ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Νοσηλεύτρια φροντίζει μωρά από παρένθετες μητέρες, αλλά ο πόλεμος δεν της επιτρέπει να δει τα δικά της παιδιά

Ουκρανία: Νοσηλεύτρια φροντίζει μωρά από παρένθετες μητέρες, αλλά ο πόλεμος δεν της επιτρέπει να δει τα δικά της παιδιά

Η ουκρανή νοσηλεύτρια Οξάνα Μαρτινένκο και οι συνάδελφοί της έχουν να φροντίσουν 21 μωρά σε μια αυτοσχέδια κλινική που έχει στηθεί σε ένα υπόγειο πολυκατοικίας στα προάστια του Κιέβου--όλα τους βρέφη από παρένθετες μητέρες που οι γονείς τους δεν μπορούν να παραλάβουν εξαιτίας του πολέμου.

Ταυτόχρονα η Οξάνα ανησυχεί και για τη δική της οικογένεια. Τα παιδιά της βρίσκονται στην περιφέρεια γύρω από το Σούμι, μια πόλη σε απόσταση περίπου 320 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας, η οποία έχει βομβαρδιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Για την Μαρτινένκο είναι πολύ επικίνδυνο να επιχειρήσει να πάει σε αυτά και έτσι τα παιδιά της μένουν με την γιαγιά τους.

"Δεν έχουμε μπορέσει να πάμε στο σπίτι μας από τις 24 Φεβρουαρίου", είπε χθες, Τρίτη, στο Reuters καθώς άλλαζε την πάνα ενός μωρού.

"Κατάγομαι από την περιοχή του Σούμι, αλλά δεν μπορώ να πάω εκεί. Έχω παιδιά στο σπίτι...Αυτοί (οι Ρώσοι) άρχισαν χθες να βομβαρδίζουν την πόλη μας. Καθημερινά περιμένουμε νέα τους για το τι συμβαίνει εκεί...Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτά τα μωρά".

Η Μαρτινένκο τηλεφωνεί στην οικογένειά της όποτε μπορεί για να δει αν είναι ασφαλής και αν κατάφερε να κοιμηθεί τη νύχτα.

Οι Ουκρανοί σε όλη τη χώρα τρέχουν από τα σπίτια τους στα καταφύγια καθώς οι ρώσοι προελαύνουν σε πόλεις και χωριά.

"Δεν φταίνε εκείνα που συνέβη", λέει η Οξάνα για τα μωρά που φροντίζει. "Δεν φταίνε εκείνα που οι γονείς τους δεν μπορούν να έρθουν να τα πάρουν. Και έτσι μένουμε εδώ, το αντιμετωπίζουμε και τα βοηθάμε με ό,τι μπορούμε", συμπληρώνει.

Στον άδειο χώρο γύρω από την κλινική μια νοσηλεύτρια σπρώχνει ένα βρεφικό καρότσι με το ένα χέρι της και κρατάει ένα βρέφος στο άλλο καθώς η ίδια και οι συνάδελφοί της παρηγορούν τα παιδιά.

Τα μωρά είναι ξαπλωμένα το ένα δίπλα στο άλλο σε μικρά πλαστικά κρεβάτια και μπιμπερό είναι στοιβαγμένα για να αποστειρωθούν.

Το προσωπικό λέει ότι δύο ζευγάρια-ένα από τη Γερμανία και ένα από την Αργεντινή-κατάφεραν να πάνε στο Κίεβο για να συναντήσουν τα μωρά από παρένθετες μητέρες, αλλά δεν είναι σαφές πότε θα μπορέσουν να τα βγάλουν από τη χώρα.

"ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ"

Η Ουκρανία είναι ένα διεθνές κέντρο παρένθετης μητρότητας, που περιλαμβάνει χιλιάδες μωρά κάθε χρόνο σε κανονικές συνθήκες, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, πολλά εκ των οποίων τα παίρνουν ξένοι στο εξωτερικό.

Η πρακτική έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των ανθρωπιστικών οργανώσεων και κάποιων πρώην παρένθετων μητέρων ως προς το σωματικό και ψυχολογικό τίμημα της διαδικασίας και τον κίνδυνο εκμετάλλευσης γυναικών και των μωρών τους στις φτωχότερες χώρες.

Τα βρέφη στην κλινική του Κιέβου γεννήθηκαν σε διάφορα μαιευτήρια της πρωτεύουσας και συγκεντρώθηκαν όλα μαζί σε ένα μέρος για την ασφάλειά τους.

Σφοδρές συγκρούσεις έχουν πραγματοποιηθεί γύρω από το Σούμι στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας από τότε που η Μόσχα εξαπέλυσε την "ειδική επιχείρηση", όπως την αποκαλεί, στις 24 Φεβρουαρίου για την αποστρατιωτικοποίηση και την "αποναζιστικοποίηση" της χώρας, ένας ισχυρισμός τον οποίο η Ουκρανία απορρίπτει ως πρόσχημα για μια αδικαιολόγητη εισβολή.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και πόλεις και χωριά έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές από τους βομβαρδισμούς, τα αεροπορικά πλήγματα και τις μάχες. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους.

Μέχρι στιγμής το Κίεβο έχει γλιτώσει από τα χειρότερα, αλλά ο ρωσικός στρατός πλησιάζει στην πόλη και οι βομβαρδισμοί έχουν εντατικοποιηθεί.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Τρίτη, από βομβαρδισμούς στην πόλη.

Η Αντονίνα Γεφίμοβιτς, επίσης νοσηλεύτρια, λέει ότι το προσωπικό έχει παγιδευτεί και εργάζεται νυχθημερόν για την φροντίδα των παιδιών.

"Δεν έχουμε χρόνο να ξεκουραστούμε τώρα ... Προσπαθούμε να κοιμόμαστε κάθε τόσο από λίγο, να αλλάζουμε βάρδιες. Είναι δύσκολο, δύσκολο", λέει.

Με τους βομβαρδισμούς να εντείνονται, οι εκρήξεις ακούγονται περισσότερο. "Είναι στ' αλήθεια τρομακτικό", καταλήγει.

Πηγή: skai.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top