ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η πιο κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα - Η τελευταία κίνηση του Τσίπρα

Σήμερα η πιο κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα - Η τελευταία κίνηση του Τσίπρα

Με νέες προτάσεις ανά χείρας ο πρωθυπουργός στους Θεσμούς και στη σύνοδο κορυφής - Σκοπίμως δεν τις απέστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες από το βράδυ της Κυριακής –

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες αποφασισμένος να εξασφαλίσει μία συμφωνία με τους δανειστές: Είναι διατεθειμένος να παρουσιάσει νέα, έστω και επώδυνα μέτρα, ώστε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό, για το οποίο πιέζεται από τους δανειστές, αλλά υπό έναν όρο: η συμφωνία θα έχει σοβαρά στοιχεία βιωσιμότητας, θα μπορεί να σταθεροποιεί δηλαδή και να δίνει προοπτική στην ελληνική οικονομία για να βγει από την κρίση μεσοπρόθεσμα. Άρα, κατά την ελληνική πλευρά πρέπει να περιλαμβάνει η συμφωνία αυτή, ισχυρή δέσμευση για το χρέος και αναπτυξιακό πακέτο.

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν, με αφορμή και την γκρίνια που υπήρξε χθες βράδυ από την Κομισιόν ότι δεν πήρε τις νέες προτάσεις, πως ο πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία θα καταθέσουν τις νέες ιδέες μόνο εάν βρουν πρόσφορο έδαφος για τις δύο προϋποθέσεις. Με βάση αυτή την τακτική το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να μην στείλει από χθες κάποιο νέο σχέδιο, αλλά να το «αναπτύξει» στις σημερινές κρίσιμες συναντήσεις και συσκέψεις, στις οποίες θα μετέχει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, καθώς συνεδριάζει και το Eurogroup.

Η σύγχυση πάντως που υπήρξε χθες βράδυ για το εάν έχει αποστείλει η όχι η Αθήνα το νέο σχέδιο επιτάθηκε και από το γεγονός ότι ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε κάποια στιγμή πως έχει λάβει τις ελληνικές προτάσεις και μάλιστα πρόσθεσε ότι ίσως κάποιες χώρες να έχουν αντίτυπο.

Το πιθανότερο, εκτιμούν πηγές κοντά στην κυβέρνηση, είναι να ενημερώθηκε για τις προθέσεις και τις νέες ιδέες της Αθήνας ο Γάλλος πρόεδρος, μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ κατευθείαν από τον κ. Τσίπρα κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε μαζί τους ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Κυριακής. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στη βούληση των δύο ηγετών, δηλαδή τον γαλλογερμανικό άξονα, για την επίτευξη μίας πολιτικής λύσης και εκτιμά ότι αυτή η βούληση θα υπερισχύσει όλων των άλλων δυνάμεων, που δρουν στην ευρωζώνη ενάντια σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Μάλιστα ο πρωθυπουργός φαίνεται σε αυτή τη φάση να αξιοποιεί και την ανησυχία ιταλών και Ισπανών, που πιέζουν να δοθεί μία λύση, καθώς τυχόν αποτυχία των διαπραγματεύσεων μπορεί να εκτινάξει και τα δικά τους επιτόκια δανεισμού.

Πάντως είναι ακόμη αβέβαιο τι θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου θα προηγηθεί. Έτσι κι αλλιώς η Αθήνα θεωρεί αυτή τη συνεδρίαση αποτέλεσμα των πιέσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μία προσπάθεια των σκληρών της ευρωζώνης να σαμποτάρουν μία βιώσιμη και δίκαιη λύση.

Αμέσως μετά (περί τις 4 το απόγευμα υπολογίζουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού) θα υπάρξει το πρώτο μεγάλο τεστ για το ελληνικό εγχείρημα: Ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στην πενταμερή, που θα προηγηθεί της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης (είναι προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδας).

Στην προκαταρκτική αυτή σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι επικεφαλής των Θεσμών, δηλαδή ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την Κομισιόν, η Κριστίν Λαγκάρντ από το ΔΝΤ, ο Μάριο Ντράγκι από την ΕΚΤ, αλλά και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Eurogroup.

Μάλιστα πριν και από την πενταμερή Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έχει δρομολογηθεί μία φόρμουλα συμφωνία, που θα προβλέπει εξάμηνη παράταση – δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο – με επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πιστωτικό γεγονός, πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος ύψους 0,8% και ρητή δέσμευση για το χρέος. Παράγοντες που έχουν γνώση των όσων συζητούνται λένε ότι η συμφωνία θα επιτρέπει στον κ. Τσίπρα να βγει από τη διαπραγμάτευση με απώλειες, που θα είναι όμως διαχειρίσιμες πολιτικά, έστω κι αν απογοητεύσει ένα μέρος της εκλογικής του βάσης.

Η εξάμηνη, όπως και οποιασδήποτε διάρκειας παράταση της δανειακής σύμβασης, δεν είναι η πρώτη επιλογή της Αθήνας και εξαρτάται από τους όρους που θα τη συνοδεύουν. Φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο και μάλλον δεν έχει το περιθώριο να την απορρίψει από τη στιγμή που θα έχει κάποιες ελάχιστες εγγυήσεις για τα θέματα που την απασχολούν (χρέος και ανάπτυξη).

Πηγή: Protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top