ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Βουλής: «Κοινές αρχές και αξίες Κύπρου-Ιορδανίας»    

Πρόεδρος της Βουλής: «Κοινές αρχές και αξίες Κύπρου-Ιορδανίας»      

Τη σημασία περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου κατά τη συνάντησή της την Παρασκευή με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Ayman Al Safadi, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανοκοίνωση της Βουλής, η κ. Δημητρίου εξήρε τις πολύ στενές σχέσεις Κύπρου και Ιορδανίας, οι οποίες διέπονται από κοινές αρχές και αξίες, ενώ σημείωσε με ικανοποίηση την τροχοδρόμηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της πυρασφάλειας. 

Επιπλέον, αναφέρεται πως η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμησή της για τη σταθερή θέση αρχών της Ιορδανίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, τονίζοντας ότι για 48 χρόνια η Κύπρος υφίσταται κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις τελευταίες προκλητικές ενέργειες των κατοχικών αρχών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Από την πλευρά του, ο Ιορδανός αξιωματούχος υπογράμμισε, όπως αναφέρεται, ότι οι σχέσεις Ιορδανίας και Κύπρου είναι πολύ ισχυρές, καθότι βασίζονται τόσο στη γεωγραφική όσο και στην πολιτιστική εγγύτητα μεταξύ των δύο χωρών, με τον κ. Safadi να επαναβεβαιώνει τη σταθερή θέση αρχών της χώρας του όσον αφορά στο Κυπριακό και στην ανάγκη επίτευξης πολιτικής λύσης, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Παράλληλα, κ. Safadi εξέφρασε ευχαριστίες για τη στάση αρχών που τηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο Μεσανατολικό ζήτημα, στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων των Hνωμένων Εθνών, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της περαιτέρω επέκτασης της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα για ζητήματα που αφορούν σύγχρονες προκλήσεις, όπως η επισιτιστική κρίση. 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίπσης πως κατά τη συνάντηση εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας, τόσο μέσω αυξημένων διμερών ανταλλαγών όσο και στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου -Ελλάδας - Ιορδανίας. 

Τέλος, αναφέρεται πως η κ. Δημητρίου και ο κ. Safadi είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κόρνου που επισκέφθηκαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να τονίσουν τη σημασία προώθησης ανταλλαγών μαθητών και φοιτητών από την Κύπρο και την Ιορδανία. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Στο νοσοκομείο δυο νεαροί - Τους κατήγγειλε 43χρονος για εισβολή στο σπίτι του και κατέληξε ο ίδιος με χειροπέδες

Νέο «θρίλερ» στον αέρα: Περιστατικό αναταράξεων σε πτήση της Qatar Airways - Τουλάχιστον 12 τραυματίες

Η Χαμάς έδωσε βίντεο με στρατιώτη που λέει ότι σκοτώθηκε σε τούνελ στη Τζαμπάλια - Διαψεύδουν οι IDF

Νυκτοβάτες φαίνεται να έβαλαν φωτιά στον ιππόδρομο Λευκωσίας

Έστειλαν επιστολή στον ΠτΔ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις - Βλέπουν έλλειψη πολιτικής βούλησης για τον ΑκάμαΠυρκαγιά στη Μουτταγιάκα - Προστατεύονται μεμονωμένες κατοικίες - Εικόνες από το σημείο

Πυρκαγιά στη Μουτταγιάκα - Προστατεύονται μεμονωμένες κατοικίες - Εικόνες από το σημείο

Ενισχύονται οι δυνάμεις για την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής 26/05, παρά το κοιμητήριο της Κοινότητας Μουτταγιάκα Επαρχίας Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top