ΕΛΛΑΔΑ

Σενάριο Κύπρου βλέπουν στην Ελλάδα Γερμανοί τραπεζίτες

Σενάριο Κύπρου βλέπουν στην Ελλάδα Γερμανοί τραπεζίτες

Υπάρχει ο κίνδυνος Grexit ή θα επέλθει τελικά συμφωνία; Οι εξελίξεις των επομένων ημερών ενδέχεται να ακολουθήσουν το σενάριο που γράφτηκε πριν από δυο χρόνια στην Κύπρο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle (DW), επικαλούμενοι Γερμανούς αναλυτές.

O Γιοχάνες Μάϊρ, οικονομολόγος της Bayern LB,  τράπεζας με έδρα το Μόναχο, αναφέρεται στον ρόλο και στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η οποία, όπως επισημαίνει, έχοντας τη δυνατότητα να μην αυξήσει ή και να σταματήσει τελείως την παροχή έκτακτης ρευστότητας, είναι εκ των πραγμάτων σε θέση να ασκεί τρομερές πιέσεις.

«Η περίπτωση της Κύπρου», επισημαίνει, «κατέδειξε ότι η ΕΚΤ έχει στα χέρια της ένα αποφασιστικής σημασίας εργαλείο για να αναγκάσει κυβερνήσεις να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποφασιστούν μεταρρυθμιστικά μέτρα».

Σημειώνοντας ότι οι παραλληλισμοί με την Ελλάδα είναι έντονο, η DW υπενθυμίζει ότι και στην Κύπρο οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές διήρκεσαν αρκετό καιρό μέχρι τελικά που τον Μάρτιο του 2013 το κοινοβούλιο απέρριψε τα προτεινόμενα μέτρα περικοπών. Και ότι τότε η ΕΚΤ, αντιδρώντας απείλησε με διακοπή της έκτακτης ρευστότητας, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα η αντίσταση των βουλευτών είχε καμφθεί, αποδέχθηκαν το πρόγραμμα και το υλοποίησαν.

Ομοίως, ο Γιοχάνες Μάιρ της τράπεζας Bayern LB, πιστεύει «ότι στο τέλος οι Έλληνες πολίτες θα πουν οριακά ναι σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Η συντριπτική πλειονότητα συνεχίζει να στηρίζει το ευρώ. Και την ίδια ώρα αρχίζουν και γίνονται αρνητικά αισθητοί οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων».

Ο γερμανικός ειδησεογραφικός οργανισμός, διερευνώντας «και τον πολιτικό ρόλο της ΕΚΤ», αναφέρει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «αναμφίβολα σοκαρίστηκαν» όταν ενημερώθηκαν για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Η DW συμπληρώνει όμως ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν μη αναμενόμενη, αφού «ήδη τον Απρίλιο ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι εν ανάγκη θα αποφασίσει ο λαός».

«Κανείς, όμως, δεν φαίνεται να είχε λάβει σοβαρά υπόψη τη δήλωση αυτή.

Μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων η ΕΚΤ αρνήθηκε να αυξήσει το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων».

Κατά τον Πόμπερτ Χάβερ, αναλυτή της Baader Bank, η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης δεν είχε άλλη επιλογή.

«Η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να αποκτήσει τη φήμη ότι βάζει τον εαυτό της πάνω από πολιτικές διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι ‘εμείς θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την Ελλάδα. Δεν είναι αυτή η εντολή της, τουναντίον θα ήταν παράνομο».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top