ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα - Καρδιολόγος Ωνασείου: «Δεν βρήκαμε τίποτα στο αίμα Τζωρτζίνας και Ίριδας»

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα - Καρδιολόγος Ωνασείου: «Δεν βρήκαμε τίποτα στο αίμα Τζωρτζίνας και Ίριδας»

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών όχι μόνο όσον αφορά στον θάνατο του μεγαλύτερου παιδού της οικογένειας Δασακαλάκη, της 9χρονης Τζωρτζίνας, αλλά αίσθηση προκαλούν και οι δηλώσεις ειδικών για τα άλλα δύο παιδιά που χάθηκαν. Από την αρχή των ερευνών, η Ρούλα Πισπιρίγκου προσπαθούσε να πείσει ότι οι αιφνίδιοι θάνατοι των τριών παιδιών της οφείλονταν σε κληρονομικά αίτια.

Οι επιστήμονες, όμως, δεν αρκέστηκαν στα λόγια της 33χρονης κατηγορούμενης, καθώς εξετάστηκαν 948 γονίδια. Οι συνδυαστικές αιματολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις που έγιναν σε όλα τα μέλη της οικογένειας για να βρεθεί αν υπάρχει κάποια κληρονομική πάθηση, κατέρριψαν το άλλοθι της Πισπιρίγκου.

Το Mega αποκαλύπτει πώς έγιναν οι εξετάσεις του γενετικού ελέγχου και τι έψαξαν οι επιστήμονες, καθώς και τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την κατάθεση του υπεύθυνου της Μονάδας Κληρονομικών και Σπάνιων Καρδιαγγειακών Παθήσεων του Ωνασείου, του καρδιολόγου Άρη Αναστασάκη.

 «Ζητήσαμε αίμα της Τζωρτζίνας και αίμα του έξι μηνών βρέφους, που είχε πεθάνει. Επιπλέον ζητήσαμε να μας στείλουν ό,τι κλινικό στοιχείο υπήρχε από το πρώτο παιδί της οικογένειας που είχε πεθάνει το 2019, τη Μαλένα. Ήρθαν και οι γονείς στο Ωνάσειο και πήραν δείγμα αίματος, ενώ υποβλήθηκαν σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο» εξηγεί ο κ.Αναστασάκης.

«Οι εξετάσεις των γονιών, αλλά και των παιδιών ήταν απολύτως καθαρές και έδειξαν ότι δεν υπήρχε κάποια κληρονομική πάθηση στην οικογένεια. Οι επιστήμονες αρχικά έκαναν γονιδιακούς ελέγχους στο αίμα της Τζωρτζίνας και της Ίριδας, ελέγχοντας 128 γονίδια που ευθύνονται για καρδιακές παθήσεις και όπως λέει χαρακτηριστικά o καρδιολόγος, δεν βρήκαμε τίποτα» προσθέτει.

«Στείλαμε ξανά τα δείγματα αίματος των παιδιών »

«Προχωρήσαμε σε ανεξάρτητο έλεγχο των δύο παιδιών, της Ίριδας και της Τζωρτζίνας. Πήραμε το αίμα του ενός παιδιού (Τζωρτζίνα) και το ελέγξαμε για όλα τα 128 γονίδια που συνδέονται με μυοκαρδιοπάθειες και αρρυθμιογόνα, ηλεκτρικά σύνδρομα που προκαλούν νεανικό αιφνίδιο θάνατο. Το ίδιο ακριβώς κάναμε και για το άλλο παιδί (Ίριδα). Το αποτέλεσμα των γενετικών ελέγχων ήταν αρνητικό για μεταλλάξεις, παθολογικές σε όλα τα γονίδια που ελέγχθηκαν. Με λίγα λόγια δεν βρήκαμε τίποτα» σημείωσε ακόμη ο κ.Αναστασάκης.

Ο καρδιολόγος του Ωνασείου, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Απευθύνθηκε και σε άλλο εξειδικευμένο κέντρο για περαιτέρω εξετάσεις, όπου ελέγχθηκαν επιπλέον 840 γονίδια. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων βγήκαν στις 30 Μάρτιου και ήταν επίσης αρνητικά και σε κάποια γονιδιακή πάθηση.

«Ουσιαστικά εξαντλήσαμε τα όρια της υπάρχουσας γνώσης στην εξέταση της διερεύνησης του αιφνίδιου θανάτου. Στη συνέχεια, για λόγους ερευνητικούς, στείλαμε ξανά τα δείγματα αίματος των παιδιών στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών για να διερευνηθούν για 840, πλέον, γονίδια» τόνισε.

Τι κατέγραψε ο απινιδωτής στον θάνατο της Τζωρτζίνας

Στην κατάθεσή του ο καρδιολόγος θυμάται την έκπληξή του όταν του τηλεφώνησε ο συνάδελφός του και τον ενημέρωσε για τον θάνατο της 9χρονης, με τον ίδιο να αποκλείει την καρδιολογική αιτία θανάτου.

«Όταν πέθανε η Τζωρτζίνα μου τηλεφώνησε ο κύριος Παπαγιάννης και μου είπε: ‘Δεν φαντάζεσαι τι έγινε, πέθανε και το τρίτο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα’. Μόλις μου το είπε αμέσως το μυαλό μου πήγε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από καρδιολογικής αιτίας» εξηγεί χαρακτηριστικά.

Στην αποκαλυπτική του μαρτυρία, ο καρδιολόγος αναφέρεται λεπτομερώς στην ημέρα του κατέληξε η 9χρονη και στις τελευταίες καταγραφές του απινιδωτή στα κρίσιμα λεπτά του θανάτου της.

«Ανεξήγητο το ότι σταμάτησε να λειτουργεί το μυοκάρδιο»

«Ο απινιδωτής άρχισε να βηματοδοτεί, που σημαίνει ότι ο απινιδωτής λειτουργούσε κανονικά και στη συνέχεια το μυοκάρδιο έπαψε να αντιδρά. Ένιωσα μεγάλη έκπληξη. Είχαμε οχυρώσει αυτό το παιδί ηλεκτρικά πλήρως και δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι υπήρχε πρόβλημα με την αντλία, το μυοκάρδιο.

Από περιγραφή όμως που σας είπα, βλέπαμε από τον απινιδωτή ότι συμβαίνει αυτό ακριβώς, για το οποίο είχαμε οχυρώσει το παιδί. Βλέπαμε δηλαδή ότι:

1.Δεν είχε γίνει κοιλιακή ταχυκαρδία, ο οποίος είναι και ο συνήθης μηχανισμός που σκοτώνει ένα παιδί ξαφνικά.

2.Ήταν πολύ περίεργο που ξαφνικά ξεκίνησε μια βραδυκαρδία που δεν είχε καταγραφεί στις προηγούμενες φάσεις.

3.Ήταν ανεξήγητο το ότι σταμάτησε να λειτουργεί το μυοκάρδιο».

Ο καρδιολόγος είναι «καταπέλτης» λέγοντας ότι σε φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είχε καταγραφεί μια σταδιακή μετάβαση ωσότου καταλήξει το παιδί, κάτι που δεν καταγραφεί, καθώς η κάρδια έπαψε να λειτουργεί απότομα.

«Με απλά λόγια, από τις καταγραφές βλέπαμε ότι ο βηματοδότης έδινε το ηλεκτρικό ερέθισμα, αλλά το μυοκάρδιο δεν αντιδρούσε. Το μυοκάρδιο παύει να λειτουργεί όταν δεν μεταφέρεται αίμα στην κάρδια ή όταν το αίμα δεν μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα. Στην περίπτωση λοιπόν της Τζωρτζίνας έχουμε μια απότομη μετάβαση σε ένα απόλυτα καταστροφικό γεγονός, δηλαδή στην καταστροφή του μυοκαρδίου. Ωστόσο δεν γίνονται έτσι τα πράγματα. Θα έπρεπε να υπήρχε μια προειδοποιητική φάση και εξέλιξη, κάτι το οποίο δεν συνέβη» επισημαίνει ειδικότερα ο κ.Αναστασάκης.

Αν και αρχικά ο θάνατος της 9χρονης είχε καταγραφεί ως αιφνίδιος με αδιευκρίνιστα αίτια, μετά από τοξικολογικές εξετάσεις και την ανεύρεση της ναρκωτικής ουσίας κεταμίνης, η μητέρα της βρέθηκε κατηγορούμενη για τη δολοφονία της.

Τι αποκαλύπτει πρώην εργοδότης του Μάνου Δασκαλάκη

Μαρτυρία πρώην εργοδότη του Μάνου Δασακαλάκη φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Mega.

«Μόνο για τα παιδιά του έλεγε, πιο πολύ για την μικρή αυτή την Τζωρτζίνα, το υπεραγάπαγε. Από ό,τι έλεγε ήθελε να το φέρει να δει τον μπαμπά του να τραγουδάει, τον μπαμπά της, μέτραγε εκεί την πόρτα να δει αν χωράει να περάσει το καροτσάκι του. Μου έλεγε ότι είναι ταλέντο, ότι τραγουδάει, πριν πάθει έτσι, πριν αρρωστήσει πιο βαριά, ότι χόρευε, της είχε πάρει και ηχητικά μου είχε πει. Την αγαπούσε πάρα πολύ, ήταν η αδυναμία του. Εγώ γνώρισα έναν άνθρωπο που λάτρευε το παιδάκι του. Ενδεχομένως το λάτρευε ιδιαίτερα γιατί είχε χάσει άλλα δύο. Εγώ έτσι το δικαιολόγησα, γιατί τόσο πολύ το αγαπάει» επισημαίνει ειδικότερα.

Ο Μάνος Δασκαλάκης, μάλιστα, φαίνεται να κατέρρευσε όταν σε μια πρόβα έγινε αναφορά στα δύο του παιδιά που είχε χάσει.

«Ένας στεναχωρημένος άνθρωπος εγώ επειδή ήξερα και το ιστορικό του, μπορούσα να το διακρίνω αυτό, μάλιστα δεν ήθελα έτσι να… Επειδή κάναμε και μία πρόβα, δεν ήθελα να του υπενθυμίσω το γεγονός που είχα μάθει για τα παιδάκια του, μόλις του το είπα έγινε χάλια. Άρχισε να κλαίει, άρχισε να καπνίζει και μου εκμυστηρεύτηκε ότι, γιατί μου έκανε εντύπωση ότι μπορεί και τραγουδάει, και μου λέει ‘Κοίτα Σπύρο εάν δεν είχα την διέξοδο της μουσικής με αυτά που έχω πάθει, θα είχα αυτοκτονήσει’ και έκλαιγε, εγώ τον πίστεψα δεν είχα λόγο, ένα καλό παιδί είδα μπροστά μου» προσθέτει.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

Η Κύπρος «δεν έχει αποτελέσει και δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις Νασράλα, χωρίς να κατονομάζει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top