα τον Ιανουάριο, αμέσως μετά τις γιορτές. Ειδικά το διάστημα μετά τις γιορτές θα πρέπει να αναμένεται μεγάλη διασπορά του ιού, σαν αποτέλεσμα του αυξημένου συγχρωτισμού σε κοινωνικές και οικογενειακές εκδηλώσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ακραίο σενάριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), προβλέπει ότι τον Ιανουάριο αναμένεται να καταγραφεί στην Κύπρο και αυξημένος αριθμός νεκρών εξαιτίας του covid, εκτίμηση η οποία γίνεται στη βάση των θετικών περιστατικών, του βαθμού εμβολιασμού και άλλων δεδομένων. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι όλα τα μέχρι στιγμής ακραία σενάρια του ΕCDC για την Κύπρο δεν επαληθεύτηκαν.

Οι αρμόδιοι εκτιμούν πάντως ότι με τα νέα μέτρα που τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου θα υπάρξει περιορισμός της διασποράς του ιού, κάτι το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα αρχίσει να γίνεται αισθητό σε δύο εβδομάδες, δηλαδή ακριβώς στην καρδιά των Χριστουγένννων και της Πρωτοχρονιάς.

SOS από τον ΠΟΥ

Ιδιαίτερα δύσκολη θεωρείται η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται με αστραπιαία ταχύτητα. «Καμία παραλλαγή του κορωνοϊού που προκαλεί την Covid-19 δεν διαδόθηκε τόσο γρήγορα όσο η Όμικρον», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εκτιμά ότι το νέο στέλεχος βρίσκεται πλέον σε όλες τις χώρες. Μιλώντας από τη Γενεύη, ο γενικός γραμματέας του Oργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Όμικρον σε 77 χώρες. «Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή» του SARS-CoV-2, εξήγησε.

«Ανησυχούμε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την Όμικρον ήπια (…) Ακόμη και αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα», προειδοποίησε και υπογράμμισε ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να βγει από την κρίση και ζήτησε να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: οι μάσκες, ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων και η τήρηση των αποστάσεων. «Να τα κάνετε όλα αυτά. Κάντε τα με συνέπεια. Κάντε τα σωστά», επέμεινε.

Σαρώνει στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ως πολύ δύσκολη περιγράφεται η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου την Τρίτη οι ειδικοί εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το στέλεχος Όμικρον θα αποτελεί την επικρατούσα μετάλλαξη του ιού στη χώρα εντός των επόμενων 48 ωρών. Ηδη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται ότι η Όμικρον έχει εξαπλωθεί στο Λονδίνο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top