ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα μητρότητας: Καθυστερεί η καταβολή μέχρι και 7 μήνες – «Λύνει τα χέρια» η ηλεκτρονική επιβολή των αιτήσεων

Επίδομα μητρότητας: Καθυστερεί η καταβολή μέχρι και 7 μήνες – «Λύνει τα χέρια» η ηλεκτρονική επιβολή των αιτήσεων

Εδώ και δεκαετίες καθυστερεί η καταβολή του επιδόματος μητρότητας με τις μανούλες πολλές φορές να αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

του Αντώνη Αδάμου

Μάλιστα, τα λεφτά μπορεί να φτάσουν στον λογαριασμό της αιτήτριας από 6 μέχρι και 7 μήνες μετά τη γέννα.
Μιλώντας στο ThemaOnline, o συνεργάτης της Υπουργού Εργασίας, Φάνος Κουρουφέξης, υπέδειξε πως αυτή την περίοδο εξετάζονται από τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι αιτήσεις που κατατέθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021. Οι ημερομηνίες εξέτασης των επιδομάτων αναρτιούνται εβδομαδιαίως στην ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Με οδηγίες της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, δίνεται προκαταβολικά το ποσό που αντιστοιχεί στις δύο πρώτες βδομάδες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, μέχρι να εξεταστεί η αίτηση και να δοθεί το υπόλοιπο ποσό», σημείωσε ο κ. Κουρουφέξης.

Μάλιστα, τόνισε ότι πολλές φορές η καθυστέρηση οφείλεται στην ελλιπή υποβολή αίτησης. «Το θέμα αυτό αναμένεται να λυθεί με την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων. Το σύστημα δεν θα αφήνει την αιτήτρια να προχωρήσει εάν δεν κατατεθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα, ώστε να αποφεύγεται η ανάγκη να ζητούνται πρόσθετα παραστατικά και να δημιουργούνται καθυστερήσεις», σημείωσε ο Φάνος Κουρουφέξης. Ήδη το σύστημα για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων έχει δοκιμαστεί με επιτυχία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου όλες οι αιτήσεις για τα επιδόματα ήταν με ηλεκτρονικό τρόπο και χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις.

Το Υφυπουργείο Καινοτομίας έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται για τη νέα αυτή λειτουργία και αναμένεται να είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως, βάσει νομοθεσίας, η μητέρα δεν μπορεί να εργαστεί τις πρώτες έντεκα βδομάδες μετά τον τοκετό, αφού στόχος είναι η ανάρρωση του σώματος. Εάν η ίδια επιλέξει να επιστρέψει μετά τις 11 βδομάδες στη δουλειά της, τότε σταματά και η διάρκεια του επιδόματος.

Αναφέρεται επίσης ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την καθιέρωση και επιπρόσθετης Γονικής Άδειας με Απολαβές, την οποία θα μπορούν να λαμβάνουν και οι δύο γονείς ως επιπρόσθετη περίοδο. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων τους επόμενους μήνες με στόχο να ψηφιστεί πριν τις διακοπές του καλοκαιριού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top