ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλεόνασμα 926.000 ευρώ προέκυψε στο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς το 2014

Πλεόνασμα 926.000 ευρώ προέκυψε στο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς το 2014

Σε έκθεσή του για τις οικονομικές καταστάσεις του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης επισημαίνει ότι για το έτος 2014, προέκυψε πλεόνασμα ύψους €926.079.

Κατά το 2014 τα έσοδα του ΔΣΜΚ ανήλθαν σε €4,4 εκ. και τα έξοδά του σε €3,3 εκ., ενώ το 2013 τα αντίστοιχα ποσά ανήλθαν σε €3,2 εκ. τόσο για τα έσοδα όσο και για τα έξοδα.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του ΔΣΜΚ, το οποίο αφορά στο κόστος προσωπικού, στο κόστος χρήσης του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας και στο ενοίκιο χρήσης ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, συνολικού ύψους €2,6 εκ. για το 2014 (€2,6 εκ. για το 2013), καλύπτεται από την ΑΗΚ, η οποία χρεώνει τον ΔΣΜΚ.

Τα έσοδα του ΔΣΜΚ αφορούν κυρίως στο τέλος ΔΣΜΚ, το οποίο για το 2014 ανήλθε σε €4,3 εκ. (€3,1 εκ. το 2013).

Σημειώνεται ότι το εν λόγω τέλος (για το 2014 €σεντ 0,11/kwh επί της τιμολογούμενης ενέργειας) επιβάλλεται στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Γενικός Ελεγκτής υποβάλλει στην έκθεσή του εισηγήσεις και επισημάνσεις. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι παρόλο ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει ανοίξει από 1.1.2014 για όλους τους καταναλωτές, ο ΔΣΜΚ δεν φαίνεται να είναι έτοιμος για να λειτουργήσει κανονικά με τις νέες
συνθήκες, λόγω καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε διάφορα θέματα.

Αναφέρει ότι για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου της Αγοράς Ηλεκτρισμού τέθηκε ως καταληκτική ημερομηνία ο Απρίλιος 2016, που στη συνέχεια μετατοπίστηκε στον Ιούνιο 2016.

Σημειώνεται ωστόσο ότι σε επιστολή του Διευθυντή του ΔΣΜΚ προς τη ΡΑΕΚ στις 9.4.2015, αναφέρεται ότι λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για τον καθορισμό της πιο πάνω ημερομηνίας, επιβάλλεται η τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω επιστολή επισημαίνονται καθυστερήσεις που αφορούν στην ολοκλήρωση/έγκριση του Σχεδιασμού νέου Μοντέλλου Αγοράς (εγκρίθηκε τελικά στις 15.5.2015), στην τροποποίηση των περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμων έτσι ώστε ο ΔΣΜΚ να ανεξαρτητοποιηθεί από την ΑΗΚ και να μπορεί να προσλαμβάνει το δικό του προσωπικό, στην έγκριση/ψήφιση του Προϋπολογισμού του ΔΣΜΚ για το 2015, στη στελέχωση του ΔΣΜΚ με το αναγκαίο προσωπικό, στην έκδοση των νέων Κανόνων Αγοράς Ηλεκτρισμού και στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση εξειδικευμένου λογισμικού, ως επακόλουθο των πιο πάνω καθυστερήσεων.

Επίσης σημειώνεται ότι εκκρεμεί η ετοιμασία και υποβολή στην ΡΑΕΚ, σχετικού Πρωτοκόλλου μεταξύ του ΔΣΜΚ και του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ), καθώς επίσης και η αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου Συστήματος Μεταφοράς.

Ο Διευθυντής του ΔΣΜΚ σε απάντησή του τον Ιούνιο 2015 ανέφερε ότι, λόγω των αλλαγών που επίκεινται σύντομα στη νομοθεσία, οι οποίες θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη σχέση του ΔΣΜΚ με τον ΔΣΔ και τον Ιδιοκτήτη Συστήματος Μεταφοράς (ΙΣΜ) η αναθεώρηση των πιο πάνω Πρωτοκόλλων θα προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.


 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top