ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Θα μετράμε τις στροφές στο λίκνισμα; - Απαντά ο Δρ Καραγιάννης για τα νέα μέτρα - ΒΙΝΤΕΟ

Θα μετράμε τις στροφές στο λίκνισμα; - Απαντά ο Δρ Καραγιάννης για τα νέα μέτρα - ΒΙΝΤΕΟ

Για τις χαλαρώσεις των μέτρων, το λίκνισμα, το test to stay στα νηπιαγωγεία και το ενδεχόμενο της 4ης δόσης, μίλησε ο Δρ Καραγιάννης, στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο.

Ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε πως ήταν καιρός να προχωρήσουμε κι εμείς  όπως και άλλες  χώρες σε χαλαρώσεις μέτρων, με την ελπίδα όμως πως δεν θα ξεθαρρέψουμε σε βαθμό που θα ξεχάσουμε κάποια πράγματα και θα επιδεινώσουμε την επιδημιολογική μας εικόνα. Γι’ αυτό είναι σημαντική συνέχισε, η προσοχή και εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας και των πρωτοκόλλων.

Σχετικά με το πρωτόκολλο για το λίκνισμα, όταν ερωτήθηκε πως αυτό θα εφαρμόζεται και για το αν θα περιορίζει δηλαδή τις στροφές που θα κάνουμε κλπ, ο Δρ Καραγιάννης γέλασε και διευκρίνισε πως τα πρωτόκολλα θα έχουν να κάνουν με την είσοδο στα κέντρα διασκέδασης και όχι με το λίκνισμα.

Συνέχισε λέγοντας, πως ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις, για το υποχρεωτικό rapid test στα νηπιαγωγεία, όπως και στην περίπτωση των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων με το test to stay. «Αυτός όλος ο θόρυβος κόπασε όμως επειδή το τεστ αυτό αποδίδει γι αυτό και θα εφαρμοστεί και σε άλλες δραστηριότητες, νηπιαγωγεία και δημόσια υπηρεσία. Και ο λόγος για τα νηπιαγωγεία είναι γιατί 6,5 % των κρουσμάτων από τα δεδομένα της ομάδας ιχνηλάτησης  που μας δόθηκαν την Δευτέρα,  είναι σε παιδία κάτω των 5 ετών», δήλωσε.

Πρόσθεσε πως, τα παιδιά των νηπιαγωγείων δεν μπορούν να εμβολιαστούν αυτή τη στιγμή και πολλά νηπιαγωγεία κλείνουν ως αποτέλεσμα, γιατί οι γονείς δεν τα παίρνουν όταν υπάρχει κρούσμα. Έτσι πλήττονται περισσότερο και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία παρά τα δημόσια, τα οποία χρειάζονται τα λεφτά για να διατηρηθούν ανοικτά. Κατ’ επέκταση έπρεπε να γίνει κάτι για να διευκολύνουμε και τους γονείς και τα νηπιαγωγεία, συμπλήρωσε.

Επιβεβαίωσε το γεγονός πως υπάρχει θετικότητα, αλλά δεν υπάρχει νοσηρότητα στον πληθυσμό πλέον και πρόσθεσε, «Ελπίζουμε ότι έτσι θα συνεχιστεί και ότι την όμικρον δεν θα διαδεχθεί κάποιο άλλο στέλεχος το οποίο θα έχει υψηλότερη νοσηρότητα, είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί κατακαλόκαιρα».

Εξήγησε, πως αυτό που βλέπουμε με την όμικρον, είναι ότι μπορεί να επαναμολύνει κάποιον σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή να μολυνθεί κάποιος με όμικρον και μετά σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν εκτεθεί στον ιό να παρουσιάσει πάλι συμπτώματα, να είναι θετικός και να μπορεί να μεταδόσει ξανά. Αυτό αυτό συμβαίνει με ψηλότερη συχνότητα παρά με τα προηγούμενα στελέχη, σημείωσε.

Για την άρση απαγορεύσεων στους ανεμβολίαστους, απάντησε εάν δεν είχαμε 76% εμβολιαστική κάλυψη όπως έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν θα ανοίγαμε θα ήμασταν σε εγκλεισμό. 

Σχετικά με την μάσκα απάντησε πως δεν θα την καταργήσουν όπως άλλες χώρες, «θεωρούμε ότι οι μάσκες είναι αναγκαίες ακόμα γιατί δεν ξέρουμε πως θα εξελιχτούν τα πράγματα. Γιατί να επιδεινώσουμε την κατάσταση διπλά και τριπλά και να μην πάμε σταδιακά. Είναι το πλάνο μας, αυτό που χρησιμοποιήσαμε στο παρελθόν και δούλεψε», τόνισε.

Για το ενδεχόμενο 4ης δόσης εμβολίου, ανέφερε πως κοιτάζοντας τι συμβαίνει στα γηροκομεία μας αυτή τη στιγμή, στα οποία εξακολουθούμε να έχουμε κρούσματα και επειδή η ανοσία τους πέφτει, ίσως παρθεί η απόφαση σε τέτοια χώρους και σε εδικές  ομάδες να δοθεί η 4η δόση.

Καταληκτικά, δήλωσε πως θα έρθει σύντομα το εμβόλιο της Novavax, το οποίο είναι πρωτεϊνικό. «Ελπίζω αυτό να εξανεμίσει οποιουσδήποτε ενδοιασμούς έχουν κάποιοι από τους ανεμβολίαστους και να προχωρήσουν σε εμβολιασμό. Το εμβόλιο αυτό θα μας έρθει μετά την 21 Φεβρουαρίου, επομένως την ερχόμενη εβδομάδα», απάντησε.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top