ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: «Η προσφορά αίματος είναι μία πράξη αλληλεγγύης. Γίνε μέλος της προσπάθειας και σώσε ζωές»

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: «Η προσφορά αίματος είναι μία πράξη αλληλεγγύης. Γίνε μέλος της προσπάθειας και σώσε ζωές»

Με κεντρικό σύνθημα «Η προσφορά αίματος είναι μία πράξη αλληλεγγύης. Γίνε μέλος της προσπάθειας και σώσε ζωές», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δίνει φέτος το έναυσμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου, μιας ημέρας-ορόσημο για την παγκόσμια κοινότητα των ασθενών με θαλασσαιμία, καθώς και πολλών άλλων πασχόντων από αιματολογικές διαταραχές, η επιβίωση και ευημερία των οποίων είναι άρρηκτα συνυφασμένες με το αίμα και τα προϊόντα του.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) γίνεται ένα με εκατομμύρια ανθρώπους και οργανισμούς ασθενών σε όλο τον κόσμο για να τιμήσει τους απανταχού εθελοντές αιμοδότες και να εξάρει την υπέρτατη πράξη αλτρουισμού στην οποία προβαίνουν δίνοντας αίμα, με αποκλειστικό αντάλλαγμα την ηθική ικανοποίηση της προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Παράλληλα, η φετινή καμπάνια επιδιώκει να υπογραμμίσει, έπειτα από δύο δύσκολα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, την ανάγκη κοινής συστράτευσης και συμμετοχής των πολιτών σε συλλογικές, αλληλέγγυες δράσεις εθελοντισμού, όπως είναι αυτή της μη αμειβόμενης αιμοδοσίας, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

Αν και η Κύπρος εξακολουθεί, παρά τις δυσκολίες, να κρατά τα σκήπτρα σε διεθνές επίπεδο σε ό,τι αφορά την εθελοντική αιμοδοσία και μολονότι η ανάγκη για αίμα είναι καθολική, η έγκαιρη πρόσβαση σε επαρκές και ασφαλές αίμα και προϊόντα αίματος για κάθε άτομο που τα χρειάζεται είναι κάθε άλλο παρά δεδομένη.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ιδιαίτερα οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος του κόσμου έρχονται συχνά αντιμέτωπες με κρίσιμες ελλείψεις σε αίμα, ενώ σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με θαλασσαιμία, ένα συντριπτικό ποσοστό άνω του 80% των ανθρώπων που ζουν σε αυτές δεν έχει ακόμη και σήμερα πρόσβαση σε πολύτιμο, απαραίτητο για την επιβίωσή του αίμα.

Η ΔΟΘ υποστηρίζει σθεναρά ότι απαιτούνται κοινές και συντονισμένες προσπάθειες για τη δημιουργία θετικών αλλαγών στον τομέα του αίματος, δεδομένης της περιορισμένης πρόσβασης των ασθενών σε αρκετές περιοχές του κόσμου και τη συνολική αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία στα εθνικά συστήματα υγείας.

Για τον σκοπό αυτό, και επιδιώκοντας να συσπειρώσει και να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους που λαμβάνουν τακτικά αίμα και προϊόντα αίματος ανά το παγκόσμιο σε μια σειρά θεμελιωδών ζητημάτων που άπτονται της ασφάλειας και της διαθεσιμότητάς του, η Ομοσπονδία διοργανώνει διαδικτυακά αύριο την «1η Συνάντηση της Διεθνούς Συμμαχίας Ασθενών για το Αίμα (PIBA)», από τις 15:00 έως τις 17:30 το απόγευμα.

Στην εν λόγω Διαδικτυακή Συνάντηση ασθενείς, αιμοδότες, καταξιωμένοι ερευνητές και Αιματολόγοι διεθνούς εμβέλειας, αλλά και εκπρόσωποι Κέντρων Αίματος και Διεθνών Οργανισμών του εξωτερικού θα συμμετάσχουν σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για να εξερευνήσουν τις σύγχρονες προκλήσεις σχετικά με τη θεραπεία μετάγγισης αίματος, καθώς και τρόπους βελτίωσης και υποστήριξης της ποιότητας, ασφάλειας και της διαθεσιμότητας του αίματος.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν, ενώ περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας www.thalassaemia.org.cy

Ως ΔΟΘ απευθύνουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες που χάρη στην απαράμιλλη γενναιοδωρία τους χαρίζουν απλόχερα ζωή και ελπίδα στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Στην Ολλανδία Κύπριος Πρόεδρος μετά από 34 χρόνια - Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ρούτε

Στην Ολλανδία Κύπριος Πρόεδρος μετά από 34 χρόνια - Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ρούτε

Το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου και Ολλανδίας επιβεβαίωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας κ. Μαρκ Ρούτε, σε συνάντηση που είχαν απόψε στη Χάγη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top