ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις Καναδά σε Ρώσους: Η Γερμανία στοχεύει σε απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο - Η Βουλγαρία εξαιρείται από το εμπάργκο

Κυρώσεις Καναδά σε Ρώσους: Η Γερμανία στοχεύει σε απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο - Η Βουλγαρία εξαιρείται από το εμπάργκο

Ο Καναδάς στοχοθέτησε 21 Ρώσους, του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, και τέσσερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τράπεζες, σε ένα νέο κύμα κυρώσεων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

"Στοχοθετούμε τράπεζες και ολιγάρχες του περιβάλλοντος του καθεστώτος Πούτιν, όπως και αυτήν που θα αποκαλούσα τη σύντροφό του", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Καναδή Υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί στην Οτάβα.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που αποτελούν στόχο των νέων κυρώσεων είναι η Αλίνα Καμπάγιεβα, η πρώην ολυμπιονίκης στη ρυθμική γυμναστική που φέρεται να διατηρούσε, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης και αντιφρονούντες, σχέση με τον Πρόεδρο Πούτιν, κάτι που εκείνος είχε διαψεύσει το 2008.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, η Αλίνα Καμπάγιεβα περιγράφεται σε εμπιστευτική έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ως ωφελούμενη από την περιουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ίδια είναι "πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου National Media Group (NMG), εταιρίας χαρτοφυλακίου που κατέχει σημαντικά μερίδια σχεδόν στα μεγαλύτερα ομοσπονδιακά ρωσικά μέσα ενημέρωσης που αναπαράγουν την προπαγάνδα της ρωσικής κυβέρνησης", σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Ο Καναδάς πρόσθεσε επίσης στον κατάλογο αυτόν τη ρωσική Αγροτική Τράπεζα όπως και την Investtradebank και δύο εταιρίες διαχείρισης πόρων. Τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν παγώσει και έχει απαγορευτεί η είσοδος στον Καναδά για τους επικεφαλής τους.

Η Μέλανι Τζολί δήλωσε ότι οι κυρώσεις αυτές έχουν στόχο να "πνίξουν το καθεστώς Πούτιν", ενώ συνεχάρη την ΕΕ γιατί απαγόρευσε τη Δευτέρα το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στο έδαφός της έως το τέλος του έτους, ώστε να σταματήσει η χρηματοδότηση του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία.

Μετά τη ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος στις 24 Φεβρουαρίου, ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις σε περισσότερα από 1.050 πρόσωπα και οντότητες στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Γερμανία και Πολωνία προσπαθούν να απεξαρτηθούν από ρωσικό αέριο μέχρι το τέλος του έτους

Η Γερμανία και η Πολωνία σκοπεύουν να απαλλαγούν από την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του έτους, ανεξαρτήτως του ευρωπαϊκού εμπάργκο και των εξαιρέσεων που αποφάσισε η ΕΕ, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επισημαίνοντας ότι από τη συμφωνία των κρατών - μελών της Τρίτης επηρεάζεται το 90% του συνόλου των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Σολτς τόνισε ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει με σοβαρές συνέπειες για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Οι κυρώσεις έχουν έναν σαφή στόχο, να πείσουν τη Ρωσία να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο και να αποσύρει τα στρατεύματά της, να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία για μια λογική και δίκαιη ειρήνη», δήλωσε ο Καγκελάριος, ο οποίος πάντως υπερασπίστηκε τις εξαιρέσεις που αποφασίστηκαν για την εισαγωγή πετρελαίου μέσω αγωγών, όπως ζητούν η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία. Αυτές οι χώρες, εξήγησε, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα μεταβατικά μέτρα τόσο γρήγορα όσο άλλα κράτη - μέλη.

Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ότι η Γερμανία εξακολουθεί να εργάζεται προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της και από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο στόχος είναι να έχει απεξαρτηθεί πλήρως έως το καλοκαίρι του 2024, ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Γερμανία σημειώνει πρόοδο και κατασκευάζει ταχύτατα τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ δημιουργεί και την υποδομή για εισαγωγή από άλλες χώρες. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ωστόσο, διευκρίνισε, θα παραμείνουν εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι η Γερμανία.

Ο Καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα των σιτηρών της Ουκρανίας που έχουν μπλοκαριστεί, τονίζοντας ότι το θέμα είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Ουκρανία και τη Ρωσία, για την ανάπτυξη ασφαλών διαδρομών. Ένα από τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν και η παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση, πρόσθεσε. Η αιτία της μεγάλης ανησυχίας σε σχέση με τα τρόφιμα εκατομμυρίων ανθρώπων είναι μία και αυτή είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Καθοριστική για τη Βουλγαρία η εξαίρεσή της από το εμπάργκο

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ελήφθησαν για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Βουλγαρία θα εξαιρεθεί από το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2024. Σύμφωνα με τον Πέτκοφ, η εξαίρεση αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για τη χώρα.

Ο Πέτκοφ δήλωσε ότι οι πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο πραγματοποιούνται με διαφορετικό τρόπο από τις πληρωμές για το φυσικό αέριο και αποκλείονται από τον μηχανισμό μετατροπής ρουβλίων. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η εξαίρεση αυτή θα επιτρέψει στα διυλιστήρια πετρελαίου στο Μπουργκάς να προσαρμοστούν ώστε να λειτουργούν με μη ρωσικό πετρέλαιο.

Όπως τόνισε, η Βουλγαρία εξαιρέθηκε λόγω της κατανόησης ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν με ρωσικό πετρέλαιο. Δήλωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των ταμειακών ροών από την ΕΕ προς τη Ρωσία θα σταματήσει, γιατί οι νέες κυρώσεις εφαρμόζονται σχεδόν στο 90% των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός Πέτκοφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία σταμάτησε τις προμήθειες φυσικού αερίου για την Ολλανδία λόγω της άρνησης της Χάγης να συμμορφωθεί με τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές σε ρούβλια.

Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις πληρωμές σε ρούβλια για να σταματά τον εφοδιασμό για διάφορες χώρες, δήλωσε ο Πέτκοφ στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Πρόσθεσε ότι, προφανώς, κάθε χώρα της ΕΕ που τηρεί τη σύμβαση, βλέπει τον εφοδιασμό της να σταματά.

Σε σχέση με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξετάζονται δυνατότητες μεταφοράς μέσω των αποκαλούμενων θαλάσσιων διαδρόμων.

Όπως δήλωσε ο Πέτκοφ, η Βουλγαρία έχει μια από τις ευνοϊκότερες θέσεις στην Ευρώπη γιατί είναι μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών. Ο Πέτκοφ δήλωσε ότι η φετινή σοδειά σιτηρών αναμένεται να φθάσει τους 7 εκατομμύρια τόνους και η εγχώρια κατανάλωση είναι 2 εκατομμύρια τόνοι.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top