ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καμπανάκι» από το Υπ. Εργασίας προς εργολάβους για έργα δημοσίου και αδήλωτη- παράνομη εργασία

«Καμπανάκι» από το Υπ. Εργασίας προς εργολάβους για έργα δημοσίου και αδήλωτη- παράνομη εργασία

Τα φαινόμενα της παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης διαβρώνουν την οικονομία και το σύστημα εργασιακών σχέσεων και δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που λειτουργεί σε βάρος, όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και όλων των επιχειρήσεων και εργοδοτών που διακρίνονται για τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό τους, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι ο κατασκευαστικός τομέας μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την ανάκαμψη της οικονομίας και με βάση τις εξελίξεις στην οικονομία και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε χαιρετισμό στην 20η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου -ΟΣΕΟΚ- τον οποίο διάβασε ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, η κ. Αιμιλιανίδου κάλεσε τους εργολάβους να επιδείξουν έμπρακτα την προσήλωση τους, τόσο στην τήρηση των πρότυπων κανόνων για τα έργα του δημοσίου, όσο και τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με την παράνομη και αδήλωτη απασχόληση, όπως αυτές απορρέουν και από τη νομοθεσία.

Η Υπουργός σημείωσε ότι τα μικτά κλιμάκια επιθεώρησης εντατικοποιούν τους ελέγχους επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί 15.000 επιθεωρήσεις στην οικοδομική βιομηχανία, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 75% του συνόλου των επιθεωρήσεων των μικτών κλιμακίων.

Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από τις επιθεωρήσεις, προκύπτει ότι εντός του 2009 το 26% των εργαζομένων ήταν αδήλωτο στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, ενώ το 2015 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 21% ανέφερε η Υπουργός , τονίζοντας ότι ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί τις αρνητικές προεκτάσεις αυτού του φαινομένου που δεν είναι μόνο θέμα εργασιακό, αλλά και κοινωνικό, και έτσι δημιουργείται η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Σύμφωνα με την Υπουργό, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην τροποποίηση των Συμβολαίων για τα κατασκευαστικά έργα του Δημοσίου και μεταξύ άλλων προνοούνται αυξημένες χρηματικές ποινές για αδήλωτη και παράνομη απασχόληση και αποκλεισμός από προσφορές σε περιπτώσεις προηγούμενων καταδικών για παράνομη και αδήλωτη απασχόληση. Ένα άλλο πολύ σημαντικό μέτρο , πρόσθεσε, είναι η υιοθέτηση πρόνοιας για υποχρέωση πρόσληψης νέου προσωπικού από καταλόγους ανέργων.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι η εργοδοτική και η συντεχνιακή πλευρά έχουν επιδείξει εδώ και χρόνια μεγάλη ωριμότητα και έχουν επιτύχει πολλά, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών, τις εργασιακές σχέσεις και την ασφάλεια και υγεία στον κλάδο υπενθυμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και είναι σε ισχύ Μνημόνιο Συμφωνίας.

Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη της διαδικασίας ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης και διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας θα είναι στη διάθεση τους για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top