ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κύπρο αρχίζουν «πόλεμο» αυτοί οι δύο Ρώσοι ολιγάρχες – Από καλύτεροι φίλοι έγιναν θανάσιμοι εχθροί

Στην Κύπρο αρχίζουν «πόλεμο» αυτοί οι δύο Ρώσοι ολιγάρχες – Από καλύτεροι φίλοι έγιναν θανάσιμοι εχθροί

Οι δύο Ρώσοι ολιγάρχες αναμένεται να συγκρουστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στις αίθουσες των κυπριακών δικαστηρίων, σε μια ιδιωτική μάχη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αφορούν τα κέρδη μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής λιπασμάτων της Ρωσίας.

Ο Αλέξανδρος Γκορμπατσόφ ισχυρίζεται ότι ο Αντρέι Γκιούριεβ, ένας εκ των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας, του έχει στερήσει το 24 τοις εκατό των μετοχών της Ρωσικής κολοσσιαίας εταιρείας λιπασμάτων «Phosagro», υπαναχωρώντας από τη συμφωνία που είχε συναφθεί μεταξύ τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η περιουσία του Γκιούριεβ ξεπερνά τα  3,5 δις δολάρια, ενώ μεταξύ άλλων, ο ίδιος  είναι ιδιοκτήτης του  Witanhurst House στο Highgate, του δεύτερου μεγαλύτερου σπιτιού σε ολόκληρο το Λονδίνο.

Παράλληλα είναι και ένας από τους 14 υπόπτους σε υπόθεση που διερευνά η αστυνομία στην Κύπρο. Στις 16 Σεπτεμβρίου, το δικαστήριο Λεμεσού θα αποφασίσει αν η υπόθεση πρόκειται να δικαστεί.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Γκορμπατσόφ και Γκιούριεβ αποτελεί, σύμφωνα με τους Financial Times, μια κλεφτή ματιά στις πολύπλοκες δομές των μετόχων με τους επιχειρηματίες και των σχέσεων που σχηματίστηκαν μεταξύ τους, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990  , οι οποίες δεν γίνονταν πάντα με τις παραδοσιακές νόμιμες μεθόδους.

Ενώ πολλές από αυτές τις συνεργασίες παραμένουν εκτός οπτικού πεδίου, κάποιες έρχονται σήμερα στο φως.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά τα τελευταία τρία χρόνια, το  Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου έχει κατακλυστεί από αστικές υποθέσεις που κατατίθενται από υπηκόους πρώην σοβιετικών κρατών, όπως την  6,5 δις δολαρίων  προσφυγή του Μπόρις Μπερεζόφσκι κατά του ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς

Η διαφορά μεταξύ του Γκιούριεβ και Γκορμπατσόφ είναι ασυνήθιστη, αφού πρόκειται για μια ποινική δίωξη.

Απορρίπτοντας την ουσία των καταγγελιών του Γκορμπατσόφ, οι συνήγοροι υπεράσπισης του δεύτερου, ανέφεραν ότι, «Ο κύριος Γκορμπατσόφ προβάλλει αυτές τις αξιώσεις εδώ και τρία χρόνια, χωρίς να προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Ο ισχυρισμός του δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ευκαιριακή ιδιωτική καταγγελία, η οποία δεν απαιτείται απόδειξη, ή επανεξέταση για να υποβληθεί σε δικαστήριο».

Το θέμα χειρίζεται η κυπριακή δικαιοσύνη, αφού στην υπόθεση φέρεται να έχουν ανάμιξη και  κυπριακές εταιρείες.

Μέχρι στιγμής δεν αποκλείστηκε να τρέξουν και παράλληλες αστικές διαδικασίες στο Λονδίνο για την ίδια υπόθεση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top