ΕΛΛΑΔΑ

Το μήνυμα του Τσίπρα: Έτοιμος να πει όχι εάν η συμφωνία δεν είναι βιώσιμη

Το μήνυμα του Τσίπρα: Έτοιμος να πει όχι εάν η συμφωνία δεν είναι βιώσιμη

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας με τα όσα είπε στη σύσκεψη στο Μαξίμου στους συνεργάτες του, σύμφωνα με πηγές, που επικαλείται το Mega.

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός θα σηκώσουμε το βάρος γιατί μόνο μας κριτήριο είναι η έξοδος από την κρίση και από τα μνημόνια της υποτέλειας.

«Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της και άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο» φέρεται να είπε και συμπλήρωσε: 

«Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να διαχειριστούμε τα δύσκολα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Οι αποφάσεις και η διαχείριση τους ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, όσο δύσκολες και να είναι.

» Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς, θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο 'όχι' και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία.»

Πως ερμηνεύονται οι προθέσεις του Τσίπρα

Ως μήνυμα προς δύο μέτωπα, το ένα στο εξωτερικό, το άλλο στο εσωτερικό, ερμηνεύουν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα, τα λόγια που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την χθεσινοβραδινή σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με στενούς συνεργάτες του, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το λεγόμενο «ελληνικό πρόγραμμα».

Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει λέει, τις ευθύνες του σε κάθε περίπτωση – είτε υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, είτε όχι.

Αποκλείει κάθε πιθανότητα για προσφυγή στις κάλπες, και με τον τρόπο του κατέστησε σαφές ότι  δεν θα λιποψυχήσει όσο δύσκολες και αν είναι οι διαπραγματεύσεις και, προπαντός, τόνισε πως αν υπάρξει συμφωνία με δύσκολο συμβιβασμό η κυβέρνηση θα σηκώσει το βάρος, ενώ εάν τα πράγματα οδηγηθούν σε αδιέξοδο, πάλι αυτός και η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη να πει «το μεγάλο όχι».

Παρόντες στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, ήταν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς, ο Υπουργός υπεύθυνος για Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Χουλιαράκης., ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο Υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας, Υποδομών και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Οι 4 πρώτοι βρίσκονται από αργά το απόγευμα σήμερα, Σάββατο, στις Βρυξέλλες, για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, στις οποίες θα συμμετάσχει από την μεριά του ΔΝΤ και ο άλλοτε εκπρόσωπός του στην «τρόικα» της Αθήνας,  Πόουλ Τόμσεν.

Μιλώντας στους στενούς συνεργάτες του, και προτρέποντάς τους, όπως μαθαίνει το ΚΥΠΕ, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια επίτευξης «αξιοπρεπούς συμβιβαστικής λύσης με τους εταίρους», ο Πρωθυπουργός τους υπενθύμισε ότι ο ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ «για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να διαχειριστούμε τα δύσκολα», συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, και ότι επομένως «οι αποφάσεις και η διαχείριση τους ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, όσο δύσκολες και να είναι».

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε «μια βιώσιμη συμφωνία», ο κ. Τσίπρας είπε πως «όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός θα σηκώσουμε το βάρος γιατί μόνο μας κριτήριο είναι η έξοδος από την κρίση και από τα μνημόνια της υποτέλειας».

Η αποστροφή του αυτή, ερμηνεύεται από πολιτικούς σχολιαστές στην Αθήνα ως σαφή δήλωση και επισήμανση προς την εσωκομματική πτέρυγα που θεωρεί ως casus belli κάθε απόκλιση από τις προεκλογικές αναγγελίες του κυβερνώντος κόμματος, και έχει καταστήσει σαφές ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπερψηφίσει στη Βουλή νόμο που θα περιέχει μέτρα που μπορούν να εκληφθούν ως «μνημονιακά».

Μιλώντας όμως στους στενούς συνεργάτες του οικονομικού του επιτελείου, ο Πρωθυπουργός, φέρεται σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου να έχει καταλήξει στο τι θα κάνει και εάν τα πράγματα δεν εξελιχτούν θετικά για την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας θεωρεί πως η μη επίτευξη συμφωνίας, θα αποδείξει ότι η Ευρώπη «επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας», και ότι σε αυτήν την περίπτωση «πάλι εμείς, θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία».

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας, από την ημέρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας στις 25 Ιανουαρίου φέτος, που έστω και υποθετικά κάνει αναφορά στο τι θα πράξει η κυβέρνησή του σε περίπτωση ναυαγίου των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως φέρεται να είπε χθες βράδυ στους στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, η περίπτωση προσφυγής σε κάλπες, ώστε να αποφασίσει ο λαός τι πρέπει να πράξει η κυβέρνηση εάν οι συνομιλίες καταλήξουν σε αδιέξοδο, είναι μη συζητήσιμη.


 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top