ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Η Kυβέρνηση επιδιώκει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό πρόβλημα

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Η Kυβέρνηση επιδιώκει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό πρόβλημα

Η Κυβέρνηση επιδιώκει μέσα από την ειρηνική διαδικασία των διαπραγματεύσεων να πετύχει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην κηδεία του φονευθέντα κατά την τουρκική εισβολή Μιχαήλ Σταύρου Κκαήλια. Τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέγνωσε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη.

Η κηδεία του Μιχαήλ Σταύρου Κκαήλια απο την Γύψου Αμμοχώστου τελέστηκε το Σάββατο στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στη Λάρνακα. Τα λείψανά του ανευρέθηκαν από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους στο Κοιμητήριο της κατεχόμενης Γύψου και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA. Η ταφή έγινε στο κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα.

Στον επικήδειο λόγο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως ο Μιχαήλ Σταύρου αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπου που υπέστη τη βαρβαρότητα και τον παραλογισμό του πολέμου, υπομένοντας τις αδίστακτες και σκληρές συμπεριφορές των Τούρκων στρατιωτών μέσα στο χωριό του τη Γύψου «ανήμπορος και αβοήθητος να διαφύγει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Σήμερα, είπε, γράφεται άλλος ένας τραγικός επίλογος που επιβεβαιώνει εμφαντικά τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου για τον τόπο και τους ανθρώπους τις οποίες εξακολουθούμε ακόμα να βιώνουμε και να αισθανόμαστε μισό σχεδόν αιώνα μετά.

Η πατρίδα μας, συνέχισε, από το 1974 παραμένει υπό κατοχή και υπό την απειλή των τουρκικών στρατευμάτων ενώ αποτελεί το μοναδικό μοιρασμένοι ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Βασικές ελευθερίες και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται, χιλιάδες παραμένουν οι πρόσφυγες κι εκατοντάδες οι αγνοούμενοι, ερειπωμένοι και εγκαταλελειμμένοι εξακολουθούν να είναι οι αρχαιολογικοί μας χώροι και οι εκκλησίες μας ενώ μεγάλος διαφαίνεται ο κίνδυνος δημογραφικής αλλοίωσης του πληθυσμού μας, σημείωσε.

«Η κατάσταση αυτή δεν αφήνει σε εμάς περιθώρια εφησυχασμού. Επιβάλλεται η περαιτέρω ενδυνάμωση των προσπαθειών για ανατροπή της οδυνηρής αυτής πραγματικότητας και για εξεύρεση μιας ειρηνικής εθνικά αποδεκτής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα» είπε ο Πρόεδρος. Η Κυβέρνηση, σημείωσε, επιδιώκει μέσα από την ειρηνική διαδικασία των διαπραγματεύσεων να επιτύχει μια δίκαιη βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα που να διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια του λαού μας στη γη των πατέρων του. Θέλουμε, είπε, μια ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα με πολιτική και οικονομική σταθερότητα με διασφαλισμένες τις ελευθερίες και τα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της.

Για την επίτευξη των στόχων μας στηριζόμαστε απόλυτα στις αρχές που διέπουν το Διεθνές Δίκαιο καθώς και στις αξίες που πρεσβεύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατέληξε ο Πρόεδρος. 

Τα οστά του Μιχαήλ Σταύρου εντοπίστηκαν στο Κοιμητήριο του χωριού Γύψου κατά τη διάρκεια εκταφών για εντοπισμό άγνωστων ταφέντων στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφής και αναγνώρισης λειψάνων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA με βάση τις οποίες έχει διακριβωθεί η ταυτότητα των οστών που ανήκουν στον πεσόντα Μιχαήλ Σταύρου. Οι εισφορές που έγιναν θα διατεθούν για την αποκατάσταση και συντήρηση των θρησκευτικών και εκκλησιαστικών μνημείων στην Γύψου.     

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top