ΔΙΕΘΝΗ

Νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει τόσο έκτακτο δανεισμό όσο και χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ανακοίνωσε τη Δευτέρα το μεσημέρι η Πρόεδρος τη Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Για ακόμα μια φορά θα είμαι σαφής: Η Ουκρανία είναι μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα. Κάνει τις δικές της επιλογές. Η ΕΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της», τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Ειδικότερα, η οικονομική βοήθεια θα αποτελείται από ένα νέο έκτακτο πακέτο μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο «θα βοηθήσει την Ουκρανία «να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες λόγω της σύγκρουσης», εξήγησε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, εναπόκειται τώρα στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν την ΜΧΣ το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η Κομισιόν να προχωρήσει στην ταχεία εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

«Επιπλέον, σύντομα θα ξεκινήσουμε τις εργασίες για ένα δεύτερο, πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ΜΧΣ για τη στήριξη των προσπαθειών εκσυγχρονισμού της χώρας», ανέφερε.

Η βοήθεια θα περιλαμβάνει ακόμα τον διπλασιασμό της διμερούς χρηματοδοτικής βοήθειας μέσω επιχορηγήσεων, ο οποίος μεταφράζεται σε επιχορηγήσεις ακόμα 120 εκατομμυρίων ευρώ η οποία «θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Ουκρανίας για την οικοδόμηση και την ανθεκτικότητα του κράτους».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε ακόμα πως η ΕΕ θα συνεχίσει να επενδύει στο μέλλον της χώρας μέσω του επενδυτικού σχεδίου για την Ουκρανία το οποίο «αποσκοπεί στη μόχλευση επενδύσεων ύψους άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Στις δηλώσεις της η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως μίλησε την περασμένη Παρασκευή με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να αξιολογήσει την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας.

«Συζητήσαμε πώς η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο σε άμεσο ορίζοντα όσο και μεσοπρόθεσμα. Όπως πάντα, η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είμαστε σταθεροί στην αποφασιστικότητά μας», τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

«Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία, τόσο για τη στήριξη της ανθεκτικότητας και του εκσυγχρονισμού της χώρας, όσο και ειδικότερα για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

«Από το 2014, η ΕΕ και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν χορηγήσει στη χώρα πάνω από 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια», τόνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top