ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Που βρίσκονται τα κοντινότερα σας καταφύγια; - Η Πολιτική Άμυνα απαντά

Που βρίσκονται τα κοντινότερα σας καταφύγια; - Η Πολιτική Άμυνα απαντά

Τι πρέπει να γνωρίζετε σε περίπτωση πολέμου στην Κύπρο, που θα βρειτε το πλησιέστερο καταφύγιο και πως θα προστατευτείτε αν δεν υπάρχει κοντά σας καταφύγιο.

Στις πόλεις και σε κοινότητες της Κύπρου, η Πολιτική Άμυνα έχει εγκαταστήσει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από 150 σειρήνες σε παγκύπρια βάση για την προειδοποίηση του πληθυσμού σχετικά με απειλούμενη φυσική καταστροφή ή εχθρική αεροπορική ενέργεια.

Το δίκτυο σειρήνων έχει τις πιο κάτω δυνατότητες:

  • να ηχήσει συναγερμό
  • να στείλει σήμα κινητοποίησης
  • να στείλει φωνητικά μηνύματα

Όταν ηχήσουν οι σειρήνες οι πολίτες έχουν υποχρέωση να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Άμυνας και των άλλων ουσιωδών υπηρεσιών.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Ανώτερο Λειτουργό Πολιτικής Άμυνας, Νικόλα Πάρη, σε περίπτωση εχθροπραξιών δηλαδή πολέμου θα ηχήσει η έναρξη συναγερμού με ένα αυξομειούμενο ήχο, ενώ η λήξη του συναγερμού θα ηχήσει με ένα συνεχή ήχο.

Οπως ανέφερε στο THEMAONLINE , o κ.Πάρη, υπάρχουν τριων ειδών καταφύγια. Τα ιδιωτικά, τα κοινα (πολυκατοικιών) και τα δημόσια. 

Τα δημόσια καταφύγια κυρίως μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 200 άτομα. Υπαρχούν 2000 καταφύγια τα οποία μπορούν να καλύψουν το 40% του πληθυσμού.

Που μπορείτε το κοντινότερο σας καταφύγιο;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, ο κάθε πολίτης για να ενημερωθεί για το κοντινότερο του καταφύγιο μπορεί να καλέσει στο 22-403451 ο οποίος λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Δοκιμάσαμε να καλέσουμε τον αριθμό, η λειτουργός απάντησε , πήρε τα στοιχεία μας και μεσα σε μισή ωρα μας κάλεσε πίσω και μας ενημέρωσε που βρίσκεται το κοντινότερο καταφύγιο σε εμας.

Τι κάνετε σε περίπτωση πολέμου αν βρίσκεστε σπιτι, σε ανοιχτο χώρο ή σε αυτοκίνητο:

 

Μην περπατήσετε στο δρόμο πάνω από 200 μέτρα απο την στιγμή που ηχήσει συναγερμός.

Εάν στην γειτονία σας σε ακτίνα 200 μετρων από την οικία σας ή εκει που θα βρίσκεστε σε περίπτωση εχθροπραξίας-πολέμου, δεν έχει καταφύγιο, τότε θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι και να προστατεύσετε τον εαυτό σας μακριά από παράθυρα. Μην βγείτε στο δρόμο και να τρέχετε. Προτιμότερο εάν βρίσκεστε στο σπίτι να προφυλαχτείτε σε διαδρόμους και σε χώρους που δεν έχουν παράθυρο. Μην κοιτάξετε από περιέργεια το παράθυρο. Θέτετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας.

Περισσότερες οδηγίες μπορείτε να βρείτε εδω, στο φυλλάδιο οδηγιών της Πολιτικής Αμυνας.

Εαν έχετε δικό σας ιδιωτικό καταφυγιο θα πρεπει να ανανεώνεται τον εξοπλισμό σας. 

Τι χρειάζεται να φέρετε μαζί σας σε ένα καταφύγιο

Στα καταφύγια δεν υπάρχουν εξοπλισμοί παρα μόνο ελάχιστη ποσότητα νερού

Οπως μας ενημέρωσε ο κ.Πάρη, τα καταφύγια προσφέρονται για λίγο διάστημα μέχρι την λήξη συναγερμού. Ενώ ο κάθε ένας πολίτης θα πρέπει να φέρει μαζί του τα βασικά για τροφή αλλά και φάρμακα σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας.

 Tι να κάνετε σε περίπτωση κατα την διάρκεια ανταλλαγής πυρών

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top